Zajednički UN program PRO započeo sprovođenje aktivnosti

99 gradova i opština u Srbiji može da dobije podršku

31 Maj 2023
pro launch event
UN Srbija/2023/Knežević

Beograd, 25. maj 2023 - Program „PRO - Lokalno upravljanje za ljude i prirodu“ počeo je sa realizacijom aktivnosti koje će doprineti unapređenju lokalnog upravljanja, socijalne uključenosti i upravljanja zaštitom životne sredine i na taj način poboljšati kvalitet života građana i građanki u 99 gradova i opština u Šumadiji, zapadnoj, istočnoj i južnoj Srbiji. Program zajednički sprovode agencije Ujedinjenih nacija u Srbiji - UNOPS, UNICEF, UNFPA i UNEP, u saradnji sa Vladom Republike Srbije i uz finansijsku podršku Vlade Švajcarske.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković je, na svečanosti povodom početka programa PRO, istakao da se projektom posebno pomaže socijalno uključivanje onih kojima je pomoć potrebna, čime se osigurava da je naše društvo inkluzivno i jednako otvoreno za sve.

Jedan od prioritetnih ciljeva ministarstva jeste razvoj usluga socijalne zaštite u lokalnoj zajednici, osnaživanje pojedinaca i porodica u krizi, ali i socijalna inkluzija u samu zajednicu. Program PRO je koncentrisan na podršku jedinicama lokalne zaštite u procesu socijalnog uključivanja i uveren sam da će doprineti unapređenju kvaliteta života građana u Srbiji”, rekao je ministar Selaković.

Uz finansijsku podršku Vlade Švajcarske u vrednosti od 9 miliona evra i sufinansiranje UN agencija u iznosu od milion evra, program PRO će do kraja 2026. godine sprovoditi aktivnosti izgradnje kapaciteta, pružanja tehničke podrške i obezbeđivanja bespovratnih sredstava za projekte lokalnih samouprava i organizacija civilnog društva.

„Ovaj inovativni program je kreiran zajedno sa Vladom Srbije, lokalnim partnerima i četiri UN agencije kako bi odgovorio na potrebe građana i građanki na lokalnom nivou u tri prioritetne oblasti. Zahvaljujem svim partnerima na aktivnom učešću u pripremi ove ambiciozne i veoma važne intervencije koja predstavlja vodeću aktivnost švajcarskog programa saradnje sa Srbijom“, istakao je šef saradnje Ambasade Švajcarske Ričard Koli.

Stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija u Srbiji Fransoaz Žakob rekla je da je cilj ovag programa da se ponude rešenja za bolji pristup uslugama za marginalizovane grupe. Dodala je da se veliki deo Agende 2030 odnosi na borbu protiv trostruke planetarne krize, koja se odnosi na zagađenje, klimatske promene gubitak biodiverziteta.

„Ovaj Program je direktan odgovor na potrebe onih koji dolaze iz najranjivijih i najmarginalizovanijih zajednica. Našim zajedničkim naporima i nepokolebljivom podrškom Vlade Srbije i Vlade Švajcarske, možemo direktno da utičemo i pobolšamo svakodnevni život stanovnika Srbije jačanjem lokalne uprave, inkluzije i socijalnih usluga. Program se takođe bavi očuvanjem životne sredine, a samim tim poboljšanjem kvaliteta života i blagostanja stanovnika Srbije”, zaključila je Žakob.

Ukupno 99 gradova i opština u Šumadiji, zapadnoj, istočnoj i južnoj Srbiji moći će da dobije podršku programa PRO. Prema rečima pomoćnice ministra državne uprave i lokalne samouprave Mile Stanković, planirano je da konkretni rezultati budu postignuti kroz izgradnju kapaciteta jedinica lokalne samouprave, unapređenje elektronskih usluga i otvorenih podataka, jačanje lokalnih organizacija civilnog društva i veće učešće mladih u Zelenoj agendi.

„Usluge koje su najprioritetnije da se ocene sa aspekta zadovoljstva građana na lokalu su administrativne i komunalne, i usluge iz oblasti obrazovanja i socijalne zaštite. Upravo u sklopu programa PRO će se sprovesti ispitivanje javnosti o stepenu zadovoljstva uslugama na lokalnom nivou. Istraživanje sprovodimo kako bismo nakon njega mogli da podržimo lokalne samouprave da osnaže i ojačaju tačno one oblasti koje građani budu prepoznali da su neophodne da se poboljšaju“, najavila je Stanković.

Na svečanosti povodom obeležavanja početka programa obratila se i državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine Sandra Dokić. Ona je istakla da su jačanje kapaciteta na lokalnom nivou i uključivanje ranjivih grupa preko potrebno za smanjenje zagađenja vazduha i upravljanje otpadom i otpadnim vodama.

Program PRO može da nam pomogne da uključimo neformalne sakupljače otpada u legalne tokove i upravo je socijalno preduzetništvo nešto što vidimo da ima izuzetno veliki potencijal u budućnosti. Ministarstvo neformalne sakupljače sagledava sa dva aspekta - sa jedne strane da oni zaista doprinose unapređenju zaštite životne sredine, a sa druge strane da je izuzetno važno da oni kao ranjive grupe imaju adekvatnu zaštitu i da ostvaruju sva ostala prava”, rekla je Dokić.

Deo sredstava švajcarskog donatora opredeljen je za sprovođenje komplementarnih aktivnosti velikog projekta za upravljanje čvrstim otpadom koji sprovodi Ministarstvo za zaštitu životne sredine, zahvaljujući finansijskoj podršci Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Francuske agencije za razvoj (AFD). 

„Pružanje podrške ranjivim grupama, a posebno neformalnim sakupljačima otpada, prepoznato je kao prilika za ostvarivanje sinergije i uspostavljanje partnerstva EBRD i AFD sa Švajcarskom agencijom za razvoj, kao i saradnji sa UN agencijama kroz program PRO. Ova saradnja nam je od izuzetnog značaja”, istakla je pomoćnica direktora Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj u Srbiji Jelena Čeperković.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici i predstavnice Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, Ministarstva turizma i omladine, Nacionalne akademije za javnu upravu, Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu, Agencije za zastitu životne sredine, Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, Stalne konferencije gradova i opština, ambasade Švedske, UNDP-a, UN Women, Helvetas-a, GIZ-, NIRAS-a, kao i brojnih medija.

Kontakti za medije.

Jadranka Milanović
Communication Officer
UNICEF Srbija
Tel: + 381 11 3602 104
Tel: +381 63 336 283

O UNICEF-u

Prisutni smo u više od 190 zemalja i teritorija, a kroz sve što radimo promovišemo prava i dobrobit dece, posebno one koja su najugroženija i isključena. U potpunosti se finansiramo od dobrovoljnih priloga pojedinaca, država i vlada, fondacija i kompanija.

Pratite UNICEF Srbija na: Facebook-uTwitter-uYouTube-uInstagram-u i LinkedIn-u.