UNICEF dobio 1,5 miliona evra od Vlade Srbije za decu iz Ukrajine

15 Jun 2022
a child in Ukraine with UNICEF branded help box
UNICEF/UN0611040/Moskaliuk

UNICEF izražava iskrenu zahvalnost Vladi Republike Srbije na donaciji od 1,5 miliona evra za hitno reagovanje na potrebe dece i porodica iz Ukrajine. Sredstva koja su danas uplaćena obezbediće da pomoć stigne do onih kojima je najpotrebnija u Ukrajini i zemljama u okruženju.

Rat u Ukrajini izazvao je masovno raseljavanje sa mogućim trajnim posledicama za generacije dece – skoro dva od tri deteta iz Ukrajine je raseljeno zbog borbi. Tri meseca nakon početka rata, potrebno je obezbediti humanitarnu pomoć za tri miliona dece u Ukrajini i preko 2,2 miliona dece u zemljama u kojima trenutno borave izbeglice. Deca pate, bivaju ranjena i traumatizovana su nasiljem koje ih okružuje. Mnoga od njih su videla stvari koje nijedno dete nikada ne bi trebalo da vidi, izgubili su svoje porodice, svoje domove, svoje škole - svet kakav poznaju.

UNICEF i partneri su na terenu i danonoćno pružaju podršku onima kojima je potrebna, dopirući do ugrožene dece i porodica sa osnovnim uslugama – uključujući uslugama u oblastima zdravstva, obrazovanja i zaštite.

Kontakti za medije.

Jadranka Milanović
Communication Officer
UNICEF Srbija
Tel: + 381 11 3602 104
Tel: +381 63 336 283

O UNICEF-u

Prisutni smo u više od 190 zemalja i teritorija, a kroz sve što radimo promovišemo prava i dobrobit dece, posebno one koja su najugroženija i isključena. U potpunosti se finansiramo od dobrovoljnih priloga pojedinaca, država i vlada, fondacija i kompanija.

Pratite UNICEF Srbija na: Facebook-uTwitter-uYouTube-uInstagram-u i LinkedIn-u.