UNICEF uplatnice za pomoć neonatologiji

11 Maj 2017
Beba u inkubatoru
UNICEF Srbija/2016/Bičanski

Beograd, 11. maj 2017 – Građani Beograda mogu da pomognu rad neonatoloških jedinica intezivne nege, doniranjem željenog iznosa na uplatnicama UNICEF-a koje su im stigle uz mesečne račune za JKP „Infostan“. 

Sredstva prikupljena preko uplatnica iskoristiće se za nabavku opreme za kontakt deteta i majke „koža na kožu“, pumpi za izmlazanje majčinog mleka i stolica za udoban položaj majke i deteta prilikom kontakta i dojenja, kao i za nedostajuću medicinsku opremu i pomoćna sredstava za podsticajnu negu beba u jedinicama intenzivne nege. Deo sredstava će biti uložen i u edukaciju zdravstvenih radnika iz oblasti razvojne neonatalne nege.

„Prevremeno rođena deca svojom osetljivošću zahtevaju dodatnu i specifičnu podršku koja mora da uključi njihove roditelje i redukuje sve moguće stresne faktore iz okruženja. U isto vreme mora da pruži ono što je za njih najzdravije kao što je majčino mleko. Zato UNICEF, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, podržava odeljenja neonatološke intenzivne nege u Srbiji da bi se upravo takvi uslovi i programi pružili svakom preveremeno rođenom i bolesnom novorođenčetu , i tako pomoglo da se njihov razvoj podrži po principima savremene nege“, izjavila je Jelena Zajeganović Jakovljević, specijalistkinja za rani razvoj UNICEF-a u Srbiji.

Opremljenost određenih jedinica neonatološke intenzivne nege u Srbiji još uvek nije na željenom nivou, kako u pogledu posedovanja i obnavljanja određene medicinske opreme, tako i u uspostavljanu uslova u kojima će prevremeno rođeno dete osim medicinskog tretmana dobiti i podjednako važne razvojne podsticaje kao što su roditeljska pažnja, nežnost i toplina.

Poseban značaj pomoći neonatologiji
Prevremeno rođenje je glavni uzrok smrti novorođenčadi i dece uzrasta do pete godine. U prvih 40 dana razvija se povezanost majke i deteta i zato je kontakt roditelja, posebno majke, sa detetom ključan i u uslovima prevremenog rođenja.

Omogućavanjem ovog kontakta i razvojnom negom povećavaju se šanse za preživljavanje i oporavak prevremeno rođene dece i dece rođene sa teškoćama, sprečavaju se neuro-razvojna kašnjenja, ubrzava se rast i razvoj, skraćuje vreme hospitalizacije i smanjuje rizik od socio-emotivnih problema deteta u kasnijem životu. 

UNICEF poziva sve Beograđane da nastave da neguju humanost i prepoznatljiv duh solidarnosti, i da kroz donacije neonatologijama učestvuju u stvaranju jednakih šansi za svako dete u našoj zemlji.

Kontakti za medije.

Jadranka Milanović
Communication Officer
UNICEF Srbija
Tel: + 381 11 3602 104
Tel: +381 63 336 283

O UNICEF-u

Prisutni smo u više od 190 zemalja i teritorija, a kroz sve što radimo promovišemo prava i dobrobit dece, posebno one koja su najugroženija i isključena. U potpunosti se finansiramo od dobrovoljnih priloga pojedinaca, država i vlada, fondacija i kompanija.

Pratite UNICEF Srbija na: FacebookTwitterYouTubeInstagram i LinkedIn.