Zajedničkim snagama do boljeg položaja dece i mladih u Srbiji

Predstavnice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i UNICEF-a potpisale su Memorandum o razumevanju u oblasti sprečavanja dečijih brakova i poboljšanja položaja dece i mladih u Srbiji

14 Novembar 2018
Potpisivanje Memoranduma
UNICEF Srbija/2018

Beograd, 14. novembar 2018 – Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost prof. dr Zorana Mihajlović i direktorka UNICEF-a u Srbiji Regina De Dominicis potpisale su danas Memorandum o razumevanju između ove dve institucije.

Saradnja Koordinacionog tela i UNICEF-a će biti unapređena u oblasti sprečavanja dečijih brakova i poboljšanja položaja dece i mladih u Srbiji.

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da je Memorandum rezultat dobre dosadašnje saradnje Koordinacionog tela sa UNICEF-om i da se u susret Svetskom danu deteta šalje važna poruka – da o deci treba da brinuti svaki dan.

„Zajedničkim radom i konkretnim rezultatima pokazaćemo da nema problema koji ne možemo da rešimo. Nema važnijeg posla nego da naša deca budu zaštićena i borićemo se da njihovo detinjstvo bude bezbrižno, da naša deca budu obrazovana i da sprečimo rane i dečije brakove koji su posebno prisutni u romskoj zajednici“, izjavila je Mihajlovićeva.

Regina de Dominicis, direktorka UNICEF-a u Srbiji istakla je zadovoljstvo zbog dobre saradnje sa Kooridnacionim telom za rodnu ravnopravnost rekavši da ovaj Memorandum pokazuje posvećenost dve institucije, na čijem čelu su žene, da se položaj dece i mladih unapredi, jer su nam njihova energija i entuzijazam potrebni.

„Sarađivaćemo u nekoliko oblasti, pre svega u sprečavanju dečijih brakova, s obzirom da skoro 60 odsto  mladih Romkinja stupi rano u brak i da su društvene posledice ogromne. Verujem da će potpredsednica Mihajlović svojim liderstvom doprineti uspešnoj borbi za ovaj cilj. Takođe, zadatak nam je i da najugroženijoj deci omogućimo pristup knjigama i obrazovanju, kao i da mlade ljude, posebno devojke osnažimo u digitalnim tehnologijama i time doprinesemo širenju digitalne pismenosti u Srbiji“, rekla je Regina de Dominicis.

Memorandum o razumevanju između Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije i UNICEF-a definiše saradnju o sledećim oblastima: dečiji brakovi i uspostavljanje višesektorske koalicije protiv dečijih brakova, borba protiv nasilja nad decom, socijalna inkluzija romske dece, kao i proširenje mogućnosti za mlade ljude u oblasti digitalnih tehnologija.

Kontakti za medije.

Jadranka Milanović
Communication Officer
UNICEF Srbija
Tel: + 381 11 3602 104
Tel: +381 63 336 283

O UNICEF-u

Prisutni smo u više od 190 zemalja i teritorija, a kroz sve što radimo promovišemo prava i dobrobit dece, posebno one koja su najugroženija i isključena. U potpunosti se finansiramo od dobrovoljnih priloga pojedinaca, država i vlada, fondacija i kompanija.

Pratite UNICEF Srbija na: Facebook-uTwitter-uYouTube-uInstagram-u i LinkedIn-u.