Oporavak od COVID-19 krize - Podrška za najugroženije porodice

Humanitarna novčana davanja za porodice iz Južne i Istočne Srbije koje su imale značajno smanjene prihode tokom krize izazvane pandemijom COVID-19.

Jelena Terzic
26 Maj 2021

Ilino selo, kod Boljevca - Deset cipelica poređano je u staroj komodi ispred trošne kuće. Pet pari obuće, za pet devojčica porodice Stanković. Tri para su nova. Za najstariju, dvanaestogodišnju Lidijanu, četiri godine mlađu Teodoru i šestogodišnju Tamaru. Novu obuću dobili su školarci. Sestre će ih brižljivo čuvati, da mlađe devojčice, četvorogodišnja Bojana i Andrijana, koja uskoro puni dve godine, naslede.

The Stankovic family in front of their rundown house.
UNICEF Srbija/2021/Shubuckl

Romska porodica Stanković iz sela Ilino, kod Boljevca, ima skromne prihode. Otac Sreten zarađuje, baveći se sezonskim poslovima.

„Radimo sezonske poslove, šta god ima, radimo. Njiva, bašta, šuma, poljoprivreda, čišćenje štale kad neko pozove, radimo, posao ne biramo. Preživimo nekako, malo primamo i socijalnu pomoć, dečiji dodatak i tako...“

 

zabrinuto govori Sreten Stanković, otac pet devojčica. Zato je za njih, kao i za brojne porodice ugrožene siromaštvom, kriza izazvana pandemijom COVID-19, veoma izazovan period.

„Mi smo je osetili teško. Ne možeš da radiš, ne možeš da izađeš, nemaš posao, čekaš od socijalnog do socijalnog, kad ćeš da primiš. To čim primiš platiš dažbine, moraš da platiš struju, dažbine su velike, skupoća velika, a para mala i nema ništa.“

Dafina and Sreten's daughters all like to draw.
UNICEF Srbija/2021/Shubuckl

Stankovići su pre više od dvadeset godina raseljeni sa Kosova i Metohije. Polovinu tog perioda proveli su u kolektivnom smeštaju, na obližnjem Rtnju. Kad je njihova najstarija ćerka imala tek osam meseci, preselili su se u kuću u Ilinu.

„Kuća je u takvom stanju u kakvom smo je dobili, ali nikako ne možemo da je saniramo, šta možemo uradimo, šta ne možemo... Za decu treba mnogo, ne možemo da stignemo za njih, a kamoli da stičeš!“, objašnjava situaciju svoje porodice otac Sreten.

To najviše brine mamu Dafinu. Kuća u kojoj žive veoma je stara i dotrajala, a već dva puta bila je i zahvaćena požarom, zbog neadekvatnog grejanja. Zime podno Rtnja, veoma su hladne.

Najviše sam se uplašila za decu, kad sam videla plamen. Bilo je mnogo dima, zvali smo vatrogasce. Pa smo izašli napolje, a bila je zima, da se deca i prehlade. Ali i to je prošlo, ali kuća što ne valja, živimo samo u dve prostorije“, kaže mama Dafina. Teško je, kad se deca razbole, nemamo prevoz, moramo da nađemo nekoga da odveze kod doktora.“

Porodica Stanković, kao i druge ugrožene porodice, je dobila debitnu karticu sa utvrđenim iznosom novčanih sredstava koji odgovara broju članova domaćinstva i mesečnim primanjima. Ovo je deo programa humanitarnih novčanih davanja koji se sprovodi u regionu Južne i Istočne Srbije, a realizuju ga UNICEF i Crveni krst Srbije, zahvaljujući finansijskoj podršci Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). 

Najveći deo novca sa debitne kartice utrošili su da poprave dve sobe svoje kuće. „Malo smo nešto uradili u kući. Malo nešto za decu. Deca su dobila odela, dobili su nešto i za školu. Za školu su dobili da idu čisto obučeni, patike su dobili. Lidijana sad ide u peti razred, putuje u Boljevac svaki dan i njoj treba malo više.“

„Mnogo nam znači pomoć, meni posebno da deci imam šta da obučem, kupili smo garderobicu. Posebno za ove starije što idu u školu i Tamara u predškolsko. Svaki dan, ja ustajem ujutro prvo da ispratim najstariju ćerku, pa onda i ove dve da ispatim, da im spremim doručak, da ih oblačim, da ih češljam. Dobre su u školici.“

UNICEF Srbija/2021

Deo novca je ostao i za bojice. Sve Dafinine i Sretenove ćerke vole da crtaju i boje. I vole matematiku.

„Volim da računam. Srpski volim, te predmete obožavam“, kaže najstarija Lidijana.

Osmogodišnjoj Teodori omiljeni predmet je engleski. A šestogodišnja Tamara, predškolac, najviše voli sa starijim sestrama da se igra školice.


„Lidijana je kao učiteljica, a mi smo đaci, pa nam ona dodaje slova i ja to sve radim. I dobijam sve petice“, kroz osmeh kaže Tamara.

Osmogodišnjoj Teodori i četvorogodišnjoj Bojani omiljena je igra sa sestrama u dvorištu.

„Igramo se žmurke, izlazimo napolje igramo se jurke, pa čuvam najmlađu sestru ona ima dve godine sad će u junu. Zove se Andrijana, čuvam je i igramo se“.

Porodice iz Južne i Istočne Srbije, koje su imale značajno smanjene prihode tokom krize izazvane pandemijom COVID-19, dobile su humanitarna novčana davanja. To je veoma značajno jer neplanirane troškove zbog krize imalo je 40% najugroženijih porodica, a ti ishodi prelazili su četvrtinu njihovog mesečnog  budžeta. Najčešće je to bio novac za sredstva za higijenu i hranu.

Kriza i neizvesnost izazvane pandemijom COVID-19 nije završena. UNICEF, zajedno sa partnerima, nastavlja da pomaže najugroženijim porodicama.