Situaciona analiza usluga za bebe i malu decu sa smetnjama u razvoju u Srbiji

UNICEF-ova publikacija

01 Februar 2019
Situaciona analiza usluga za bebe i malu decu sa smetnjama u razvoju u Republici Srbiji
UNICEF Srbija/2019

Intervencije u ranom detinjstvu predstavljaju međusektorski, interdisciplinarni i integrisani nacionalni sistem pružanja stručnih usluga deci od rođenja do tri godine starosti (ponekad i pet) sa razvojnim kašnjenjem, smetnjama, netipičnim ponašanjem, socijalnim i emocionalnim poteškoćama, te maloj deci kod koje postoji velika verovatnoća da će se do polaska u školu ispoljiti razvojno kašnjenje zbog pothranjenosti, hronične bolesti ili nekih drugih bioloških ili faktora sredine u kojoj žive.

U Srbiji je u protekloj deceniji napravljen napredak u pružanju usluga deci sa razvojnim kašnjenjem i smetnjama u razvoju i njihovim porodicama. Međutim, potreba da se na nivou države razvije pravedan sistem za sprovođenje intervencija u ranom detinjstvu raste.

Rane intervencije predstavljaju glavni temelj za obezbeđivanje inkluzivnog obrazovanja i razvoj inkluzivnih zajednica u kojima su deca svih nivoa sposobnosti smatrana jednako vrednom i prihvaćena.

Svako dete ima pravo da odraste u krugu svoje porodice, da se razvija i učestvuje u životu svoje porodice i zajednice što je više moguće i da dobije pomoć ukoliko njegov razvoj kasni ili ima teškoće u razvoju.

Saznajte više u UNICEF-ovoj publikaciji "Situaciona analiza usluga za bebe i malu decu sa smetnjama u razvoju u Republici Srbiji".

Kontakti za medije.

Jadranka Milanović
Communication Officer
UNICEF Srbija
Tel: + 381 11 3602 104
Tel: +381 63 336 283

O UNICEF-u

Prisutni smo u više od 190 zemalja i teritorija, a kroz sve što radimo promovišemo prava i dobrobit dece, posebno one koja su najugroženija i isključena. U potpunosti se finansiramo od dobrovoljnih priloga pojedinaca, država i vlada, fondacija i kompanija.

Pratite UNICEF Srbija na: Facebook-uTwitter-uYouTube-uInstagram-u i LinkedIn-u.