UNICEF: Podrška institucijama u njihovim naporima da odgovore na posledice nasilnih događaja koji su potresli Srbiju u poslednje dve nedelje

18 Maj 2023
UNICEF Srbija logo kontejner kvadrat tagline
UNICEF Srbija

Beograd, 18. maj 2023 – Nakon masovnih pucnjava u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu i  Mladenovcu, kao i napada nožem u Novoj Crnji, UNICEF podržava institucije i partnere da uvedu i sprovode mere koje su usmerene na rešavanje posledica ovih tragičnih događaja.

Podsticanjem partnerstava i stavljanjem na raspolaganje svog globalnog iskustva, UNICEF pruža neophodna znanja, resurse, strategije i smernice koji su potrebni za efikasnu prevenciju i borbu protiv nasilja, kao i za obezbeđivanje bezbednosti i dobrobiti dece koja su pogođena ovim tragedijama.

Pored rešavanja posledica ovih tragičnih događaja, UNICEF pomaže svim relevantnim akterima u društvu u jačanju prevencije nasilja među i nad decom, kao i u stvaranju bezbednog okruženja za decu.

UNICEF se takođe fokusira na rešavanje problema mentalnog zdravlja dece i mladih. Prepoznajući značajan uticaj mentalnog zdravlja na decu i adolescente, UNICEF intenzivno radi na podizanju svesti, zalaže se za pristup kvalitetnim uslugama mentalnog zdravlja koje su usmerene na pružanje pomoći nakon traumatičnih situacija, sveobuhvatnoj podršci onima kojima je potrebna i stvaranje okruženja koje promoviše psihološko blagostanje i otpornost dece.

U protekle dve nedelje UNICEF je:

  • Pružio podršku Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ obezbeđivanjem materijala za savetodavne sesije.
  • Razvio psihosocijalne informativne materijale za nastavnike, roditelje i decu koji su prvih dana nakon tragedije podeljeni svim pogođenim školama, a zatim i svim školama u celoj Srbiji.
  • Medijima dostavio „Preporuke za izveštavanje o masovnim pucnjavama“.
  • Okupio stručne pružaoce usluga podrške tokom prve faze odgovora na kriznu situaciju i organizovao diskusije za srednjoročnu i dugoročnu pomoć.
  • Podržao Institut za mentalno zdravlje da pruži podršku odmah nakon nemilih događaja.
  • Organizovao vebinar „Odgovor na krizne situacije i traumatične događaje situacije“ za prosvetne savetnike, prosvetne inspektore i savetnike-spoljne saradnike. To je bio prvi u nizu vebinara koji će biti organizovani za podršku zaposlenima u prosveti i roditeljima.
  • Pružio, i nastavlja da pruža, stručnu podršku novoosnovanim radnim grupama u jačanju prevencije nasilja među i nad decom i stvaranju bezbednog okruženja za decu, kao i u odgovoru  na probleme mentalnog zdravlja dece i mladih.

Kontakti za medije.

Jadranka Milanović
Communication Officer
UNICEF Srbija
Tel: + 381 11 3602 104
Tel: +381 63 336 283

O UNICEF-u

Prisutni smo u više od 190 zemalja i teritorija, a kroz sve što radimo promovišemo prava i dobrobit dece, posebno one koja su najugroženija i isključena. U potpunosti se finansiramo od dobrovoljnih priloga pojedinaca, država i vlada, fondacija i kompanija.

Pratite UNICEF Srbija na: Facebook-uTwitter-uYouTube-uInstagram-u i LinkedIn-u.