UNICEF donirao dva reanimaciona stola Centru za neonatologiju UKC Kragujevac

22 Jun 2021
UNICEF donirao dva reanimaciona stola Centru za neonatologiju UKC Kragujevac
UNICEF Srbija/2021

Kragujevac, 22. jun 2021. godine -  U nastavku kampanje Tako mali da bi u srce stali, UNICEF je danas Centru za neonatalogiju UKC Kragujevac poklonio dva reanimaciona stola, koji su obezbeđeni od donacije porodične kompanije PETITE GENEVE PETROVIĆ koja je donirala ukupno 5 miliona dinara. Ovo je najveća pojedinačna donacija u dosadašnjoj kampanji od koje je obezbeđen i aparat za terapijsku hipotermiju asfiktične novorođenčadi koji je prošle nedelje dobila Klinika za dečije interne bolesti iz Niša.

Zahvaljujući nesebičnoj podršci UNICEF-a i njihovih partnera iz sveta biznisa, mi nastavljamo sa opremanjem našeg Centra najsavremenijom opremom i tako prevremeno rođenim bebama dajemo šansu da prežive i sustignu svoje vršnjake. Želim lično da zahvalim kompaniji PETITE GENEVE PETROVIĆ koja je prepoznala važnost ove akcije i donirala sredstva za kupovinu dva reanimaciona stola. Ovog  proleća od UNICEF-a smo dobili i dva inkubatora i, uz ova dva reanimaciona stola, i opremu dobijenu u prethodnim godinama, značajno smo unapredili zbrinjavanje i negu najosetljivijih beba na samom početku njihovih života, kada su ove bebice ujedno i najranjivije. Ostajemo posvećeni razvoju perinatalne i neonatalne nege u našem Centru ka kome gravitira čak 13 porodilišta i koji zbrinjava male pacijente iz cele Centralne i Jugoistočne Srbije. UNICEF je naš dugogodišnji partner na koga računamo i u godinama koje dolaze“, izjavila je dr Dragana Ristić, načelnica Centra za neonatologiju UKC Kragujevac.

U Srbiji se svake godine rodi 65 hiljada dece, od kojih je 4000 prevremeno rođenih beba, a svakoga dana novih 7 beba zahteva neki vid urgentne podrške. Upravo je prevremeno rođenje odgovorno za više od 60% smrtnih slučajeva novorođenčadi. Kampanju Tako mali da bi u srce stali, UNICEF je pokrenuo krajem prošle godine sa ciljem opremanja i modernizacije neonatalne službe u Srbiji.

PETITE GENEVE PETROVIĆ je porodična kompanija koja svoje poslovanje temelji na vrednostima usmerenim na podjednakoj brizi o našim zaposlenima i našim sugrađanima. Iskreno verujemo da su solidarnost i humanost ključni da se kao društvo izborimo sa svakodnevnim izazovima, a upravo briga o onima koji se oslanjanju na pomoć drugih čini društvo snažnijim i humanijim.

Prevremeno rođene bebe primorane su da se bore da prežive od prvog dana dolaska na svet i ovom donacijom želeli smo da pružimo podršku njima i njihovim roditeljima u najvažnijoj borbi.

UNICEF je oduvek na pravoj strani - na strani dece i najosetljivijih članova našeg društva, a PETITE GENEVE PETROVIĆ nastavlja da brine o zajednici u kojoj posluje i ostaje posvećen širenju kulture solidarnosti ličnim primerom“, izjavio je u ime porodične kompanije PETITE GENEVE PETROVIĆ, Petar Petrović.

Zahvaljujući saradnji sa vodećim nacionalnim stručnjacima iz oblasti neonatologije, UNICEF je od 2017. godine do danas definisao niz mera kojima su podržane jedinice za intenzivnu neonatalnu negu u osam zdravstvenih ustanova u Nišu, Kragujevcu, Beogradu i Novom Sadu. Nakon izbijanja pandemije COVID-19, kao dodatni vid podrške UNICEF je obezbedio i 12 neonatalnih respiratora za potrebe intenzivnog zbrinjavanja prevremeno rođenih beba u ovim ustanovama. UNICEF je od 2017. uložio više od 50 miliona dinara u modernizaciju rada neonatalne službe u Srbiji i nastavlja svoj rad u saradnji sa Ministarstvom zdravlja koje je podržalo i kampanju Tako mali da bi u srce stali.

Želim da zahvalim kompaniji PETITE GENEVE PETROVIĆ koja nam je donirala 5 miliona dinara. To je najveća pojedinačna donacija od početka kampanje TAKO MALI DA BI U SRCE STALI koju smo pokrenuli kako bismo nastavili sa modernizacijom i opremanjem jedinica neonatalne intenzivne nege u Srbiji. Zahvaljujući ovoj vrednoj donaciji, obezbedili smo dva reanimaciona stola za novorođenčad za Klinički Centar u Kragujevcu i aparat za terapijsku hipotermiju novorođenčadi koji smo poklonili Kliničkom Centru u Nišu. UNICEF nastavlja sa nabavkom neophodne opreme i pružanjem sistemske podrške jedinicama za intenzivnu neonatalnu negu kako bismo dodatno smanjili smrtnost prevremeno rođenih beba i dostigli evropske vrednosti i standarde, što je cilj na kome, uz podršku Ministarstva zdravlja, radimo od 2017. godine. Zahvaljujući podršci solidarnih pojedinaca i kompanija koje i u najtežim trenucima pokazuju humanost, mi dobijamo dodatnu snagu i podstrek da se borimo da prevremeno rođene bebe dobiju najbolje uslove za početak života“, izjavila je Jelena Zajeganović - Jakovljević, rukovoditeljka programa za zdravlje i rani razvoj dece, UNICEF Srbija.

Zahvaljujući odzivu humanih pojedinaca i malih i srednjih preduzeća, UNICEF je samo tokom ove kampanje, u periodu od novembra 2020. do sada, prikupio oko 14 miliona dinara, što je omogućilo nabavku ukupno sedam inkubatora, od kojih su četiri dostavljena Nišu, dva Kragujevcu i jedan Novom Sadu, dva aparata za terapijsku hipotermiju novorođenčadi koji su poklonjeni Nišu i Beogradu, a sada je Kragujevac dobio i dva reanimaciona stola.

 

 

UNICEF zahvaljuje svim građanima i privatnom sektoru na podršci koju su obezbedili, koja je potvrda da je solidarnost pravi odgovor u ovako izazovnim vremenima.

Kontakti za medije.

Jadranka Milanović
Communication Officer
UNICEF Srbija
Tel: + 381 11 3602 104
Tel: +381 63 336 283

O UNICEF-u

Prisutni smo u više od 190 zemalja i teritorija, a kroz sve što radimo promovišemo prava i dobrobit dece, posebno one koja su najugroženija i isključena. U potpunosti se finansiramo od dobrovoljnih priloga pojedinaca, država i vlada, fondacija i kompanija.

Pratite UNICEF Srbija na: Facebook-uTwitter-uYouTube-uInstagram-u i LinkedIn-u.