Zahvaljujući UNICEF-u Klinika za dečije i interne bolesti u Nišu dobila dva inkubatora

Za „male divove“ četiri inkubatora u tri grada u jednom danu

16 April 2021
Zahvaljujući UNICEF-u Klinika za dečije i interne bolesti u Nišu dobila dva inkubatora
UNICEF Srbija/2021

Niš, 15. april 2021. godine –  U okviru velike kampanje UNICEF-a pod nazivom Tako mali da bi u srce stali koja je pokrenuta prošle godine sa ciljem opremanja i modernizacije neonatalnih jedinica u Srbiji, grad Niš  opremljeniji je za dva inkubatora. Ivana Mišić, konsultantkinja za zdravstvenu zaštitu majke i deteta u UNICEF Srbija, uručila je dva inkubatora vd direktora  Univerzitetskog kliničkog centra Niš, prof dr Zoranu Perišiću u prisustvu prof. dr Emilije Golubović, rukovodioca Klinike za dečije i interne bolesti i Jasmine Stojanov, direktorke Nova Communications koja je jedan od donatora za nabavku inkubatora.

Isporuka dva inkubatora u Nišu treća je danas, budući da je Deyana Kostadinova, direktorka UNICEF-a u Srbiji, već uručila jedan inkubator  Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine, u prisustvu državnog sekretara u Ministarstvu zdravlja, prof dr Ferenca Vicka i pokrajinskog sekretara za zdravstvo prof. dr Zorana Gojkovića. U isto vreme UNICEF je isporučio još jedan inkubator Centru za neonatologiju UKC Kragujevac.

"Želim da izrazim zahvalnost UNICEF-u, na odličnoj dosadašnjoj saradnji, zalaganju i razumevanju potreba dečije klinike, ali i potreba kovid pacijenata, jer su i ranije bili naši partneri od poverenja. Ova značajna donacija, našim najmlađim pacijentima, najranjivijoj populaciji - prevremeno rođenim bebama, biće od izuzetne važnosti za lečenje, pa i u mnogim situacijama, za spasavanje života, jer mi kao najveća zdravstvena ustanova tercijarnog tipa, ka kojoj gravitira oko 2,5 miliona stanovnika, lečimo i zbrinjavamo decu iz čitavog regiona južne i jugoistočne Srbije, a zdravstvena stanja dece, koja dolaze iz drugih ustanova, često su veoma teška. Stoga sam zaista srećan, što će odeljenje intenzivne nege Klinike za dečije interne bolesti biti "bogatije" za ova dva inkubatora, a mi ćemo se, kao Uprava Univerzitetskog kliničkog centra, na čijem sam čelu, truditi i već uveliko radimo na tome, da maksimalno unapredimo kvalitet pružanja zdravstvenih usluga na dečijim klinikama, kako zanovom opreme i aparature, tako i usavršavanjem našeg osoblja, jer su deca naša budućnost", izjavio je prof. dr Zoran Perišić, vd direktora UKC Niš.

U Srbiji se godišnje rodi 65 hiljada dece, od kojih je 4000 rođeno prevremeno, a svakoga dana novih sedam beba zahteva neki vid urgentne podrške. Upravo je prevremeno rođenje odgovorno za više od 60% smrtnih slučajeva novorođenčadi.

Zahvaljujući saradnji sa vodećim nacionalnim stručnjacima iz oblasti neonatologije, UNICEF je u periodu od 2017. godine do danas definisao niz mera kojima su podržane jedinice za intenzivnu neonatalnu negu u osam zdravstvenih ustanova u Nišu, Kragujevcu, Beogradu i Novom Sadu. Nakon izbijanja pandemije COVID-19, UNICEF je obezbedio i 12 neonatalnih respiratora za potrebe intenzivnog zbrinjavanja prevremeno rođenih beba u ovim ustanovama. UNICEF je od 2017. uložio ukupno 36.928.892,00 dinara u modernizaciju rada neonatalne službe u Srbiji.

Teško je prebrojati svu pomoć i dragocenu podršku koju smo mi u Nišu dobili od UNICEF-a prethodnih godina. Nikada nije dovoljno opreme i sredstava da bismo prevremeno rođenoj deci pružili pravu podršku od prvog trena. To su toliko osetljiva bića, zahtevni su u pogledu nege od koje zavisi njihov život i jedini izbor svih nas koji radimo ovde je da uložimo sve snage koje imamo da bismo im dali šansu da prežive i stignu svojim kućama i svojim porodicama. UNICEF je partner na čiju podršku računamo, jer su bili sa nama i kada je najteže. Nama je UNICEF prošle godine obezbedio i neonataloški respirator kojim smo spasili živote bebicama koje su bile dodatno ugrožene. Zato verujem da će se naša saradnja nastaviti, jer postoji međusobno razumevanje oko zajedničkih prioriteta“, izjavila je prof. dr Emilija Golubović, rukovodilac Klinike za dečije i interne bolesti UKC Niš.

