Vodeće avio-kompanije spremne da pomognu UNICEF-u u istorijskoj misiji transporta COVID-19 vakcina širom sveta

16 Februar 2021
Vodeće avio-kompanije spremne da pomognu UNICEF-u u istorijskoj misiji transporta COVID-19 vakcina širom sveta
UNICEF/UNI319459/Rocio Ortega

Kopenhagen, Danska, 16. februar 2021 – UNICEF danas pokreće Humanitarnu avio-inicijativu. U okviru ovog jedinstvenog poduhvata, više od 10 vodećih avio-kompanija potpisuju sporazume sa UNICEF-om u znak podrške prioritizaciji dostavljanja COVID-19 vakcina, osnovnih lekova, medicinskih aparata i druge preko potrebne opreme neophodnih za borbu protiv pandemije. Inicijativa će biti dugoročna, delovaće kao globalni mehanizam za logistiku i pripremljenost i u slučaju drugih humanitarnih i zdravstvenih kriza.

Dostavljanje ovih vakcina koje spasavaju živote je monumentalan i kompleksan poduhvat uzimajući u obzir količine koje je potrebno transportovati, hladni lanac koji treba obezbediti, broj očekivanih dostava i broj lokacija koje treba pokriti”, rekla je Etleva Kadili, direktorka UNICEF-ovog sektora za nabavke. „Zahvalni smo ovim avio-kompanijama što su udružili snage sa UNICEF-ovom Humanitarnom avio-inicijativom da bi podržali transport COVID-19 vakcina“.

UNICEF-ova Humanitarna avio-inicijativa okuplja avio-kompanije koje pokrivaju rute do više od 100 zemalja, a predstavlja podršku COVAX-u – globalnom programu posvećenom pravičnoj raspodeli COVID-19 vakcina. Na osnovu COVAX-ovog plana predviđene distribucije za prvu fazu raspodele, 145 zemalja dobiće doze dovoljne za imunizaciju, u proseku, oko 3 procenta svoje populacije počevši od prve polovine 2021. godine, pod uslovom da svi zahtevi budu zadovoljeni i u skladu sa finalnim planovima raspodele.

Osim što će transport ove opreme za spasavanje života imati prioritet, avio-kompanije će takođe preduzeti sve neophodne mere koje se tiču bezbednosti i kontrole temperature, a povećaće učestalost letova ka destinacijama gde je to najpotrebnije. Njihovo zalaganje je ključno za pravovremenu i sigurnu isporuku vakcina i neophodne opreme.

Bezbedan, pravovremen i efikasan transport opreme za spasavanje života od najveće je moguće važnosti da bi neophodna nega bila dostupna deci i porodicama. COVAX isporuke i vakcinacija zaposlenih u prvim redovima borbe protiv pandemije omogućiće zdravstvenim i socijalnim službama da bezbedno obavljaju svoj posao.

Kontakti za medije.

Jadranka Milanović
Communication Officer
UNICEF Srbija
Tel: + 381 11 3602 104
Tel: +381 63 336 283

O UNICEF-u

Prisutni smo u više od 190 zemalja i teritorija, a kroz sve što radimo promovišemo prava i dobrobit dece, posebno one koja su najugroženija i isključena. U potpunosti se finansiramo od dobrovoljnih priloga pojedinaca, država i vlada, fondacija i kompanija.

Pratite UNICEF Srbija na: Facebook-uTwitter-uYouTube-uInstagram-u i LinkedIn-u.