Više stotina dece na inkluzivnoj sportskoj manifestaciji “Igre bez granica - Sport za sve”

06 Decembar 2018
Deca sa medaljama Sport za sve
UNICEF Srbija/2018/Vaš

Beograd, 6. decembar 2018 – Više stotina dece i mladih sa različitim vrstama smetnji u razvoju i invaliditeta danas je u hali Pionir imalo priliku da sa svojim drugarima uživa u sportskom danu i da se oproba u igrama bez granica, košarci u kolicima, sedećoj odbojci, badmintonu, golfu, golbalu, tekvondu, veslanju, stonom tenisu, pikadu, i drugim sportovima.

Sa decom predškolskog i školskog uzrasta družili su se i naši trofejni paraolimpijci, a  Draženko Mitrović,  jedan od najuspešnijih paraolimpijaca,  svečano je otvorio manifestaciju.  

“Ova sportska dvorana i Grad Beograd su centar sveta. Mi, svi zajedno odavde danas upućujemo poruku ohrabrenja svoj deci da se bave sportom i poruku zahvalnosti svima onima koji su omogućili  da se deca i mladi sa invaliditetom  uključuju u sport. Drago nam je da podrška započeta prošle godine i dalje traje, širi se i nastavlja u svim segmentima, iduće godine kroz gradnju inkluzivnih dečijih igrališta, a ubuduće još više, još šire i lepše” – rekao je Velimir Knežević, predsednik Sportskog saveza osoba sa invaliditetom Beograda, obraćajući se prisutnima.

“Sport za sve”, kao  jedinstvena manifestacija za druženje dece sa i bez smetnji u razvoju i invaliditeta, ima za cilj da promoviše i podstiče značaj sporta i fizičke kulture i inkluzivni pristup kao bitan deo sistema društvenih vrednosti zajednice.

“Deca i mladi sa smetnjama u razvoju i/ili invaliditetom su isuviše često ostavljeni po strani i isključeni. Prečesto su zanemarivani ili se sistematski isključuju iz fizičkih aktivnosti. Verujem da se to ne dešava namerno, nego zbog nedovoljnog razumevanja sposobnosti ove dece i mladih ljudi. Sport za sve je inicijativa koja je pružila mogućnost ovoj deci i mladima da pokažu svoje potencijale, promovišu inkluziju i otvore nove mogućnosti”,  izjavila je Severine Leonardi, zamenica direktorke UNICEF-a u Srbiji, i zahvalila građanima Srbije i kompanijama koji su pomogli u realizaciji projekta.

Takmičarima su se obratili i predstavnici Gradskog sekretarijata i veća za socijalnu zaštitu Grada Beograda, Nataša Stanisavljević i Elena Bilić i Gradskog veća za sport Filip Marjanović.

Vredna saradnja Sportskog saveza osoba sa invaliditetom (SOSIB), Grada Beograda, Sekretarijata za sport i omladinu i Sekretarijata za socijalnu zaštitu Beograda i UNICEF-a već je donela pozitivne promene u Beogradu, zahvaljujući finansijskoj podršci NCR Fondacije.

Inicijativa je proširena i na opštine i gradove Ćićevac, Velika Plana, Subotica, Priboj, Novi Sad i Aleksinac, zahvaljujući velikodušnim donacijama Vojvodjanske banke, Telenora, Telenor Banke i građana Srbije.

Kontakti za medije.

Jadranka Milanović
Communication Officer
UNICEF Srbija
Tel: + 381 11 3602 104
Tel: +381 63 336 283

O UNICEF-u

Prisutni smo u više od 190 zemalja i teritorija, a kroz sve što radimo promovišemo prava i dobrobit dece, posebno one koja su najugroženija i isključena. U potpunosti se finansiramo od dobrovoljnih priloga pojedinaca, država i vlada, fondacija i kompanija.

Pratite UNICEF Srbija na: Facebook-uTwitter-uYouTube-uInstagram-u i LinkedIn-u.