Fizička distanca ne sprečava mlade da rade na rešenjima za poboljšanje svog okruženja

UPSHIFT radionice se održavaju kvartalno u različitim delovima Srbije da bi mladi iz cele zemlje imali priliku da učestvuju i razvijaju preduzetničke veštine.

UNICEF Serbia
28 Jul 2020

Beograd, 28. jul 2020. – Na onlajn UPSHIFT radionici za jugoistočnu Srbiju odabrano je osam od trinaest  predloženih projekata.  Pobednički timovi mladih će tokom naredna tri meseca nastaviti rad na predloženim rešenjima, uz dodatnu mentorsku i finansijsku podršku.

 

UPSHIFT radionice se održavaju kvartalno u različitim delovima Srbije  da bi  mladi iz cele zemlje imali priliku da učestvuju, razvijaju preduzetničke veštine, rešavaju probleme u svom okruženju i doprinesu poboljšanju života u svojoj zajednici.  Radionice se sada sprovode onlajn usled pandemije COVID-19.

 

Trinaest  timova i 13 mentora su kroz Design Thinking metodologiju radili na razvoju rešenja za probleme koje su mladi uočili u svojim zajednicama. Stručni žiri je nije imao lak zadatak, a nijanse su odlučile.

Upoznajte pobedničke timove koji će kroz tromesečni rad, mentorsku i finansijsku podršku realizovati svoje projekte. 

1.TIM Filantropci


Ena, Mina i Maša su uočile nedostatak saosećajnosti među mladima i problem niskog učešća mladih iz njihovog okruženja u volonterskim aktivnostima.
U nameri da to promene, tokom UPSHIFT radionice došle su do ideje za aplikaciju koja bi motivisala mlade da čine humana dela svakog dana i time pozitivno utiču na druge.
S obzirom da je telefon sastavni deo dana svakog školarca, smatraju da bi preko telefona imali najveći uticaj na ciljnu grupu.  Realizaciju rešenja nastaviće sa svojim mentorom Aleksandrom.

Predstavljamo tim Filantropci
UNICEF Srbija/2020

2. TIM Ujedinitelji

Mladi srednjoškolci Stefan, Neda, Jovan, Una i Nemanja iz Bora, odlučili su da preuzmu stvari u svoje ruke i reše problem nedovoljne uključenosti srednjoškolaca u vannastavne aktivnosti. Ujedinitelji smatraju da mladi snose velike posledice jer nemaju mogućnost da ispolje svoje talente, kreativnost i međusobno se povežu u zajednici.

Rešenje do kog su došli, sa mentorom Davidom, je pokretanje Kreativne Laboratorije čiji je cilj da sprovodi program inovativnih i zanimljivih vannastavnih aktivnosti za srednjoškolce u Boru u vidu radionica, sekcija, seminara i predavanja, kroz koji bi oni mogli da ispolje svoju kreativnoist, edukuju se, otkriju svoje talente i međusobno se povežu.

Kroz saradnju sa stručnjacima, organizacijama i institucijama, srednjoškolci bi imali mentorsku podršku u svim aktivnostima i time unapredili nivo svih aktivnosti.

Predstavljamo tim Ujedinitelji
UNICEF Srbija/2020

3. TIM Fireflies


Zora, Milan i Aleksandra su se prijavili na UPSHIFT jer žele da unaprede rad srednjoškolskih parlamenata u Nišu, jer kako kažu, postali su svesni ovog problema iz ličnog iskustva jer su primetili da parlamenti srednjih škola nemaju jasno razvijen plan i program rada kao i da učenici nisu upoznati sa potencijalima parlamenata što ovu tematiku čini još izazovnijom.

Sa svojom mentorkom Emom uspeli su da razviju rešenje koje obuhvata tri polja aktivnosti -  standardizaciju rada parlamenata i njegovih uloga pomoću pravljenja tribine, edukativne radionice i plan za razmenu informacija. Njihovo rešenje nudi osvežen sistem rada parlamenata i uključuje različite aktere koji su važni u ovom procesu.

Predstavljamo tim Fireflies
UNICEF Srbija/2020

4. TIM Nais Memories

Četvoročlan tim Nais Memories iz Niša čine Mila, Ljubica, Sara i Anja. One su uočile da njihov grad ima dosta potencijala, ali ne nudi dovoljno kulturnog sadržaja za mlade, a kako su dugogodišnje članice izviđačke organizacije, imale su prilike da dosta putuju i upoznaju različit kulturni sadržaj.  Kroz rad sa mentorom Jovanom došle su do rešenja da naprave kreativnu mapu grada Niša. Na njoj će se nalaziti informacije i lokacije o trenutno dostupnim kreativnim sadržajima kao i nova mesta, gde će mladi imati mogućnosti da se izraze i ostave svoj trag.

