UNICEF-ov Omladinski odbor – Zajedničkim snagama za veću uključenost mladih

12 Avgust 2020
UNICEF-ov Omladinski odbor – Zajedničkim snagama za veću uključenost mladih
UNICEF Srbija/Nemanja Pancic

Beograd, 12. avgust 2020. - Omladinski odbor UNICEF-a dobio je 14 novih članova i članica uzrasta 14 do 24 godine. Oni će narednih godinu dana pomoći da se više čuje glas mladih o temama koje ih zanimaju, koje ih brinu ili koje žele da unaprede i promene u svojim sredinama, kao i da se njihove potrebe i preporuke uvaže.

Tokom prethodne dve godine, Odbor je učestvovao u omladinskim dijalozima u Novom Sadu, Beogradu i Užicu, kampanjama o podizanju svesti o izabranim temama i misiji UNICEF-a, omladinskim konsultacijama, promovisanju platforme U-Report. Davali su preporuke za organizovanje obuka za svoje vršnjake kako bi stekli nova znanja i veštine za pronalaženje i implementiranje inovativnih rešenja za bolji položaj i veću uključenost svih mladih u društvu.

Odbor je aktivno uključen i u razvijanje mehanizama za učestvovanje mladih, uključujući platformu U-Report koja je okupila preko 7.500 adolescenata i mladih u Srbiji, volonterski program i inicijativu Volonteri na mreži, a na jesen će biti realizovana četiri prekogranična projekta u okviru regionalnog programa „Dijalog za budućnost“. Kroz programe i obuke za razvoj veština, do sada je obuhvaćeno preko 1.200 mladih koji su unapredili svoje preduzetničke i digitalne veštine, kao i veštine potrebne za zapošljivost i samostalnost.

Olga Dević, članica Odbora od njegovog uspostavljanja kaže da su mladi i pored izazova i rizika usled pandemije pokazali veliku solidarnost, zrelost, želju i motivaciju da i u kriznim trenucima doprinesu svojoj zajednici i vršnjacima kroz volonterske aktivnosti.

,,Ovakva i druga zalaganja dodatno pokazuju ogroman potencijal nas mladih koji smo spremni da sami kreiramo svoje šanse, ali je za to neophodno da naš glas usliše donosioci odluka. Aktivno učešće mladih u društvenim procesima ne sme biti privilegija već obaveza društva da to neguje i podrži. Sada, kad je više nego ikada važno čuti, preneti, ali pre svega razumeti stavove i stvarne potrebe mladih, Omladinski odbor UNICEF-a će biti još aktivniji u slanju poruka da je glas mladih važan”, kaže Olga.

Odbor ima velike planove za naredni period kako bi osigurao prostor za mlade da budu deo zagovaračkih i pregovaračkih inicijativa UNICEF-a, da veći broj mladih, posebno onih iz najugroženijih i marginalizovanih grupa, bude bolje informisan o mogućnostima uključivanja, kao i da se mišljenja i preporuke mladih uvaže u donošenju strateških odluka koje ih se tiču.

Kontakti za medije.

Jadranka Milanović
Communication Officer
UNICEF Srbija
Tel: + 381 11 3602 104
Tel: +381 63 336 283

O UNICEF-u

Prisutni smo u više od 190 zemalja i teritorija, a kroz sve što radimo promovišemo prava i dobrobit dece, posebno one koja su najugroženija i isključena. U potpunosti se finansiramo od dobrovoljnih priloga pojedinaca, država i vlada, fondacija i kompanija.

Pratite UNICEF Srbija na: Facebook-uTwitter-uYouTube-uInstagram-u i LinkedIn-u.