Roditeljski zagrljaj, moćna terapija za bebe koje požure na svet

Omogućimo kontakt koža-na-kožu od trenutka rođenj

17 Novembar 2022
prevremeno rodjena deca porodica matijevic
UNICEF Srbija/2019/Pančić

Beograd, 17, novembar 2022 – Danas se obeležava Svetski dan prevremeno rođenih beba, kako bi se podigla svest o izazovima prevremenog porođaja i ukazalo na posledice sa kojima se suočavaju prevremeno rođene bebe i njihove porodice.

U Srbiji se godišnje rodi oko 62.000 beba od kojih 4.000 požuri na svet. To znači da se između 4.000 i 8.000 roditelja svake godine prevremeno nađe na svom roditeljskom zadatku i zato im je potrebna podrška.

Kontakt koža-na-kožu bebe i roditelja od prvog dana, osim što smanjuje rizik smrtnosti za čak 40 % ključan je da se beba oseća zaštićeno, da upozna miris svojih roditelja, osluškuje njihove umirujuće otkucaje srca, da se poveže sa svojim roditeljima što joj pomaže da se bolje razvija, i da uspostavi sve potrebne vitalne funkcije.

Od trenutka rođenja, kontakt koža-na-kožu celoj porodici pomaže da se brže oporavi od šoka prevremenog rođenja bebe. Na ovaj način, majka može lakše da uspostavi i istraje u dojenju koje je lekovito i za bebu i za mamu. Bebama je jednako potrebna ta vrsta kontakta sa tatama i sa mamama. Ovaj pristup pomaže roditeljima da preuzmu svoju ulogu u brizi o svojoj bebi i u trenucima kada je bebi potrebna intenzivna zdravstvena nega.

Uprkos prednostima kontakta koža-na-kožu za prevremeno rođene bebe i novorođenčad male težine, primena ove prakse u jedinicama intenzivne nege i dalje predstavlja izazov na globalnom nivou, pa i u

Srbiji. I u vanrednim situacijama, poput epidemija, bez obzira na to da li je beba prevremeno rođena ili je bolesna, potrebno je da stvaramo uslove za ovaj rani kontakt.

Kako bismo odgovorili na najčešća aktuelna pitanja i zabrinutosti roditelja prevremeno rođene dece, 30. novembra sa početkom u 18 časova na UNICEF Srbija YouTube kanalu biće održan vebinar UNICEF-ove škole roditeljstva „Kada beba požuri na svet“.

Sagovornici će biti prim. dr Radmila Mileusnić Milenović, specijalista pedijatrije-neonatolog, v.d. direktorka Instituta za Neonatologiju, Vukašin Čobeljić, psiholog, Univerzitetska Dečja klinika „Tiršova“, Vera Bikicki Ivezić, mama, predstavnica organizacije „Mali Div“. Moderatorka vebinara će biti Kalina Kovačević, mama i glumica. Prijava za vebinar na sledećem linku za registraciju.

yt cover za webinar ecd
UNICEF Srbija/2022

Kontakti za medije.

Jadranka Milanović
Communication Officer
UNICEF Srbija
Tel: + 381 11 3602 104
Tel: +381 63 336 283

O UNICEF-u

Prisutni smo u više od 190 zemalja i teritorija, a kroz sve što radimo promovišemo prava i dobrobit dece, posebno one koja su najugroženija i isključena. U potpunosti se finansiramo od dobrovoljnih priloga pojedinaca, država i vlada, fondacija i kompanija.

Pratite UNICEF Srbija na: Facebook-uTwitter-uYouTube-uInstagram-u i LinkedIn-u.