Za svako dete najbolji početak

Poseta novoopremljenom razvojnom savetovalištu u Domu zdravlja Zvezdara

13 Novembar 2018
Poseta razvojnom savetovalištu
UNICEF Srbija/2018/Shubuckl

Beograd, 13. novembar 2018 – Razvojno savetovalište Doma zdravlja Zvezdara koje je u periodu 2017-2018. godine opremljeno novim nameštajem po meri dece i didaktičkim sredstvima za rad sa decom, danas su posetili direktorka UNICEF-a u Srbiji Regina De Dominicis, pomoćnica ministra zdravlja dr Vesna Knjeginjić i kreator brenda VODAVODA Vojin Đorđević.

Savetovalište je opremljeno u okviru programa „Unapređenje primarne zdravstvene zaštite za podršku razvoju dece u najranijem detinjstvu u Beogradu“, kako bi stručnjaci bili u prilici da unaprede svoja znanja i veštine za prepoznavanje problema u razvoju male dece, planiranju i pružanju potrebne podrške deci sa teškoćama i smetnjama u razvoju i njihovim roditeljima. 

„U najranijem detinjstvu, od rođenja do treće godine, postavljaju se temelji za životne uspehe, zdravlje i blagostanje. Ovo je period kada je mozak deteta najpodložniji za nova učenja, ali i najspremniji da potpuno ili delimično nadoknadi razvojna kašnjenja uzrokovana različitim negativnim uticajima pre, tokom i nakon rođenja deteta. Period ranog detinjstva je najznačajnija razvojna faza u životu svake osobe, a za decu sa teškoćama i smetnjama u razvoju ovaj period je nezamenjiv. Zato je ulaganje u razvoj u ranom detinjstvu, a posebno u usluge rane identifikacije i ranih intervencija, jedan od prioriteta UNICEF-ovog rada sa Ministarstvom zdravlja Republike Srbije. Zahvaljujemo našem korporativnom partneru VODAVODA za posvećeno ulaganje u rani razvoj dece i značajni doprinos koji daju u ovoj oblasti“,  poručila je Regina De Dominicis, direktorka UNICEF-a.

Program „Unapređenje primarne zdravstvene zaštite za podršku razvoju dece u najranijem detinjstvu u Beogradu” koji je tokom 2017-2018. godine sprovođen u partnerstvu sa Udruženjem pedijatara Srbije i 15 beogradskih domova zdravlja je razvijen u okviru programa saradnje Ministarstva zdravlja i UNICEF-a. Usmeren je na unapređenje kapaciteta zdravstvenog sistema za podršku razvoju dece u najranijim godinama života. Program je usklađen sa Uredbom o Nacionalnom programu za unapređenje razvoja u ranom detinjstvu koji je Vlada Republike Srbije usvojila 2016. godine, a aktivnosti programa su deo Memoranduma o saradnji između Grada Beograda i UNICEF-a u Srbiji.

U najranijem detinjstvu, od rođenja do treće godine, postavljaju se temelji za životne uspehe, zdravlje i blagostanje.

„Prema poslednjem pregledu Instituta za javno zdravlje, u Srbiji postoji 35 razvojnih savetovališta koja imaju različite kapacitete. Zato intenzivno radimo na unapređenju i osavremenjivanju njihovog rada. Želimo da omogućimo da svako dete sa teškoćama i smetnjama u razvoju i njihovi roditelji još od prvih dana života deteta imaju pristup ovim veoma važnim uslugama. Verujemo da će uskoro svaki okrug u Srbiji imati barem jedno kvalitetno razvojno savetovalište“, istakla je dr Knjeginjić.

Prisutnima se obratila i direktorka Doma zdravlja Zvezdara, dr Dragana Trifunović Balanović.

“Razvojno savetovalište doma zdravlja Zvezdara pruža usluge porodicama i deci još od 1980. godine. Mi smo uvek nastojali da primenimo najnovija znanja u pružanju usluga ranog prepoznavanja i rane intervencije kako bismo osigurali da kroz rad sa stručnim timom deca dobiju najbolju podršku, a roditelji najkvalitetnije savete na koji način da podstiču razvoj svoje dece kroz svakodnevne životne aktivnosti”, rekla je dr Dragana Trifunović Balanović.

Zahvaljujući korporativnom partnerstvu UNICEF-a u Srbiji i kompanije VODAVODA, obnovljena su razvojna savetovališta u domovima zdravlja Zvezdara i Lazarevac, i opremljena novim nameštajem i didaktičkim sredstvima. Ovo partnerstvo je omogućilo i dodatnu obuku za 104 pedijatara i zdravstvenih saradnika iz razvojnih savetovališta u Beogradu.

Rano detinjstvo je period kada je mozak deteta najpodložniji za nova učenja, ali i najspremniji da potpuno ili delimično nadoknadi razvojna kašnjenja uzrokovana različitim negativnim uticajima pre, tokom i nakon rođenja deteta.

Zdravstveni radnici imaju jedinstvenu mogućnost da edukuju roditelje kako da podstiču razvoj svoje dece, da uoče rana odstupanja u razvoju, i da na vreme mobilišu ostale stručnjake za zajedničku pomoć porodici. Uz podršku kompanije VODAVODA, još 15 000 dece iz opština Zvezdara i Lazarevac će moći da koriste poboljšanu uslugu razvojnih savetovališta.

„Voda je jedan od osnovnih resursa za život. U kompaniji VODAVODA  imamo  proizvod koji je prepoznat po kvalitetu i želimo da doprinesemo dobrobiti dece koja prvih dana života treba da dobiju neophodne usluge koje će im obezbediti zdrav i produktivan život. Uz UNICEF podržavamo nacionalna nastojanja da svako dete u našoj zemlji ostvari svoj potencijal i vodi srećan i produktivan život. Misija nam je da radimo na podizanju svesti svakog pojedinca o značaju ulaganja u decu od najranijeg uzrasta, jer time mi pravimo najbolji osnov da u budućnosti imamo zdravu i uspešnu naciju“, kaže kreator brenda VODAVODA Vojin Đorđević.

Tokom 2017-2018. godine, zahvaljujući programu „Unapređenje primarne zdravstvene zaštite za podršku razvoju dece u najranijem detinjstvu u Beogradu“, više od 3 600 dece i 7 000 roditelja u Beogradu dobilo je unapređene usluge pedijatara u oblasti ranog razvoja. Svako peto dete je zbog uočenih razvojnih rizika, teškoća i smetnji upućeno u razvojna savetovališta, a više od trećine je, već u kratkom periodu praćenja, pokazalo napredak u razvoju.  

Kontakti za medije.

Jadranka Milanović
Communication Officer
UNICEF Srbija
Tel: + 381 11 3602 104
Tel: +381 63 336 283

O UNICEF-u

Prisutni smo u više od 190 zemalja i teritorija, a kroz sve što radimo promovišemo prava i dobrobit dece, posebno one koja su najugroženija i isključena. U potpunosti se finansiramo od dobrovoljnih priloga pojedinaca, država i vlada, fondacija i kompanija.

Pratite UNICEF Srbija na: Facebook-uTwitter-uYouTube-uInstagram-u i LinkedIn-u.