Donacija koja traje 10 godina

Mnoge velike epidemije koje su nekada odnele milione života, više ne postoje zahvaljujući vakcinaciji.

Vladimir Banić
Petomesečna Natalija na pregledu kod lekara pre vakcinacije.
UNICEF Srbija/Banić
04 Jul 2017

Beograd - Petomesečna Natalija u roze majici mirno odmara u maminom naručju.

Njene vesele oči pune poverenja gledaju mamu Jelenu koja ju je dovela na redovnu vakcinaciju. Prethodno je bila kod lekarke na pregledu.

Disciplinovano je ležala na stomačiću sa visoko podignutom glavom, a zatim poslušno otvarala usta kako bi joj se proverilo grlo. Sve je u redu i doktorka daje zeleno svetlo za petu vakcinu koju će Natalija od rođenja primiti.

Medicinska sestra pažljivo iz jednog od frižidera uzima vakcinu, proverava rok trajanja i temperaturu na kojoj je čuvana. Malu Nataliju te radnje ne zanimaju. Ona i dalje spokojno gleda u mamu i smeška joj se.

Obavezno vakcinišem decu jer smatram da im na taj način čuvam zdravlje.

mama Natalija

„Tako mirno je i Natalijin tri godine stariji brat čekao na vakcinu“, objašnjava mama Jelena. „Obavezno vakcinišem decu jer smatram da im na taj način čuvam zdravlje.“

Natalijino smeškanje na trenutak prekida mrštenje jer je osetila peckanje u butini, ali to kratko traje pa nije ni stigla da se zaplače.

I dalje gleda u mamu i nastavlja da se smeška dok mama pobedonosno i smirujuće izgovara: „Gotovo jeeee.“

Petomesečna Natalija prima vakcinu.
UNICEF Srbija/2017/Banić
Petomesečna Natalija prima vakcinu.

Godišnje više od 30.000 vakcina bude iskorišćeno na odeljenju pedijatrije u Domu zdravlja Voždovac.

„Mnoge velike epidemije koje su nekada odnele milione života, više ne postoje zahvaljujući vakcinaciji. Najranjiviji deo stanovništva su deca i zahvaljujući vakcinama, mnoga deca koja pre 50 godina ne bi preživela neku bolest, poput boginja, tifusa, difterije, ili bi zbog poliomijelitisa imala oštećene motoričke funkcije, danas su zaštićena. Zahvaljujući vakcinama, ove bolesti više ne preovlađuju, a velike boginje su iskorenjene“, naglašava dr Milena Janićijević, načelnica pedijatrije u Domu zdravlja Voždovac.

Kako bi vakcina bila bezbedna i delotvorna za pacijenta vrlo je važno da se ona čuva u pravilnim uslovima – na temperaturi od +2 do +8 stepeni Celzijusa.

Mnogi domovi zdravlja u Srbiji nemaju klimatizaciju, pa temperature leti prelaze preko 30 stepeni Celzijusa u samim zgradama, te je zbog toga veoma važno da budu opremljeni kvalitetnim frižiderima koji će čuvati kvalitet vakcine.

Frižideri u kojima se čuvaju vakcine.
UNICEF Srbija/2017/Banić
Kako bi vakcina bila bezbedna i delotvorna za pacijenta čuva se u pravilnim uslovima – na temperaturi od +2 do +8 stepeni Celzijusa.

Mnoge velike epidemije koje su nekada odnele milione života, više ne postoje zahvaljujući vakcinaciji. 

dr Milena Janićijević

Dom zdravlja Voždovac ima čak 13 vakcinalnih punktova uključujući manje seoske ambulante.

Takozvani „Hladni lanac transporta i čuvanja vakcina“ odnosno, obezbeđivanje adekvatne temperature od izlaska vakcine iz proizvodnje do krajnjeg korisnika, u ovom slučaju – deteta, predstavlja veliki izazov.

Za nadzor kvaliteta i količine čuvanih vakcina u ovom Domu zdravlja je nadležna medicinska sestra Nataša Kojičin.

U redovnoj kontroli koju obavlja nekoliko puta tokom dana vodi računa o tome da na svakom vakcinalnom punktu ima dovoljan broj vakcina. Tvrdi da je najveće opterećenje zimi kada skladište veliki broj vakcina za prevenciju od gripa.

Dva od šest frižidera koji su donirani Domu zdravlja Voždovac
UNICEF Srbija/2017/Banić
Dva od šest frižidera koji su donirani Domu zdravlja Voždovac.
Nataša Kojičin, medicinska sestra u Domu zdravlja Voždovac, proverava kvalitet vakcina.
UNICEF Srbija/2017/Banić
Nataša Kojičin, medicinska sestra u Domu zdravlja Voždovac, proverava kvalitet vakcina.

Kaže da su imali velikih problema dok nisu dobili šest novih velikih frižidera kao donaciju UNICEF-a i Vlade Japana. Navodi da je to bilo pre čak deset godina i da ta donacija i dalje ima svoju svrhu.

„Za deset godina mi smo zahvaljujući ovim frižiderima vakcinisali više od 300 000 dece! To je jedan veći grad“, konstatuje Nataša.

„Ranije bismo svaki dan putovali do velikog magacina i uzimali manji broj vakcina. Trošili bismo dnevno dva sata u prevozu. Sada umesto toga više vremena provodimo u Domu zdravlja u lečenju dece tako da je korist ove donacije mnogostruka“, objašnjava Nataša način na koji je još ojačan Hladni lanac transporta i čuvanja vakcina povećao kvalitet njihovog rada i usluge prema najmlađim pacijentima.

Zahvaljujući velikodušnoj donaciji Vlade Japana u iznosu od 351.000 američkih dolara 2007. godine, UNICEF, preko Instituta za javno zdravlje Srbije, opremio je 21 zdravstveni centar u Srbiji (Beograd, Šabac, Bor, Kraljevo, Zaječar, Leskovac, Kragujevac, Požarevac, Ćuprija, Pirot, Niš, Vranje, Čačak, Užice, Kosovska Mitrovica, Novi Sad, Pančevo, Sombor, Kikinda, Sremska Mitrovica i Subotica)  sa 300 velikih i 700 pokretnih frižidera.

Ova donacija dovela je do toga da milioni vakcina koje su date deci Srbije budu visokog kvaliteta i bezbedne. Posle deset godina veliki broj frižidera i dalje je u upotrebi.