Srbija predstavila prvi Dobrovoljni nacionalni izveštaj o sprovođenju Agende 2030 za održivi razvoj

18 Jul 2019

Njujork, 18. jul 2019 – Četvorodnevni ministarski sastanak Političkog foruma na visokom nivou o održivom razvoju se održava u Njujorku, u sedištu Ujedinjenih nacija.

Tema ovogodišnjeg sastanka je ,,osnaživanje ljudi i osiguranje inkluzivnosti i jednakosti”, a 47 država članica Ujedinjenih nacija predstaviće svoje Dobrovoljne izveštaje o sprovođenju Agende 2030 za održivi razvoj, a među njima po prvi put i Srbija.

Centralni deo prvog Dobrovoljnog nacionalnog izveštaja Srbije čine stavovi mladih.

,,Vizija održive budućnosti koju delimo sa našom decom i mladima zauzima glavnu ulogu u ovom izveštaju, jer će današnja deca i mladi biti nosioci društva i društvenih promena 2030. godine,” istakla je prof. dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku i predsednica Međuresorne radne grupe za sprovođenje Agende UN o održivom razvoju do 2030. godine.

Tijana Čupić, omladinski delegat Republike Srbije u Ujedinjenim nacijama najavila je film o stavovima mladih o ciljevima održivog razvoja, koji je napravljen i prikazan u sedištu UN-a u saradnji sa UNICEF-om u Srbiji.

Srbija predstavila prvi Dobrovoljni nacionalni izveštaj o sprovođenju Agende 2030 za održivi razvoj

 

Ministarka Đukić Dejanović učestvovala je i u generalnoj debati u okviru Političkog foruma na visokom nivou.

Zvaničnici su u debati ukazali na brojne izazove sa kojima se države suočavaju, u različitim delovima sveta u primeni Agende 2030 i naglasili potrebu neophodne političke posvećenosti i jačanja partnerstva sa javnim i privatnim sektorom, civilnim društvom i akademijom.

Missing media item.Missing media item.Missing media item.

Kontakti za medije.

Jadranka Milanović
Communication Officer
UNICEF Srbija
Tel: + 381 11 3602 104
Tel: +381 63 336 283

O UNICEF-u

Prisutni smo u više od 190 zemalja i teritorija, a kroz sve što radimo promovišemo prava i dobrobit dece, posebno one koja su najugroženija i isključena. U potpunosti se finansiramo od dobrovoljnih priloga pojedinaca, država i vlada, fondacija i kompanija.

Pratite UNICEF Srbija na: Facebook-uTwitter-uYouTube-uInstagram-u i LinkedIn-u.