UNICEF u Srbiji i Viber udruženi u borbi protiv vršnjačkog nasilja

23 Februar 2022

Beograd, 23. februar 2022 – Povodom Međunarodnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja, UNICEF u Srbiji lansira novi besplatan paket U-Report Viber stikera sa sloganom „Stop nasilju!“ .

Skinite ih na sledećem linku https://stickers.viber.com/pages/unicef_2022 i registrujte se na U-Report platformu gde možete izraziti svoje mišljenja na važne teme.

Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja se obeležava svake godine, poslednje srede u februaru, a poznat je pod nazivom „Dan roze majica”.

„Dan roze majice“ nastao je kada je dečak iz Kanade bio predmet verbalnog i fizičkog zlostavljanja od svojih drugara, jer je u školu došao obučen u roze majicu kako bi pružio podršku svojoj majci koja je obolela od karcinoma dojke. Lokalni aktivisti su kupili 50 roze majica i podelili ih njegovim vršnjacima u školi koji su ih nosili kao vid podrške dečaku. Učenici i učenice su počeli i sami da dolaze u školu u roza majicama, koje su tako postale simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja u školama širom sveta.

Obeležavanje ovog dana ima za cilj promovisanje empatije, poštovanja različitosti i tolerancije. Vršnjačko nasilje je opšti društveni problem sa kojim se mnoga deca susreću, a najvažnija je njegova prevencija.

Ukoliko ste svedok ili žrtva nasilja možete da se obratite za pomoć na sledеći kontakt telefon Nacionalne dečije linije Srbije - 116111 ili putem linka https://cuvamte.gov.rs/#.

Ukoliko ste roditelj pozovite besplatan broj NADEL Linije za roditelje 0800 007 000 koji je dostupan svakog dana 16-22 časova.

Kontakti za medije.

Jadranka Milanović
Communication Officer
UNICEF Srbija
Tel: + 381 11 3602 104
Tel: +381 63 336 283

O U-Report platformi

U-Report u Srbiji je besplatna digitalna platforma za izveštavanje, koja prikuplja i mapira mišljenja mladih u realnom vremenu kroz anketna pitanja, a koju sprovodi UNICEF sa partnerima. Rakuten Viber se priključio ovoj inicijativi kroz globalno partnerstvo sa UNICEF-om. Anketama je moguće pristupiti putem Viber-a. Globalnoj U-Report mreži se do sada pridružilo preko 19 miliona U-Reportera u 91 zemlji, dok zajednica u Srbiji broji 10.000 U-Reportera. Rezultati anketa su dostupni na sajtu serbia.ureport.in.

O UNICEF-u

Prisutni smo u više od 190 zemalja i teritorija, a kroz sve što radimo promovišemo prava i dobrobit dece, posebno one koja su najugroženija i isključena. U potpunosti se finansiramo od dobrovoljnih priloga pojedinaca, država i vlada, fondacija i kompanija.

Pratite UNICEF Srbija na: Facebook-uTwitter-uYouTube-uInstagram-u i LinkedIn-u.

 

O kompaniji Rakuten Viber

Rakuten Viber povezuje ljude - bez obzira na to ko su i odakle dolaze. Viber globalna baza korisnika ima na raspolaganju niz funkcija poput direktnog četovanja, video poziva, razmene poruka unutar grupa, vesti i diskusija o omiljenim robnim markama i poznatim ličnostima. Rakuten Viber obezbeđuje korisnicima bezbedne i slobodne uslove da dele svoje emocije.

Rakuten Viber je deo Rakuten Inc., globalnog lidera u elektronskoj trgovini i finansijskim uslugama.