Sve veći broj kompanija prepoznaje značaj usklađivanja rada i roditeljstva

22 Novembar 2019
Panel na konferenciji
Business Info Group

Beograd, 22. novembar 2019 - Diskriminacija roditelja i budućih roditelja na tržištu rada postoji u Srbiji, ali kompanije sve više prepoznaju značaj uvođenja podsticaja i mera podrške za zaposlene roditelje, ocenjeno je danas na konferenciji “Poslovanje po meri porodice” koju je organizovala Business Info Groupa, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, u saradnji sa UNICEF-om.

Ulaganje u politike po meri porodice dobro je, kako za decu i žene, tako i za poslovanje i celu privredu.  Dobro osmišljene politike podrške povećavaju učešće žena u radnoj snazi, ekonomski osnažuju porodice, pospešuju sposobnosti dece, podstiču otvaranje novih radnih mesta, smanjuju nejednakost i siromaštvo u društvu, kao i rodne neravnoteže i stereotipe o ulozi žene i muškarca u odgajanju deteta.

Ministarka bez portfelja zadužena za populacionu politiku, Slavica Đukić Dejanović, podsetila je da u Srbiji živi manje od 15% stanovništva mlađeg od 15 godina, a da je država populacionu politiku prepoznala kao svoj prioritet.

"Svako peto dete u Srbiji ima smetnje u razvoju, a ranom negom se može preduprediti veći deo problema u budućem odgoju”, kazala je Đukić Dejanović na prvom panelu “Briga o porodici – zajednička odgovornost porodice, vlade i poslodavca”.

 “Dobri rezultati se mogu videti tek za deset godina. Sama činjenica da je Vlada počela da se povezuje sa nevladinim organizacijama, akademskom zajednicom, velikim brojem lokalnih samouprava, od kojih svaka ima svoje specifične probleme i konkretne demografske uslove, govori da smo na dobrom putu”, rekla je Đukić Dejanović.

UNICEF zagovara bar šest meseci odsustva za oba roditelja; bezbedna i udobna mesta u javnom i radnom prostoru za žene koje doje decu; i univerzalan pristup kvalitetnoj i dostupnoj brizi o deci od rođenja do polaska u školu.

Ređina De Dominićis, direktorka UNICEF-a za Srbiju, navela je da je preporuka te organizacije pomeranje fokusa sa materinskog odsustva na roditeljsko odsustvo, kao i da su shvatii da je mnogo važnije pažnju posvetiti ljudima, pojedincima, nego infrastrukturi za uspešno roditeljstvo.

“Važno je da se roditelji na odsustvu zbog dece ne diskriminišu, da im se obezbedi kontinuirana obuka, kako ne bi strahovali da će ih neko na radnom mestu preteći kada se vrate na posao. Odgovornost za ovo treba da preuzmu sve tri strane - državne institucije, kompanije, ali i roditelji”, kazala je De Dominićis.

Naglasila je i da veliki broj istraživanja ukazuje da takav pristup na kraju donosi investicije, veću produktivnost i uštede, ali i bolje razvijeno dete kao najvažniji cilj svakog društva.

Preporuka UNICEF-a je pomeranje fokusa sa materinskog odsustva na roditeljsko odsustvo.

Ona je dodala i da uključivanje dece u radnu sredinu može da poveća njihovo razumevanje i toleranciju prema obavezama roditelja, i da biznis sektor postaje toga svestan.

“Jedan dodatni mesec roditeljskog odsustva drastično smanjuje smrtnost dece, dva dodatna meseca povećavaju kvalitet ishrane i smanjuje drruge zdravstvene probleme. Iako kompanije jesu fokusirane na profit i produktivnost, sve češće prepoznaju da omogućavanje roditeljskog odsustva zadržava talente u firmi i smanjuje odsustvovanja”, kazala je De Dominićis.

Dr Milica Pejović Milovančević, direktorka Instituta za mentalno zdravlje i stručnjak za rani razvoj, rekla je da podršku roditeljima mora da pruži društvo u celini, institucije i poslodavci, ali i prijatelji, kolege i komšije.

Mentalno zdravlje je, prema njenoj oceni, zanemareno u našem društvu, a na pitanje “čija je uloga briga o roditelju?” trenutno ne postoji pravi odgovor.

“Malo ko brine o roditelju, kao da su oni svemogući. I kao društvo malo brinemo jedni o drugima. Kada se brinem o deci koja imaju smetnje u razvoju ili zdravstvene probleme, uvek na kraju i njih pitam kako se oni osećaju. To je trenutak kada se rasplaču, tek tada shvate pod kakvim pritiskom žive. Naš glavni zadatak je da im olakšamo, da taj krst sudbine ne nose sami”, zaključila je Pejović Milovančević.

Mentalno zdravlje je zanemareno u našem društvu, a na pitanje “čija je uloga briga o roditelju?” trenutno ne postoji pravi odgovor.

Osnivačica i direktorka Centra za mame Jovana Ružičić je navela da je negativan prirodni priraštaj višedecenijski problem, da Vlada Srbije ističe svoje napore u ovoj oblasti, ali samo zbog toga što se “izbori bliže”.

Ona je ocenila da novčana davanja roditeljima ne mogu da reše problem, zato što se mladi parovi ne odlučuju na rađanje zbog novca, već ako dobiju širu podršku - bolje zdravstvene uslove i veću pravnu zaštitu.

Ružičić je ocenila i da su članice njene organizacije koje su postale preduzetnice najčešće to postale zbog nefleksibilnosti bivših poslodavaca, koji su na taj način izgubili radnice sa inicijativom.

Jelena Božović iz udruženja prevremeno rođene dece “Mali div” je rekla da su njihova iskustva takođe često negativna, da pojedine mame ne mogu da nađu posao ako imaju malo dete ili planiraju porodicu.

Dodala je i da je ona kao majka četvoro dece imala sreću da radi u maloj kompaniji koja ima razumevanja za roditelje, ali da ne zna šta bi radila da joj poslodavac nije izašao u susret i da nije dobila višegodišnja odsustva zbog brige o deci.

“Kada sam se vratila na posao, imala sam strah, ali mi je prijalo da prestanem da budem samo mama, već i da razvijam karijeru. Smatram da ljudskost treba da upravlja međuljudskim odnosima i na radnom mestu… To je stvar sluha”, zakjiučila je Božović.

Istraživanje UNICEF-a o biznis sektoru iz 2018. godine pokazalo je da je 87% učenika u istraživanju izrazilo želju za uvođenjem procedura u kompanijama kojima bi se omogućilo sprovođenje Principa poslovanja i prava deteta.

Kontakti za medije.

Jadranka Milanović
Communication Officer
UNICEF Srbija
Tel: + 381 11 3602 104
Tel: +381 63 336 283

O UNICEF-u

Prisutni smo u više od 190 zemalja i teritorija, a kroz sve što radimo promovišemo prava i dobrobit dece, posebno one koja su najugroženija i isključena. U potpunosti se finansiramo od dobrovoljnih priloga pojedinaca, država i vlada, fondacija i kompanija.

Pratite UNICEF Srbija na: Facebook-uTwitter-uYouTube-uInstagram-u i LinkedIn-u.