Predstavljamo tim Nais Memories
UNICEF Srbija/2020

5. TIM Niške haubice

Tim Niške haubice je uočio problem prekomernog zagađenja u svom gradu i veoma nisku svest mladih o ekološkom stanju uopšte. Sa mentorkom Marijanom, Andrija, Veljko Đ., Sava, Veljko S. i Milica došli su do izuzetno zanimljive ideje da kante za smeće budu dizajnirane tako da na jednostavan način privuku pažnju najmlađim članovima populacije.

Na taj način mladi bi stekli naviku za očuvanje ekološkog sistema u gradu Nišu.  Takođe, njihove aktivnosti bile bi i promocija na društvenim mrežama, emitovanje kratkometražnih videa na bilbordima i radionice u školama kako bi se povećala svest o ovom problemu.

predstavljamo tim Niške haubice
UNICEF Srbija/2020

6. TIM Sa druge strane fakulteta

Marija, Iskra, Iva i Ilija, članovi tima Sa druge strane fakulteta su sproveli istraživanje prema kome 79% srednjoškolaca smatra da nije najbolje informisano o akademskoj ustanovi koju planira da pohađa i svemu onome što više obrazovanje nosi sa sobom. Problem koji su definisali sa mentorkom Ivanom je slaba informisanost i nedoumica prilikom izbora fakulteta kod srednjoškolaca.

Njihovo rešenje je serija od 6 video snimaka u kojima bi sa svakog fakulteta Univerziteta u Nišu gostovali studenti koji bi mogli da približe sve važne informacije o istim. Na kraju serijala, tim bi organizovao i online sajam fakulteta gde bi pomoću Zoom platforme spojili studente Niškog Univerziteta i zainteresovane srednjoškolce, kako bi imali priliku da pitaju i dodatno pojasne i razreše svoje nedoumice.

Predstvaljamo tim Sa druge strane fakulteta
UNICEF Srbija/2020

7. TIM Trag

Trag je tim iz Požarevca koji čine Vukašin, Jana i Nadežda. Sa mentorkom Ksenijom na UPSHIFT radionici razvili su plan da pokrenu podcast i da na taj način šire poruku svim tinejdžerima kako da grade odnose sa vršnjacima, roditeljima, nastavnicima i kako da prevaziđu sve prepreke u komunikaciji.

Kako kažu nije bilo teško primetiti i postati svestan koliko je asertivna i konstruktivna komunikacija važna, posebno za adolescente. Njihovo rešenje se odnosi na kreiranje web sajta koji bi služio za podsticanje otvorenog dijaloga i kulture razmene mišljenja i slušanja. Pored usmeravanja na zvanične izvore podrške, sve materijale bi razvijali u saradnji sa stručnim licima.

Predstavljamo tim Trag
UNICEF Srbija/2020

8. TIM Trešnjice

Lana, Andrijana i Lara predstavljaju tim Trešnjice. Primetile su da se mladi nezdravo hrane i rešile su da se tim problemom ozbiljno pozabave. Vredno radeći sa mentorkom Milicom, došle su do ideje da u saradnji sa nutricionistom izrađuju zanimljive recepte.  Sadržaj će promovisati na svom web sajtu i Instagram platformi u cilju širenja svesti i menjanja loših navika mladih kada govorimo o ishrani.

Njihov cilj jeste da prikažu mladima, ali i odraslima značaj zdrave ishrane. Posebno su motivisane s obzirom na situaciju sa COVID-19, jer  kako kažu sada je najbitnije imati jak imunitet.

Predstavljamo tim Trešnjice
UNICEF Srbija/2020

 

Čestitamo svim timovima i želimo im puno sreće u realizaciji zamišljenih ideja.

 

Za sve novosti vezane za program pratite nas na društvenim mrežama:

UNICEF Srbija Instagram ili Facebook kao i U-Report Srbija Instagram i Facebook

Razlivalište Instagram ili Facebook

UPSHIFT se realizuje u okviru zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost: Unapređenje dijaloga i društvene kohezije unutar i između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije“ koji sprovode UNDP, UNICEF i UNESCO, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF). UPSHIFT u Srbiji sprovodi partnerska organizacija Razlivalište.