U Srbiju stigla prva isporuka vakcina protiv COVID-19 nabavljena kroz COVAX mehanizam

Vakcine je nabavio i distribuirao UNICEF kroz COVAX mehanizam, u cilju ravnomerne i ravnopravne raspodele vakcina protiv COVID-19 širom sveta.

03 April 2021
U Srbiju stigla prva isporuka vakcina protiv COVID-19 nabavljena kroz COVAX mehanizam
UNICEF Srbija/2021/Vaš

Beograd, 3. april 2021 –  U petak uveče u Srbiju je stigla prva isporuka vakcina protiv COVID-19 nabavljenih kroz COVAX mehanizam, koji sprovode međunarodne organizacije CEPI, Gavi, Svetska zdravstvena organizacija i UNICEF.

Prva količina od 57,600 doza AstraZeneca/Oxford vakcina proizvedenih u fabrici AstraZeneca-SKBio u Južnoj Koreji je stigla na Beogradski aerodrom Nikola Tesla u 19 časova po srednje-evropskom vremenu. Vakcine je nabavio i distribuirao UNICEF kroz COVAX mehanizam, u cilju ravnomerne i ravnopravne raspodele vakcina protiv COVID-19 širom sveta.

Prijemu prve količine vakcina iz COVAX-a na aerodromu su prisustvovali ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, direktorka UNICEF-a u Srbiji Deyana Kostadinova, zamenik direktora Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Mengistua Abebauehu Asefa, i šef političkog sektora Delegacije Evropske unije u Srbiji Dirk Lorenc.

Abebauehu Asefa, zamenik direktora SZO u Srbiji je rekao da je kroz COVAX mehanizam uspostavljen pošten sistem raspodele vakcina za preko 190 zemalja. „Ono što je Srbija uradila u vezi sa vakcinacijom protiv COVID-19 zaslužuje sve pohvale. Ova pandemija će još trajati i vakcine i vakcinacija su ključni u borbi sa korona virusom“, rekao je Asefa.

Direktorka UNICEF-a u Srbiji Deyana Kostadinova napomenula je da je UNICEF izabran za nabavku vakcina kroz COVAX zbog toga što je najveći pojedinačni dobavljač vakcina na svetu sa široko razvijenom infrastrukturom širom sveta i ogromnim iskustvom.

Večeras je prva količina vakcina - 57,600 doza – obezbeđenih kroz COVAX stigla u Srbiju. I druga količina koja je naručena i odobrena, biće isporučena u skladu sa COVAX-ovim planom distribucije. Sigurne i efikasne vakcine će doprineti u borbi sa korona virusom jer vakcine spasavaju živote – i to je činjenica koja je dokazana kroz istoriju čovečanstva”, rekla je Deyana Kostadinova.

Dirk Lorenc iz Delegacije EU u Srbiji je rekao da je Srbija učinila ozbiljan napredak u procesu vakcinacije stanovništva, ali da borba sa virusom nije gotova. On je dodao da se „COVID-19 i dalje šiti i da će pristigle doze pomoći u spasavanju života“, uz napomenu da je kroz COVAX program više od 30 miliona vakcina distribuirano širom sveta. 

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović je rekla da je Srbija kroz vakcinaciju, koja je daleko ispred mnogih zemalja Evrope i sveta, pokazala koliko je izdržljivo i solidarno društvo koje pomaže regionu. „Zaista mislim da je ovaj kontingent vakcina veoma važan i da će otvoriti dinamiku tranši u daljoj nabavci vakcina kroz COVAX mehanizam. Ujedno zahvaljujem svim partnerima na koordiniranom radu sa Vladom Srbije”, rekla je ministarka Joksimović.

COVAX inicijativu vode GAVI - Alijansa za vakcine, Svetska zdravstvena organizacija i CEPI – Koalicija za inovacije i epidemiološku spremnost i UNICEF kao ključni partner u distribuciji.

Cilj COVAX inicijative je da obezbedi da sve zemlje na svetu imaju pravičan i pristupačan pristup bezbednim i efikasnim vakcinama protiv COVID-19, bez obzira na stepen razvijenosti. Cilj COVAX-a je da do kraja 2021. godine globalno raspodeli 2 milijarde doza vakcina protiv COVID-19 svim zemljama koje učestvuju u ovom programu.

Kontakti za medije.

Jadranka Milanović
Communication Officer
UNICEF Srbija
Tel: + 381 11 3602 104
Tel: +381 63 336 283

O UNICEF-u

Prisutni smo u više od 190 zemalja i teritorija, a kroz sve što radimo promovišemo prava i dobrobit dece, posebno one koja su najugroženija i isključena. U potpunosti se finansiramo od dobrovoljnih priloga pojedinaca, država i vlada, fondacija i kompanija.

Pratite UNICEF Srbija na: Facebook-uTwitter-uYouTube-uInstagram-u i LinkedIn-u.