„Posebno šokantno“ - Svakog minuta 55 dece napusti svoju zemlju

Gotovo svake sekunde od početka sukoba jedno dete iz Ukrajine mora da napusti zemlju. Ovo je rezime onoga što je rekao portparol UNICEF-a Džejms Elder - kome se pripisuju citati iz teksta - na brifingu za štampu u Palati nacija u Ženevi.

16 Mart 2022
Porodice stižu u Poljsku nakon prelaska ukrajinske granice
UNICEF/UN0605554/Remp
Porodice stižu u Poljsku nakon prelaska ukrajinske granice

ŽENEVA, 15. mart 2022. – „Od 24. februara u Ukrajini je ubijeno na desetine dece. Mnogo više ih je povređeno.

„Više od 1,5 miliona dece je pobeglo iz zemlje.

„Pogledavši poslednje statistike, svakog dana od početka konflikta u Ukrajini više od 75.000 dece mora da napusti svoje domove. Svakog dana.

„Ova poslednja brojka je posebno šokantna. Svakog minuta 55 dece napusti svoju zemlju.

„To jest, jedno dete iz Ukrajine je gotovo svake sekunde od početka rata (24. februara) moralo da napusti svoju zemlju.

„Ova izbeglička kriza je po brzini kojom se dešava i obimu bez presedana od Drugog svetskog rata i ne pokazuje znake usporavanja.

„Kao i sva deca proterana iz svojih domova ratom i sukobima, deca iz Ukrajine koja stižu u susedne zemlje su u značajnom riziku od razdvajanja od porodice, nasilja, seksualne eksploatacije i trgovine ljudima.

„Njima su očajnički potrebni bezbednost, stabilnost i zaštita dece, posebno onima koji su bez pratnje ili su odvojeni od svojih porodica.

„Najsigurniji i najbrži izlaz iz ove katastrofe – zapravo jedini izlaz iz ove katastrofe – je da se ovaj rat završi, i da se završi sada.

„Do tada, napadi na civilna područja i na civilnu infrastrukturu moraju prestati.

„Moraju prestati jer oduzimaju živote.

„Moraju prestati jer teraju ljude da se odreknu osnovnih zdravstvenih usluga uprkos katastrofalnim potrebama.

„Moraju prestati jer uzrokuju da deca izostaju iz škole.

„Moraju prestati jer milioni dece ostaju u područjima sukoba u Ukrajini.

„Upravo sam proveo dve nedelje u Lavovu, u zapadnoj Ukrajini, razgovarajući sa nekim majkama, očevima i decom koji su pobegli da bi spasili svoje živote, kao i sa radnicima na prvoj liniji koji su pokušavali da im pomognu.

„Kada sam pitao pedijatre u Lavovu – koji su preko noći primili 60 dece iz bolnica u Kijevu – kako se pripremaju, oni su objasnili svoju obuku u određivanju prioriteta: Ako veliki broj dece dođe sa ratnim ranama, lekari koriste nalepnice da bi odredili prioritet lečenja. Zelena nalepnica – ostavite dete za sada; žuta – detetu je potrebna medicinska pomoć; crvena – dete je kritično; crna nalepnica – neće moći da spasu dete.

„UNICEF nastavlja da ima tim na terenu u Ukrajini i da šalje neophodne zalihe. Tokom vikenda u Ukrajinu je stigao još jedan konvoj. Ovog puta 22 kamiona sa 168 tona zaliha, uključujući komplete za babice, hirurške komplete, akušerske komplete, kiseonik koncentratori, rashladne kutije, kao i ćebad i zimska odeća, kompleti za vodu, sanitarija i higijenu, kompleti za intimnu higijenu, kompleti za najmlađu decu i kompleti za adolescente.

„U međuvremenu, broj mobilnih timova za zaštitu dece se proširuje sa 9 na 47 kako bi povećali zaštitu i psihosocijalne usluge za decu širom Ukrajine.

„Naša podrška se, naravno, proteže preko granica Ukrajine, do nekih od tih 1,5 miliona dece koja su napustila svoje domove. Postavljamo sve više sigurnih mesta Plavih tačaka – u partnerstvu sa humanitarnim partnerima i lokalnim vlastima – kako bismo pružili neophodnu podršku i usluge zaštite za decu i porodice. Imamo poruke o bezbednosti i deci bez pratnje od chat botova na Fejsbuku u Ukrajini, isporučili smo higijenske proizvode izbegličkim centrima.

„Ali moramo biti jasni: uprkos neumornim naporima od baka dobrovoljaca do vlada, izviđača do agencija UN, sve dok ovaj rat traje, situacija za ukrajinsku decu će se samo pogoršavati.“

Kontakti za medije.

Jadranka Milanović
Communication Officer
UNICEF Srbija
Tel: + 381 11 3602 104
Tel: +381 63 336 283

O UNICEF-u

Prisutni smo u više od 190 zemalja i teritorija, a kroz sve što radimo promovišemo prava i dobrobit dece, posebno one koja su najugroženija i isključena. U potpunosti se finansiramo od dobrovoljnih priloga pojedinaca, država i vlada, fondacija i kompanija.

Pratite UNICEF Srbija na: Facebook-uTwitter-uYouTube-uInstagram-u i LinkedIn-u.