UNICEF i PAHO objavljuju zajednički tender za vakcine protiv COVID-19 u ime programa COVAX

12 Novembar 2020
UNICEF i PAHO objavljuju zajednički tender za vakcine protiv COVID-19 u ime programa COVAX
UNICEF/UN0200242/Singh [NOTE: This is a file photo]

NJUJORK/VAŠINGTON, 12. novembar 2020. godine: UNICEF i Panamerička zdravstvena organizacija (PAHO) danas su objavili tender kojim se pozivaju svi koji rade na razvoju vakcine protiv COVID-19 da dostave ponude za nabavku u 2021. godini.

Tender, koji će biti otvoren 6 nedelja, ima za cilj nabavku najmanje 2 milijarde doza vakcine protiv COVID-19 u ime programa COVAX, kojom upravlja Gavi, Alijansa za vakcinaciju. Cilj tendera je da se osigura pravičan i ubrzan pristup vakcinama proverenog kvaliteta za trenutnih 186 ekonomija učesnica.

Pozivaju se svi proizvođači koji očekuju da će imati dostupne zalihe najkasnije do kraja 2021. godine da se odazovu na tender, uključujući one koji su već potpisali dogovore o avansnoj kupovini sa Gavi, kao i one koji već imaju postojeće ugovore sa Koalicijom za inovacije u pripravnosti za epidemije (CEPI) o razvoju vakcina.

Do sada neviđeni izazov suprotstavljanja pandemiji zahteva da se osmisli inovativni postupak nabavke kako bi se osigurale vakcine protiv COVID-19 proverenog kvaliteta. On obuhvata udruživanje potražnje 186 učesnica u okviru programa COVAX, za koju proizvođači vakcina protiv COVID-19 mogu da dostave ponude, kao i zajedničku tendersku proceduru UNICEF-a i PAHO-a. To će pomoći u optimizaciji snabdevanja od velikog broja potencijalnih proizvođača koji koriste različite tehnološke platforme, čime se povećava verovatnoća pristupa uspešno licenciranim proizvodima u najkraćem mogućem roku, uz istovremeno osiguravanje najniže cene na globalnom tržištu.

Od 186 ekonomija učesnica, 92 ekonomije sa nižim dohotkom će dobiti finansijsku podršku kroz avansnu tržišnu obavezu (AMC) programa COVAX. Među tim ekonomijama su one koje Svetska banka definiše kao ekonomije sa niskim i nižim srednjim dohotkom, kao i ekonomije koje ispunjavaju uslove za međunarodnu razvojnu pomoć.

Kod zemalja koje obuhvata AMC, UNICEF će preuzeti vodeću ulogu u nabavci vakcina za 82 učesnice van američkih kontinenata, dok će PAHO, kroz svoj Revolving fond, nabaviti vakcine za 10 svojih država članica sa američkih kontinenata.

Samofinansirajuće ekonomije koje učestvuju u programu COVAX imaće mogućnost da vakcine kupe same – ili preko UNICEF-a i PAHO-a, na osnovu ključnih uslova dogovorenih kroz program COVAX. PAHO će obaviti nabavku u ime svih zainteresovanih država članica sa američkih kontinenata; zaključno sa današnjim danom, 28 samofinansirajućih ekonomija je potpisalo sporazume sa programom COVAX.

UNICEF i PAHO će uspostaviti dugoročne sporazume za lakšu nabavku i isporuku, ali će takođe identifikovati dodatne vakcine kandidate koje mogu biti predmet obaveze o avansnoj kupovini od strane programa COVAX. Okvir SZO za pravičan i ravnopravan pristup vakcinama protiv COVID-19[1] će pružati smernice za raspodelu zaliha. Od proizvođača će se očekivati da isporuče vakcine u skladu sa uslovima i odredbama UNICEF-a i PAHO-a za ekonomije sa nižim dohotkom.

U koordinaciji sa vodećim regulatornim organima, SZO će odobriti sve vakcine u pogledu sigurnosti, efikasnosti i kvaliteta pre isporuke. UNICEF i PAHO imaju za cilj da potpišu aranžmane o snabdevanju sa uspešnim proizvođačima kako bi se podržao rani pristup vakcinama protiv COVID-19.

