Prihvaćena inicijativa UNICEF-a: od sledeće godine veće učešće mladih na Kopaonik biznis forumu

12 Mart 2020
KBF
KBF

Beograd, 12. mart 2020 – Kopaonik biznik forum, najuticajniji ekonomski skup u zemlji, ove godine se fokusirao na Četvrtu industrijsku revoluciju i povezane teme - izazove budućnosti. Na Forumu je bilo 1.300 učesnika, uključujući premijerku i ministre Vlade Republike Srbije, predstavnike poslovne zajednice, univerzitetske profesore, predstavnike nevladinog sektora i međunarodnih institucija. Više od 120 novinara izveštavalo je sa događaja.

Organizator Kopaonik biznis foruma, Savez ekonomista Srbije, prihvatio je predlog UNICEF-a da sledeće godine deca i mladi budu mnogo više zastupljeni na ovom skupu, što je, obraćajući se učesnicima poslednjeg dana Foruma, predložila direktorka UNICEF-a u Srbiji, Ređina De Dominićis.

„Mladi širom sveta nam daju do znanja da je ovo njihovo vreme i njihova budućnost. I oni su ti koji pokreću promene koje žele da vide. Imajući to u vidu, primetno je da je nedostajao glas mladih na ovom važnom okupljanju. UNICEF-u će biti velika čast da, zajedno sa dragim partnerima iz Saveza ekonomista Srbije, pronađe način da ih uključimo u ovaj važan događaj sledeće godine“.

Tu ideju su otvoreno podržali ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i ministar omladine i sporta koji su govorili u panelu sa direktorkom UNICEF-a u Srbiji.

UNICEF je istakao izazove sa kojima se danas suočavaju mladi, fokusirajući se na degradaciju životne sredine, krizu učenja i znanja i na populacionu dinamiku.

UNICEF je iskoristio ovu priliku da ukaže na probleme, kao i mogućnosti koje pruža Četvrta industrijska revolucija.

Ređina De Dominićis pohvalila je IT startap ekosistem u Srbiji i interesovanje tog sektora da doprinese društvenom dobru, što pokazuje i visoka stopa prijava timova iz Srbije na poslednji konkurs UNICEF-ovog Fonda za inovacije, kao i Globalni Startup Genome Izveštaj za 2019. godinu (https://startupgenome.com/reports).

Srpski deo istraživanja sprovela je Digitalna Srbija (https://vvv.dsi.rs/sr/members), uz podršku UNICEF-a i kabineta ministra bez portfelja zaduženog za inovacije. UNICEF je pozvao sve učesnike - ministre u vladi, predstavnike državnih institucija, poslovnog sektora, međunarodnih institucija, civilnog društva i medija da daju prioritet ulaganjima i akcijama za i sa decom i mladima.

„Inovacije, kao pokretačka snaga Četvrte industrijske revolucije, poseduju neverovatan, gotovo neograničen potencijal da se dopre do više dece i mladih na nove načine. Ne samo putem tehnologije, već i kroz nova partnerstva, nove načine rada, izvore finansiranja, ali i tako što ćemo prepoznati dobra rešenja. Pozivam vas da se povežemo da bismo ubrzali rezultate u korist dece i mladih“, izjavila je Ređina De Dominićis.

Obraćajući se učesnicima na zatvaranju Foruma, Aleksandar Vlahović, predsednik Saveza ekonomista Srbije, je u ime organizatora pozvao sve učesnike da podrže rad UNICEF-a u Srbiji i da se pruključe Pozivu na akciju.

Kontakti za medije.

Jadranka Milanović
Communication Officer
UNICEF Srbija
Tel: + 381 11 3602 104
Tel: +381 63 336 283

O UNICEF-u

Prisutni smo u više od 190 zemalja i teritorija, a kroz sve što radimo promovišemo prava i dobrobit dece, posebno one koja su najugroženija i isključena. U potpunosti se finansiramo od dobrovoljnih priloga pojedinaca, država i vlada, fondacija i kompanija.

Pratite UNICEF Srbija na: Facebook-uTwitter-uYouTube-uInstagram-u i LinkedIn-u.