Kutak za majke i bebe: mesto zdravlja i spokoja

U Društvenom centru koji vodi humanitarna organizacija ADRA nalazi se Kutak za mame i bebe, čiji rad podržava UNICEF.

Jelena Terzić
17 Decembar 2020

Beograd, 18. decembar - Šarife Jusufi je majka četvoro dece. Najstarije je već tinejdžer. Najmlađi sin ima osamnaest meseci i dva imena - Šahir da podseća na rodni Avganistan, iz kog su izbegli. I Miloš, u sećanje i zahvalnost lekaru, koji je, u Prihvatnom centru za izbeglice i migrante „Divljana“ kod Bele Palanke, pomagao njegovim roditeljima u podizanju malog imenjaka, sa urođenom srčanom manom.

„Svoje prvo troje dece odgajila sam u našoj kući u Avganistanu, u drugačijoj atmosferi“, priseća se tridesetšestogodišnja Šarife.

„Miloš se rodio u Prihvatnom centru, ovde u Srbiji. Otada smo menjali adrese, trenutno smo u Centru za azil u Krnjači. To su sve teške okolnosti, u kojima ne određujem pravila sama, kao majka. I to mi teško pada.“

Šarife i nje sin Šahir Miloš u Kutku za majke i bebe u Beogradu.
UNICEF Srbija/2020/Pančić

Zato je Šarife srećna svaki put kada poseti kutak namenjen samo mamama i njihovim bebama. U obližnjem Društvenom centru koji vodi humanitarna organizacija ADRA nalazi se upravo takav Kutak za mame i bebe, čiji rad podržava UNICEF kroz projekat  „Unapređivanje zdravstvenog stanja dece izbeglica i migranata u Južnoj i Jugoistočnoj Evropi“, koji je sufinansiran od strane programa Evropske unije za zdravstvo. 

Tu majke mogu da borave u sigurnom prostoru za žene, presvuku bebe i promene pelene uz odgovarajuću negu kože, učestvuju na radionicama, da podoje i uspavaju decu. I najvažnije, da sa lekarkom razgovaraju o ishrani, higijeni i ranom razvoju imunizaciji svog deteta, o svom zdravlju i zdravlju svoje dece u zahtevnim okolnostima u kojima žive. Posebno u vreme pandemije virusa COVID-19.

UNICEF Srbija/2020/Pančić

Prvi savet uvek je o dojenju - ishrani koja je uvek dostupna, higijenski ispravna i hranljiva, dok istovremeno jača imunitet deteta.

„Dojenje je najbolja hrana za moje dete, za njegov razvoj. Hrana koja potpuno zadovoljava sve njegove potrebe. Osim toga, dete se tako lakše umiri i bolje spava. To i za mene znači osećaj spokoja“, objašnjava Šarife sa osmehom na licu.

Šarife je iskusna majka. Ali je, i pored toga, na savetima koje je dobila od doktorke u Kutku za mame i bebe, veoma zahvalna. Posle šest meseci, Milošu je uz dojenje, uvela i čvrstu hranu. Seća se da je najpre to bila pirinčana kaša, a da je onda usledilo i povrće, voće i meso.

„Miloš najviše voli kada za užinu napravim pire od šargarepe i jabuke“, kaže Šarife.

Potrebe žena izbeglica i migranata, prema rečima socijalne radnice Anđe Petrović, oblikovale su razvoj Društvenog centra ADRA, u koji su dolazile, gotovo po pravilu, sa decom. Da bi pohađale kreativne, rekreativne i edukativne radionice u Ženskom centru, javila se potreba i za Dečjim kutkom za stariju decu i za Kutkom za majke i bebe, za žene sa odojčadi. Tako su majke neometano mogle da učestvuju u aktivnostima  učenja jezika, sporta, kreativnih radionica i, u njihovoj situaciji možda najvažnije, u radionicama koje se tiču ženskog zdravlja i ženskih prava.

Pitanja majki o nezi beba ubrzo su prevazišla znanje zaposlenih u Adrinom Ženskom centru, pa se javila potreba da sa njima razgovara lekar.

„Mislim da je najvažnije to što su svi saveti naše doktorke u skladu sa materijalnom i sa trenutnom situacijom u kojoj oni žive, a to je kolektivni smeštaj. Prilagođeni su njihovom životu i mislim da im se to posebno sviđa, jer vide da se prepoznaje njihova situacija. Jer one kad odu kod lekara, čuju savete kojih ne mogu da se pridržavaju, zato što nemaju uslova za to“, objašnjava socijalna radnica.

Miloš uči kroz igru u Kutku za majke i bebe.
UNICEF Srbija/2020/Pančić

Doktorka Živica Lukić objašnjava da sa majkama najviše razgovara o ishrani, nezi pelenske regije i o mogućim uzrocima plača kod beba: „Podržavamo majke da uspostave dojenje i da ostanu uporne u tome, jer je to benefit za mame, ne samo možda u tom ekonomskom smislu, već i u emocionalnom i fizičkom. Znamo koliko je dojenje zdravo za dete, ali jednako i za majku, zato što umiruje i stvara taj osećaj čvrste veze. Od šestog meseca potrebno je da se uvede i nemlečna ishrana. Tu uvek savetujem da to bude povrće koje može dobro da se ispasira, kao što je krompir, šargarepa ili žitarica poput pirinča.“

Socijalna radnica Anđa opisuje Šarife kao posvećenu majku, koja rado usvaja savete u vezi sa ranim razvojem njenog deteta. Od ishrane, higijene do redovne vakcinacije i aktivnosti koje, kroz igru, razvijaju intelektualne sposobnosti mališana:

Miloš je neodoljivo dete i posmatrajući njegovu stariju braću i sestru, a to su deca koja su voljna da uče i da napreduju i pored teške situacije u kojoj se nalaze, on ima na koga da se ugleda, a mi činimo ono što možemo da pomognemo.“

Plavokosi dečak krupnih crnih očiju sada, osim što nosi dva imena, slaže i reči iz tri jezika. Najviše iz maternjeg persijskog, ali i pomalo iz engleskog i srpskog. Igrajući se u svom kutku, usvaja i lekcije o bojama i oblicima, raste u kreativnu osobu. Njegova majka je najponosnija kada ga gleda kako veselo odmahuje i šalje poljupce.

Kutak za majke i bebe je i za Šarife i Miloša

sigurno mesto, mesto spokoja.

Kutak za majke i bebe: mesto zdravlja i spokoja