 

######

O UNICEF-u
UNICEF radi na nekim od najtežih mesta na svetu, kako bi stigao do najugroženije dece na svetu. U 190 država i teritorija radimo za svako dete, svuda, kako bismo izgradili bolji svet za sve. Za više informacija o UNICEF-u i njegovom radu sa decom, posetite www.unicef.org. Za više informacija o COVID-19, posetite www.unicef.org/coronavirus. UNICEF je najveći pojedinačni kupac vakcina na svetu, nabavlja više od 2 milijarde doza vakcina godišnje za redovnu imunizaciju i odgovor na izbijanje epidemija u ime gotovo 100 zemalja. Više informacija o radu UNICEF-a u vezi sa vakcinama protiv COVID-19 možete pronaći ovde, a informacije o UNICEF-ovom radu na imunizaciji možete pronaći ovde. Zapratite UNICEF na Twitter-u i Facebook-u.

 

O PAHO/SZO

Panamerička zdravstvena organizacija (PAHO) radi sa zemljama sa američkih kontinenata na unapređenju zdravlja i kvaliteta života stanovništva. Osnovana je 1902. godine i najstarija je međunarodna agencija za javno zdravlje na svetu. Ima funkciju regionalne kancelarije SZO za američke kontinente i specijalizovana je zdravstvena agencija međuameričkog sistema. www.paho.org

Već više od 40 godina, Revolving fond PAHO-a pruža pristup sigurnim i kvalitetnim vakcinama po pristupačnim cenama za države i teritorije članice širom regiona. Deo je šireg paketa tehničke saradnje za imunizaciju koji podržava napore zemalja da postignu održivo i pravično smanjenje morbiditeta i mortaliteta usled bolesti koje se mogu sprečiti vakcinama kroz strategije kontrole i eliminacije. www.paho.org/en/resources/paho-revolving-fund

O programu COVAX
COVAX je stub koji se odnosi na vakcine u Akceleratoru za pristup alatima za COVID-19 (ACT), revolucionarnom globalnom programu saradnje za ubrzani razvoj, proizvodnju i pravičan pristup testovima, lečenju i vakcinama protiv COVID-19. COVAX zajednički predvode Gavi, Koalicija za inovacije u pripravnosti za epidemije (CEPI) i SZO. Njegov cilj je da ubrza razvoj i proizvodnju vakcina protiv COVID-19 i da garantuje fer i pravičan pristup svim zemljama u svetu. www.who.int/initiatives/act-accelerator/covax. UNICEF, u saradnji sa Revolving fondom PAHO-a, predvodi napore za nabavku i isporuku doza vakcine protiv COVID-19 u ime programa COVAX

 

Kontakt za medije:

Sabrina Sidhu, UNICEF Njujork, +1 917 4761537, ssidhu@unicef.org

Anne Sophie Bonefeld, UNICEF Kopenhagen, +45 24 69 46 76, abonefeld@unicef.org

 

Za više informacija u vezi sa američkim kontinentima, kontaktirati: 

Leticia Linn, PAHO Vašington, +1 (202) 701 4005, linnl@paho.org

Sebastian Oliel, PAHO Vašington, +1 (202) 316 5679, oliels@paho.org
Ashley Baldwin, PAHO Vašington, +1 (202) 340 4025, baldwinash@paho.org

 

 


[1] https://www.who.int/publications/m/item/fair-allocation-mechanism-for-covid-19-vaccines-through-the-covax-facility

Kontakti za medije.

Jadranka Milanović
Communication Officer
UNICEF Srbija
Tel: + 381 11 3602 104
Tel: +381 63 336 283

O UNICEF-u

Prisutni smo u više od 190 zemalja i teritorija, a kroz sve što radimo promovišemo prava i dobrobit dece, posebno one koja su najugroženija i isključena. U potpunosti se finansiramo od dobrovoljnih priloga pojedinaca, država i vlada, fondacija i kompanija.

Pratite UNICEF Srbija na: Facebook-uTwitter-uYouTube-uInstagram-u i LinkedIn-u.