Kutak za zdravije i srećnije bebe

Dojenje beba i hranjenje dece u kriznim situacijama, tokom izbegličke i migrantske krize, UNICEF u Srbiji podržava kroz rad Kutaka za majke i bebe.

Ivana Miljković
Nabila doji svoje dete u kutku za majku i dete
UNICEF Srbija/2018/Pančić
05 April 2018

Preševo/Bujanovac – Nabila, dvadesetpetogodišnja Avganistanka, stigla je u Srbiju krajem 2016, posle dvogodišnjeg putovaja. U Prihvatni centar u Preševu, trudna, umorna i uplašena, ušla je ruku pod ruku sa mužem i dvoje dece, od dve i po i tri i po godine.

Svoje sigurno mesto odmah je našla u Kutku za majke i bebe u okviru Centra, čiji rad podržava UNICEF. U toj šarenoj i toploj prostoriji, Nabila je potražila i savete o trudnoći, ishrani i higijeni.

Tako je spremna na sve što je čeka, u junu prošle godine, u vranjanskom porodilištu, na svet donela ćerkicu Sanu.

UNICEF Srbija

„Nisam znala mnogo o dojenju zato što u Avganistanu majke doje decu do 40 dana, a posle im daju pasiranu hranu. U Kutku za majke i bebe sam naučila da beba mora da doji prvih 6 meseci“ priča Nabila.

Patronažne sestre, ili „prijateljice“ kako ih sada zove, naučile su je i kako da premosti poteškoće prilikom dojenja – bolne i pune grudi, kako da drži Sanu prilikom dojenja, kasnije i kako da joj uvede čvrstu hranu.

„Nisam znala ni da okupam bebu zato što u Avganistanu to radi muževljeva majka. Ovde su me patronažne sestre naučile kako da spremim vodu i okupam Sanu. Sada joj ovde i sama menjam pelene“ ponosno nam priča Nabila.

Danas je Sanu, razigrana i radoznala devetomesečna beba. Prekida naš razgovor gukanjem jer je gladna i vreme je za sisanje.

Nabila, sada vedra i nasmejana mlada žena, ispraća nas rečima: „Ako budem imala još jednu bebu znaću sve da radim sama.“

Nisam znala ni da okupam bebu zato što u Avganistanu to radi muževljeva majka. Ovde su me patronažne sestre naučile kako da spremim vodu i okupam Sanu. Sada joj ovde i sama menjam pelene.

Nabila (25) iz Avganistana
Nabila sa bebom i patronažnom sestrom u kutku
UNICEF Srbija/2018/Pančić
Nabila (25) je u Kutku za majke i bebe naučila o važnosti isključivog dojenja u prvih šest meseci.

Tridesetak kilometara dalje od Preševa, u Kutku za majke i bebe u Prihvatnom centru u Bujanovcu, sa svojim ćerkicama igraju se Fatime i Taheni.

Društvo im pravi patronažna sestra Fatmire čiji je najvažniji zadatak prethodnih meseci bio da im objasni – zašto je važno da beba doji prvih 6 meseci, da je majčino mleko najzdravije jer sadrži sve hranljive sastojke i jača imunitet deteta.

Za mame kao što su Fatime i Taheni, ono je posebno važno, jer u kriznim situacijama u kojima su se našle, ono je za njihove bebe uvek dostupno, higijenski ispravno i hranljivo.

Fatime (25) iz Irana je sa mužem i ćerkicom Kežal već pet meseci u Prihvatnom centru u Bujanovcu. Od prvog dana provodi i po nekoliko sati u Kutku za majke i bebe.

U Kutku za Majke i bebe igraju se (sa leva na desno) Fatime (25) i njena ćerka Kežal (18 meseci), Taheni (26) i njena ćerka Naja (13 meseci), patronažna sestra Fatmire.
UNICEF Srbija/2018/Pančić
U Kutku za Majke i bebe igraju se (sa leva na desno) Fatime (25) i njena ćerka Kežal (18 meseci), Taheni (26) i njena ćerka Naja (13 meseci), patronažna sestra Fatmire.

„O dojenju mi je govorila majka u Iranu, ali sam ovde naučila kako da imam više mleka. Posavetovali su me da pijem dosta tečnosti da bi ga bilo dovoljno. U Kutku su mi pomagali i oko kupanja, ali i da naučim Kežal da jede čvrstu hranu.

Sada me savetuju i koje igre su dobre za njen uzrast. Na primer, sada je vreme da uči boje, trebalo bi i da joj crtam krugove i kvadrate. Tako je učim da bude kreativna“ objašnjava Fatime.

Mame u Kutak često dalaze i same- da se opuste, odmore, druže, slušaju muziku, ali i da učestvuju na informativnim radionicama.

„Ovde je udobno i čisto, a patronažne sestre uvek brinu o bebama. Ovo je sada deo mog doma“, sa osmehom kaže Fatime.

Fatime i Taheni zajedno doje bebe u Kutku za majke i bebe. ©UNICEF Srbija/2018/Pančić
UNICEF Srbija/2018/Pančić
Fatime i Taheni često zajedno doje bebe u Kutku za majke i bebe.

I njena jednoipogodišnja ćerka Kežal najviše voli da se igra u Kutku. Tu joj često pravi društvo Naja (13 meseci) iz Sirije. Njena mama Taheni (26) ima još dvoje dece, pa su joj prednosti dojenja poznate.

Ipak, vreme provedeno u Kutku za majke i bebe, najlepši joj je deo dana. Tu doji Naju, igra se sa njom, uči je da priča.

„Ovde imamo sve za bebe, pelene, hranu. Osoblje je divno. Napravili su nam i dnevni raspored – za kupanje, hranjenje, davanje vitamina i mleka. Da nema Kutka, verovatno ni ja ne bih ostala ovde. Mnogo volim ovo mesto“, kaže Taheni.

Dojenje beba i hranjenje dece u kriznim situacijama, tokom izbegličke i migrantske krize, UNICEF u Srbiji podržava kroz rad Kutaka za majke i bebe.

Od početka krize pa do kraja 2017. godine UNICEF je kroz Kutke pružio podršku za više od 8.600 dece i 6.200 majki.

Nabila, Fatime i Taheni su jedne od njih. One možda nisu sigurne u svoju budućnost, ali jesu u to da je Kutak za majke i bebe presudno mesto za razvoj i zdravlje njihovih beba.