Šareni svet dečijeg kutka

Dok majke učestvuju u preventivnim aktivnostima, čiji je cilj da povećaju samopouzdanje, unaprede znanja i usavrše životne veštine u vezi sa prevencijom rodno zasnovanog nasilja, u šarenom dečijem kutku borave njihova deca.

Jelena Terzić
Deca u igri u dečijem kutku
UNICEF Srbija/2018/Vaš
07 Septembar 2018

U blizini Centra za azil u Krnjači nalazi se Društveni centar lokalne nevladine organizacije ADRA. U njemu su, zahvaljujući podršci UNICEF-a, unapređeni uslovi za istovremeni rad sa decom i majkama  izbeglicama i migrantima.  

Dok majke učestvuju u preventivnim aktivnostima, čiji je cilj da povećaju samopouzdanje, unaprede znanja i usavrše životne veštine u vezi sa prevencijom rodno zasnovanog nasilja, u šarenom dečijem kutku borave njihova deca.

Deli ih samo plišana zavesa, koja se u početku često pomerala. Dečije glavice povremeno bi zavirivale u prostor za mame, tek da se uvere da su im blizu. Po neka brižna mama  provirila bi iza zavese, da se uveri da je njeno dete zbrinuto i zadovoljno.

Prostor je podeljen na dva dela. U manjem delu je kutak za mame i bebe u kojem majke, u privatnosti, mogu da podoje svoje bebe, promene im pelene, ili ih ostave da, pod budnim okom zaposlenih, spavaju.

Drugi deo se koristi za organizovanje aktivnosti za decu stariju od dve godine, koje imaju za cilj da, kroz igru, sport, kreativne i edukativne radionice, stimulišu njihov razvoj. Deci je na raspolaganju i veliko dvorište sa terenima za timske sportove.

Besplatan prevoz do i od centra, koji organizuje ADRA, dodatna je pogodnost za majke i decu – u toku prepodneva mogu da učestvuju u aktivnostima, da se vrate u Centar za azil na ručak, i da se popodne ponovo okupe.

Farhad u igri sa mlađim bratom
UNICEF Srbija/2018/Vaš
U dečijem kutku (s desna na levo) Farhad (12) uči jednogodišnjeg Hafeza prvim fudbalskim koracima.

Dvanaestogodišnji Farhad iz Avganistana je veoma talentovan za crtanje.

Njegovi mnogobrojni crteži dočaravaju nam svet u kome žIvi, ali i svet iz njegove mašte, koji je šaren i veseo. 

Ipak, kada ga pitate šta od aktivnosti u Adrinom centru najviše voli, reći će “Fudbal i samo fudbal. Kad smo igrali utakmicu, bilo je 4:0, a ja sam dao peti gol!“, ponosan je Farhad.

Kao i većina dece, voli da pobeđuje. Raduje se kada postigne gol za svoj tim, ali i kada pobedi mlađeg brata u stonom tenisu.  

Sa dvojicom braće i majkom, skoro svakodnevno dolazi u Adrin centar.

Kada se ujutru probudi, jedva čeka da kombi dođe po njih i odveze ih u veseli dečiji kutak,  gde slušaju muziku, crtaju, igraju se kockama, slažu puzle, prave kolaže, ukrase od papira i uče engleski i srpski.

Farhad voli svoje drugare, ali i svoju nastavnicu srpskog.

„Elvira me je naučila srpski. Mnogo je dobra u tome. Ona zaista ume da podučava“.  Farhad rečenicu započinje na srpskom, a sa podjednakom lakoćom je završava na engleskom.

Sonia
UNICEF Srbija/2018/Vaš
Sonia (9) iz Avganistana

Učiteljica Elvira Lalić Radovanov podučava decu, ali kaže da su znanja koja deca njoj prenose podjednako dragocena.

„Pričamo na srpskom, engleskom i na farsiju, tako da oni uče srpski, a mi farsi. Na kreativnim radionicama svašta radimo. Od nizanja perli, dekupaž tehnike, slaganja kockica, do učenja boja na srpskom i drugim jezicima“, kaže učiteljica Elvira.

Upitan šta njegova mama radi, dok se on zabavlja sa vršnjacima, Farhad kaže da se i mama zabavlja sa svojim drugaricama.  I jedni i drugi provešće nekoliko sati u učenju i zabavi.

Među  oko pedesetoro dece, koja ovde skoro svakodnevno dolaze sa majkama, je i devetogodišnja Sonia iz Avganistana. Dok sa  braćom i sestrama ulazi nasmejana i vedra, njena mama ide ka ženskom centru.

Sonii je važno što zna da je mama blizu. Potpuno se posvećuje igri sa drugom decom.

U pauzi gledanja crtanog filma, Sonia kaže da ima četvoro braće i sestara.

„Jedna moja sestra ima 10 godina, ja imam devet, jedna ima osam godina i jedna mala sestra ima četiri meseca. Brat ima četiri, ne... pet godina.“ Kaže i da u kutku ima četiri najbolje drugarice.

Ava (3) iz Avganistana, gradi dvorac od kocaka.
UNICEF Srbija/2018/Vaš
Ava (3) iz Avganistana, gradi dvorac od kocaka.

Dok se Sonia hvali svojim bogatstvom,  u drugom kraju dečijeg kutka niče nekoliko dvoraca i kula.

Od kocaka ih slažu brat i sestra -  trogodišnja Ava i petogodišnji Ajaz. Njihov najmlađi brat Hafez skače na trampolini, pošto mu je dosadilo da trči za loptom.

Zidove dečijeg kutka krase dečiji radovi. Redovi na srspkom posvećeni opisima porodice, sa fotografijama braće i sestara. Raznobojni crteži u tehnici koju su deca savladala na kreativnim radionicama.

“Sve ove stvari koje vidite ovde su proizvod različitih radionica”, kaže Mia Kisić, koordinatorka projekta koji ADRA sprovodi uz podršku UNICEF-a.

Objašanjava da se kvalitet u radu sa majkama u  ”sigurnom prostoru za žene”, kako ga zovu,  značajno unapredio od kada je UNICEF pomogao da se angažuje  osoba koja osmišljava i sprovodi programe za decu.

UNICEF u Srbiji je, uz podršku španskog nacionalnog komiteta za UNICEF, uspostavio dečiji kutak u okviru Društvenog centra organizacije ADRA, kako bi majke mogle bezbrižno da pohađaju programe u Ženskom centru.

UNICEF Srbija