Iako smo uspeli da doprinesemo smanjenju smrtnosti dece u Srbiji, još uvek je pred nama dosta posla. Da bismo dostigli evropske standarde, UNICEF je u novembru pokrenuo kampanju Tako mali da bi u srce stali sa ciljem da svakoj prevremeno rođenoj bebi osiguramo maksimalne uslove da doživi svoju prvu nedelju i oseti čari detinjstva. Današnja isporuka dva inkubatora, deo je opreme koju smo nabavili i koju ćemo isporučiti. I u promenjenim okolnostima koje je izazvala pandemija, UNICEF nastavlja da u partnerstvu sa Ministarstvom zdravlja radi na jačanju neonatalne nege u Srbiji“, izjavila je Ivana Mišić iz UNICEF-a Srbija.

Kampanji se odazvalo 4992 pojedinca i 161 kompanija i zahvaljujući njima, UNICEF je samo tokom ove kampanje u periodu od novembra 2020., prikupio više od 10 miliona dinara, što je omogućilo nabavku četiri inkubatora, od kojih su dva namenjena Nišu, po jedan Kragujevcu i Novom Sadu. Jedan aparat za terapijsku hipotermiju novorođenčadi namenjen je Institutu za neonatalogiju u Beogradu, a dva reanimaciona stola će u junu biti dostavljena Kragujevcu.

Mi smo sa UNICEF-om započeli saradnju prošle godine odmah po izbijanju pandemije, kada smo razmišljali gde da usmerimo sredstva da podržimo najslabije, a pomoć je bila neophodna mnogima. Videvši sa koliko posvećenosti su naši partneri iz UNICEF-a radili na tome da pomognu naš zdravstveni sistem i lekare da se izbore sa pandemijom, apolutno smo bili odlučni da ih podržimo i sa donacijom za opremanje neonatologija u Srbiji. Pomoć ovako malim bebama, odraz je našeg uverenja da treba pomagati onima čiji životi zavise od nas. Samo udruženi možemo da izađemo jači“, izjavila je Jasmina Stojanov, direktorka Nova Communication.

Kampanju Tako mali da bi u srce stali podržalo je Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, sa kojim UNICEF od 2017. godine intenzivno sarađuje na unapređenju rada neonatalne službe u Srbiji.

UNICEF će nastaviti sa nabavkom neophodne opreme i pružanjem podrške jedinicama za intenzivnu neonatalnu negu da dosegnu evropske standarde. To uključuje i sprovođenje principa porodično orjentisane razvojne nege kao vitalnog koraka ka poboljšanju ishoda u pogledu smrtnosti, bolesti i razvoja dece rođene pre vremena i sa zdravstvenim komplikacijama.

Prevremeno rođenoj deci neophodna je podrška i nakon izlaska iz bolnice, jer imaju veći rizik da kasne u razvoju i da imaju poteškoće u učenju. Stoga su angažovanje i rad sa porodicama radi lakšeg ranog prepoznavanja razvojnih kašnjenja i pravovremene intervencije najvažniji za zdravlje i budućnost deteta, posebno za decu koja su rođena pre vremena.

 

UNICEF isporučio inkubator Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine

 

UNICEF poziva građane i poslovnu zajednicu da svojim donacijama nastave da pružaju pomoć, kako bismo pokazali svu snagu zajedništva i pomogli da najosetljivije bebe dobiju najbolje uslove za početak života.

 

 

 

 

Kontakti za medije.

Jadranka Milanović
Communication Officer
UNICEF Srbija
Tel: + 381 11 3602 104
Tel: +381 63 336 283

O UNICEF-u

Prisutni smo u više od 190 zemalja i teritorija, a kroz sve što radimo promovišemo prava i dobrobit dece, posebno one koja su najugroženija i isključena. U potpunosti se finansiramo od dobrovoljnih priloga pojedinaca, država i vlada, fondacija i kompanija.

Pratite UNICEF Srbija na: Facebook-uTwitter-uYouTube-uInstagram-u i LinkedIn-u.