Stvaranje najboljih uslova za razvoj prevremeno rođene dece u Kragujevcu

02 April 2018
Majka sa bebom u stolici u udobnom položaju prilikom kontakta kože na kožu, dok ih otac podržava.
UNICEF Srbija/2018/Mišić

Kragujevac, 2. april 2018 – U okviru programa saradnje UNICEF-a i Ministarstva zdravlja, UNICEF je započeo saradnju sa Kliničkim centrom Kragujevac radi poboljšanja uslova za lečenje prevremeno rođene dece u Centru za neonatologiju.

U ovom Centru godišnje se leči oko 500 prevremeno rođene dece sa područja centralne i zapadne Srbije gde im se pruža visokospecijalizovana neonatološka zaštita.

Za dobar ishod u lečenju i dalji razvoj prevremeno rođene dece potrebno je obezbediti uslove koji omogućavaju aktivno uključivanje roditelja u lečenje dece koja su rođena pre vremena, povećanu dostupnost majčinog mleka u ishrani, i smanjenje stresa.

Zato je UNICEF, zahvaljujući svojim redovnim donatorima, nabavio neophodnu opremu za kontakt deteta i majke „koža na kožu”, stolice za udoban položaj majke i deteta prilikom kontakta i dojenja, pumpe za izmlazanje majčinog mleka i posude za skladištenje mleka, opremu za pozicioniranje beba, kao i drugu medicinsku opremu.

Zahvaljujući dodatnoj obuci u oblasti razvojne neonatalne nege koja se održala 30. i 31. marta, 30 pedijatara neonatologa i pedijatrijskih medicinskih sestara i tehničara iz Centra za neonatologiju u Kragujevcu kroz svakodnevnu praksu unaprediće uslove za podsticanje optimalnog rasta i razvoja prevremeno rođene dece.

Ukupna ulaganja za nabavku opreme i edukaciju zdravstvenih radnika iznose 1.755.860 dinara.

Tokom 2018. godine UNICEF će, u skladu sa redovnim donacijama i u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, dodatno podržati opremanje i obuke na odeljenjima intenzivne neonatološke zdravstvene zaštite širom Srbije.

Kontakti za medije.

Jadranka Milanović
Communication Officer
UNICEF Srbija
Tel: + 381 11 3602 104
Tel: +381 63 336 283

O UNICEF-u

Prisutni smo u više od 190 zemalja i teritorija, a kroz sve što radimo promovišemo prava i dobrobit dece, posebno one koja su najugroženija i isključena. U potpunosti se finansiramo od dobrovoljnih priloga pojedinaca, država i vlada, fondacija i kompanija.

Pratite UNICEF Srbija na: FacebookTwitterYouTubeInstagram i LinkedIn.