UNICEF distribuira zimsku odeću i obuću za decu migrante i izbeglice u Srbiji

02 Novembar 2018
Regina De Dominicis i Ivan Gerginov dele deci UNICEF-ove pakete sa zimskom odećom
UNICEF Srbija/2018/Shubuckl

Beograd, 2. novembar 2018 – Uoči predstojeće zime, UNICEF je započeo distribuciju 475 paketa zimske odeće i obuće za decu izbeglice i migrante starosti do 12 godina koji borave u izbegličkim i prihvatnim centrima u Srbiji.

Svaki od paketa sadrži pantalone, jakne, termo donji veš, majice, zimske čarape, čizme, šalove, kape i rukavice za jedno dete. 

Prve pakete podelila je direktorka UNICEF-a Regina De Dominicis u prihvatno-tranzitnim centrima Adaševci i Principovac.

Do 8. novembra, paketi će stići i u ostale centre - Sombor, Kikindu, Suboticu, Banju Koviljaču, Bogovađu, Krnjaču, Sjenicu, Tutin, Bujanovac, Vranje, Bosilegrad i Pirot. 

„Zima je pred vratima, a mnoga deca u izbegličkim i prihvatnim centrima nisu adekvatno obučena”, kaže Regina De Dominicis, i dodaje: “UNICEF sa partnerima kontinuirano radi na smanjenju rizika za decu izbeglice i migrante. Osim nabavke odeće i obuće prikladne za vremenske prilike, obezbedili smo da svako dete iz izbegličke populacije ima adekvatan prostor za igru i učenje u ranim godinama i dobije psihosocijalnu podršku, da se školuje dok boravi na teritoriji Repuiblike Srbije, da majke sa bebama imaju prostor gde mogu da se odmore i doje svoje bebe u privatnosti, da deca bez pratnje ili koja su razdvojena od porodica dobiju odgovarajuću zaštitu”. 

Svaki od paketa sadrži pantalone, jakne, termo donji veš, majice, zimske čarape, čizme, šalove, kape i rukavice za jedno dete. 

Isporuka paketa za zimu se sprovodi sa partnerskim organizacijama i u koordinaciji sa Komesarijatom za izbeglice i migracije Republike Srbije.

"Saradnja sa UNICEF-om dugi niz godina je jako dobra. UNICEF pruža pravovremenu i preciznu pomoć za najugroženiji deo izbegličke i migrantske populacije u Srbiji - decu i njihove porodice. Baš kao što je i ova podela zimske obuće i odeće koja je stigla u pravo vreme", rekao je Ivan Gerginov, pomoćnik komesara za izbeglice i migracije Republike Srbije.

Kontakti za medije.

Jadranka Milanović
Communication Officer
UNICEF Srbija
Tel: + 381 11 3602 104
Tel: +381 63 336 283

O UNICEF-u

Prisutni smo u više od 190 zemalja i teritorija, a kroz sve što radimo promovišemo prava i dobrobit dece, posebno one koja su najugroženija i isključena. U potpunosti se finansiramo od dobrovoljnih priloga pojedinaca, država i vlada, fondacija i kompanija.

Pratite UNICEF Srbija na: Facebook-uTwitter-uYouTube-uInstagram-u i LinkedIn-u.