Univerzalna davanja za decu od presudnog značaja za smanjenje siromaštva, navodi se u novom izveštaju ODI i UNICEF-a

Kako ekonomske posledice pandemije COVID-19 postaju sve teže, ulaganje u sisteme socijalne zaštite je ključno za zaštitu porodica od katastrofalnih nivoa siromaštva i finansijskih poteškoća

17 Jun 2020
Iana, 12, Liubov, 10, Arina, 13 i Daniil, 7 meseci, sede u dnevnoj sobi svoje male iznajmljene kuće u Nur-Sultanu, u Kazahstanu.
UNICEF/UNI289389/Nur
Iana, 12, Liubov, 10, Arina, 13 i Daniil, 7 meseci, sede u dnevnoj sobi svoje male iznajmljene kuće u Nur-Sultanu, u Kazahstanu.

Njujork, 17. jun 2020. godine – Univerzalna davanja za decu, kao što su bezuslovna novčana davanja ili poreska pomoć, od presudnog su značaja u borbi protiv dečijeg siromaštva, a ipak su dostupna samo u svakoj desetoj zemlji sveta, navodi se u novom izveštaju koji su danas objavili Institut za prekomorski razvoj (ODI) i UNICEF.

Izveštaj Univerzalna davanja za decu: Strateška pitanja i opcije javnih politika ističe da bi univerzalna novčana davanja za decu u zemljama sa srednjim dohotkom po ceni od samo jednog procenta BDP-a dovela do smanjenja siromaštva od 20 procenata u celokupnom stanovništvu.

U 15 zemalja sa visokim dohotkom, univerzalna davanja za decu su sama dovela do smanjenja dečijeg siromaštva od 5 procentnih poena u proseku. Dokazano je i da univerzalna davanja za decu smanjuju nivo uskraćenosti, unapređuju kod dece opšte blagostanje, zdravlje, obrazovanje, prehrambenu sigurnost, produktivnost i sposobnost dece da doprinesu svojim društvima i privredama u odraslom dobu.

„Ulaganje u decu ne samo da menja njihove živote, već stvara i velike koristi – za njihove zajednice i društvo u celini“, izjavila je Henrijeta For, izvršna direktorka UNICEF-a. „Sada, više nego ikada, dok ekonomske posledice pandemije COVID-19 prete da ponište godine napretka na smanjenju siromaštva, univerzalna davanja za decu mogu biti spasonosno rešenje. Mogu zaštititi ugrožene porodice od produbljivanja siromaštva i spasiti zemlje od katastrofalnih društvenih i ekonomskih uticaja.“

Univerzalna davanja smanjuju rizike koji su često povezani sa uskim kriterijumima iz provera materijalnog stanja, pri čemu neke porodice kojima je potrebna pomoć ostanu bez finansijske podrške, između ostalog zbog grešaka isključenosti. Univerzalizacija programa socijalne zaštite, kao što su novčana davanja i poreska pomoć, takođe pomaže da se ukloni stigma povezana sa programima davanja u globalu. 

„Univerzalna davanja za decu igraju ključnu ulogu u smanjenju siromaštva, uz istovremeno promovisanje socijalne kohezije i javne podrške socijalnoj zaštiti. U zemljama koje su uspostavile univerzalna davanja za decu, ona predstavljaju kamen temeljac nacionalnih sistema socijalne politike i delotvorna su prilikom proširivanje socijalne zaštite tokom kriza“, rekla je Sara Pantuliano, izvršna direktorka ODI.

Frančeska Bastalji, glavna autorka izveštaja i direktorka Odseka za jednakost i socijalnu politiku u ODI, dodaje: „U praksi, države su postigle veliki obuhvat stanovništva, ili pun obuhvat univerzalnim davanjima za decu (UDD), sledeći različite puteve. Progresivna realizacija je uobičajena, kroz iterativni proces koji uključuje usvajanje zakonodavstva i politika u oblasti UDD, jačanje administrativnih i finansijskih kapaciteta i izgradnju političke i javne podrške merama.“

Važno je reći da se u izveštaju navodi da programi novčanih davanje ne vode ka smanjenju učešća radno sposobnog stanovništva u plaćenim poslovima. Umesto toga, novčana davanja pomažu roditeljima da ostvare ravnotežu između zahteva koji proističu iz zaposlenja i potreba svojih porodica.

U izveštaju je jasno navedeno da je za proširenje obuhvata programa davanja za decu i porodice potrebno da se to na nacionalnom nivou odredi kao prioritet, a potrebna je i međunarodna solidarnost u finansiranju – naročito za zemlje sa nižim dohotkom sa velikim brojem stanovnika i većim budžetskim ograničenjima usled COVID-19. Takođe je podvučeno i da univerzalna davanja za decu moraju imati podršku kroz sveobuhvatne sisteme socijalne zaštite i kvalitetne socijalne usluge, uključujući zdravstvo i obrazovanje.

U izveštaju su naglašene i putanje ka ostvarivanju univerzalnog obuhvata, uključujući načine na koje zemlje sa niskim dohotkom mogu organizovati davanja za mlađu decu i postepeno doći do univerzalnosti za sve starosne grupe. Koraci poput usvajanja zakonodavstva i regulisanja javnih politika, jačanja administrativnih i finansijskih kapaciteta i izgradnje političke i javne podrške merama ključni su za ostvarivanje univerzalnih davanja za decu.

 

-----------------------------------

Pročitajte izveštaj ovde: https://www.unicef.org/reports/universal-child-benefits-2020

Za više informacija o COVID-19 i smernice o tome kako zaštititi decu i porodice, posetite: https://www.unicef.org/serbia/korona-virus-covid-19

Kontakti za medije.

Jadranka Milanović
Communication Officer
UNICEF Srbija
Tel: + 381 11 3602 104
Tel: +381 63 336 283

O UNICEF-u

Prisutni smo u više od 190 zemalja i teritorija, a kroz sve što radimo promovišemo prava i dobrobit dece, posebno one koja su najugroženija i isključena. U potpunosti se finansiramo od dobrovoljnih priloga pojedinaca, država i vlada, fondacija i kompanija.

Pratite UNICEF Srbija na: Facebook-uTwitter-uYouTube-uInstagram-u i LinkedIn-u.