Mladi u akciji promocije čitanja

Kul sedmaci, kao jedan od pobedničkih timova na UPSHIFT-u, dobili su novčani podsticaj i mentorsku podršku da svoju ideju sprovedu u delo.

Jelena Obućina
Marko, Nikola i Ilija pokazuju omiljene naslove.
UNICEF Srbija/2020/Obućina
11 Mart 2020

Novi Sad„Niko ne čita, stvarno. Mi kad imamo lektiru svi prepišu jedni od drugih.” To je u novembru 2019. shvatio član tima „Kul sedmaci” Marko Begović. Za njega i drugare Nikolu i Iliju,  bio je to alarm i motiv da se prijave na UPSHIFT, program za razvoj veština kod mladih i njihovo aktivnije učešće u društvu koji sprovodi UNICEF, u saradnji sa partnerskom organizacijom „Razlivalište“.

Radionica u Novom Sadu pomogla im je da analiziraju problem, osmisle rešenja i pripreme korake neophodne za ostvarenje cilja. Kao jedan od pobedničkih timova dobili su novčani podsticaj i mentorsku podršku da svoju ideju sprovedu u delo.

„Kul sedmaci” su za početak nabavili knjige i policu za školsku biblioteku i osmislili strategiju da približe čitanje svima u školi.

Tri meseca kasnije tim je zadovoljan. Član tima Nikola Marković objašnjava kako su birali knjige.

„Na osnovu preporuke bibliotekara i ankete među vršnjacima. Nabavili smo Harija Potera, To, 39 tragova i razne knjige koje su zanimljive deci od prvog do osmog razreda naše škole."

 

Član tima „Kul sedmaci” Marko Begović razmišlja kako promovisati čitanje u školi
UNICEF Srbija/2019/ Stanislava Vučetić
Član tima „Kul sedmaci” Marko Begović razmišlja kako promovisati čitanje u školi

Fond biblioteke osnovne škole Đura Daničić u Novom Sadu tako je uvećan za više od 100 naslova što je samo jedan od načina da se učenici zainteresuju za čitanje.

Kad se nabavljaju knjige za školsku biblioteku, bibliotekarka Karmen Antić Tunić kaže da su to uglavnom dela iz obavezne lektire.

„Ono sto su dečaci uspeli je zapravo fantastična stvar, dobavili su knjige koje su za jednu malenu školsku biblioteku izuzetno skupe. A i mi kad bismo ih nabavljali nabavili bismo primerak ili dva, oni su to uspeli u znatno višem broju.“

Mentorka, Kristina Palić, koja prati kako tim realizuje zacrtane ciljeve je ponosna. Ona kaže da često postoji izazov za mlade timove da istraju i završe projekat ali sa  „Kul sedmacima” to nije slučaj .

„Oni su u toku tri meseca implementirali sve ono sto su zamislili i realizovali projekat do kraja, potrošili budžet i nabavili sve knjige koje su mogli”, kaže Kristina.  

Kroz rad sa Kristinom, naučili su osnove sprovođenja projekta: kakve su potrebe okruženja, kome su aktivnosti namenjene, kako da raspolažu budžetom i prate uticaj koji su postigli.

Tim i mentorka su zadovoljni obavljenim poslom.
UNICEF Srbija/2020/Obućina
Tim i mentorka su zadovoljni obavljenim poslom.

Kroz timski rad, osmislili su kako da prikupe mišljenje svojih vršnjaka i time sproveli istraživanje i konsultacije sa direktnim korisnicima kojih se ovaj poduhvat tiče, a unapredili su kritičko razmišljanje i druge veštine. Tim zna da nabavka knjiga nije dovoljna i zato će drugare na čitanje podsticati i preko Instagrama.

Ilija Stojšin tvrdi - projekat je na njega već uticao. 

„Inače nisam primer deteta koje mnogo voli da čita knjige i nakon ovog projekta sam počeo malo ozbiljnije da ih čitam. Nadam se da će moji drugari isto“,  kaže Ilija, i odlazi na žurku koji su „Kul sedmaci” organizovali povodom nabavke novih knjiga. 

UNICEF i Razlivalište nastavljaju sa sprovođenjem UPSHIFT programa u različitim regijama u Srbiji kako bi obuhvatili što veći broj mladih i pružili im priliku da učestvuju u radionicama.

UNICEF Srbija/2020