UNICEF počinje sa isporukom špriceva kao deo globalne raspodele COVID-19 vakcina u okviru COVAX-a

100,000 špriceva stiže na Maldive, dok će više država dobiti hitne isporuke vakcina u okviru COVAX programa

25 Februar 2021
100,000 špriceva stiže na Maldive, dok će više država dobiti hitne isporuke vakcina u okviru COVAX programa
UNICEF/2021

Njujork, 25. februar 2021 – UNICEF je avio-transportom poslao 100.000 špriceva i 1000 sigurnosnih kutija za COVID-19 vakcine na Maldive. Pošiljka je krenula iz UNICEF-ovog humanitarnog skladišta u Dubaiju kao deo prvog talasa isporuke špriceva koji će se nastaviti u narednim danima. Druge zemlje koje će dobiti špriceva u prvom talasu uključuju i Obalu Slonovače i Sao Tome i Prinsipe.

Očekuje se da će špricevi od 0,5 ml i sigurnosne kutije stići u Male na Maldivima u utorak. Tokom narednih nekoliko nedelja, UNICEF će distribuirati više od 14,5 miliona špriceva od 0,5 i 0,3 ml za jednokratnu upotrebu u preko 30 zemalja. Špricevi od 0,5ml su namenjeni za upotrebu AstraZeneka vakcine, dok se špricevi od 0,3 ml koriste za vakcinisanje Pfizer-BioNTech vakcinom. 

U ovoj globalnoj borbi protiv COVID-19 pandemije, špricevi su jednako važni koliko i sama vakcina“,  kaže izvršna direktorka UNICEF-a, Henrijeta For. „Ključno je imati zalihe odgovarajućih špriceva dostupnih za upotrebu u svakoj zemlji pre nego što vakcina stigne, upravo da bi se vakcinacija obavila na bezbedan način. Tako se omogućava da imunizacija počne odmah, što će pomoći da se preokrene plima u slučaju ovog užasnog virusa.

Države koje će dobiti špriceve u ovoj inicijalnoj fazi, jesu one uključene u indikativan plan distribucije COVAX-a i koje su se obratile za pomoć UNICEF-u ovim povodom. Ovu isporuku pratiće i raspodela COVID-19 vakcina i deo je misije COVAX-a da obezbedi vakcine svim zemljama koje su deo programa.

Špricevi od 0,5ml šalju se iz UNICEF-ovog humanitarnog skladišta u Dubaiju, dok će špricevi od 0,3 ml i 2 ml biti distribuirani direktno od strane proizvođača iz Španije. Zajedno sa špricevima, paketi će sadržavati i sigurnosne kutije namenjene bezbednom odlaganju špriceva.

Svi špricevi su za jednokratnu upotrebu, što znači da ne mogu biti ponovo korišćeni posle davanja jedne doze vakcine. Tako se smanjuje rizik od infekcije bolestima koje se prenose putem krvi, a što može da se dogodi kada se špricevi koriste više puta.

Ukupno, UNICEF će obezbediti gotovo 1 milijardu špriceva i 10 miliona bezbednosnih kutija u 2021. godini, kako bi države bile spremne za COVID-19 vakcinaciju. Da bi odgovorio na potrebe za ovim vitalnim proizvodima, UNICEF je formirao zalihe od blizu pola milijarde špriceva u svojim skladištima u Kopenhagenu i Dubaiju, pripremajući se za širu distribuciju COVID-19 vakcina u 82 zemlje sa niskom i srednjim dohotkom.

UNICEF sarađuje sa avio-kompanijama, stručnjacima za logistiku i transportnim kompanijama sa namerom da obezbedi da špricevi budu tretirani kao prioritetna pošiljka bez obzira na to da li ih šalje direktno proizvođač ili stižu iz UNICEF-ovih skladišta do određene zemlje kojoj je namenjena. Iako će prve količine biti isporučene vazdušnim putem, veći deo špriceva i bezbednosnih kutija biće transportovani brodovima, zbog velikog prostora koji zauzimaju.

Cilj UNICEF-a je da obezbedi 2 milijarde doza COVID-19 vakcina za isporuku u 2021. godini. I pre COVID-19, UNICEF je bio najveći pojedinačni kupac vakcina u svetu i distribuirao je više od 2 milijarde vakcina godišnje koje su stizale do gotovo polovine svetske populacije dece uzrasta do 5 godina. Takođe, UNICEF obezbeđuje i dostavlja između 600 i 800 miliona špriceva svake godine u okviru redovnih programa imunizacije.

COVAX je program globalne saradnje koju zajednički vode Gavi, Vaccine Alliance (Međunarodni savez za vakcine), CEPI (Koalicija za inovacije u području pripravnosti za epidemije) i SZO, a uključuje i UNICEF koji predvodi proces nabavke i distribucije, kao i pripreme zemalja za prijem vakcina.

Kontakti za medije.

Jadranka Milanović
Communication Officer
UNICEF Srbija
Tel: + 381 11 3602 104
Tel: +381 63 336 283

O UNICEF-u

Prisutni smo u više od 190 zemalja i teritorija, a kroz sve što radimo promovišemo prava i dobrobit dece, posebno one koja su najugroženija i isključena. U potpunosti se finansiramo od dobrovoljnih priloga pojedinaca, država i vlada, fondacija i kompanija.

Pratite UNICEF Srbija na: Facebook-uTwitter-uYouTube-uInstagram-u i LinkedIn-u.