Protokomeri i pulsni oksimetar donirani KBC Niš i COVID centru u Leskovcu

UNICEF nastavlja sa isporukom medicinske opreme

12 Maj 2020
distribucija opreme
UNICEF Srbija/2020/Shubuckl

Niš, 12. maj 2020 –  UNICEF je danas isporučio šest kiseoničkih protokomera i pulsni oksimetar Kliničkom Centru Nišu i tri kiseonička protokomera COVID centru u okviru Opšte bolnice u Leskovcu. Kiseonički protokomeri  su donirani kao podrška lečenju COVID bolesnika kojima je potrebna kiseonična terapija dok je pulsni oksimetar namenjen za brže i preciznije merenje koncentracije kiseonika u krvotoku. 

„Veoma cenimo odziv privatnog sektora na apel UNICEF-a za borbu protiv COVID-19 i njihov doprinos za nabavku medicinske opreme koja je neophodna u vreme pandemije COVID-19. Ovakva mobilizacija sredstava za UNICEF je od ključnog značaja i za redovne programe za decu kao i u vanrednim situacijama“, istakla je direktorka UNICEF-a u Srbiji Ređina De Dominićis. 

UNICEF je nabavio protokomere zahvaljujući donaciji zaposlenih u IT kompaniji Nutanix, dok je kompanija Symphony omogućila nabavku pulsnog oksimetra. 

„U ime Kliničkog centra Niš i Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju koja je bila najviše uključena u lečenje najtežih pacijenata, zahvaljujem na ovom jako plemenitom gestu i pomoći. Radi se o donaciji šest protokomera kiseonika zajedno sa ovlaživačem vazduha. Velikoj većini, gotovo 70 odsto pacijenata, od 2.200 koji su bili hospitalizovani u Kliničkom centru Niš, bila je potrebna neka vrsta kiseonične terapije ili kiseonične potpore, a ovi aparati upravo služe kao početna terapija u dopremanju kiseonika iz centralnog dovoda. Ova donacija će dodatno ojačati naš kapacitet. Trenutno imamo još 96 pacijenata koji su hospitalizovani u Kliničkom centru Niš, a većina njih je još uvek zavisna od kiseonične terapije,“  izjavio je prof. dr Radmilo Janković, direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju Kliničkog centra Niš.

U ime Klinike za dečije interne bolesti, načelnik intenzivne nege, dr Dejan Milojević, takođe je zahvalio UNICEF-u.

„Danas smo dobili pulsni oksimetar, aparat koji je u svakodnevnoj upotrebi, standard u lečenju pacijenata. Apart služi da se kontrolišu vitalni parametri na jedan neinvaznivni način. Naša saradnja sa UNICEF-om je kontinuirana, i mi im zahvaljujemo.“

UNICEF je  do sada isporučio 56 od ukupno 61 protokomera nabavljenih za  zdravstvene ustanove u Srbiji. Protokomeri su isporučeni KBC Zemun, KBC Zvezdara, Institutu za ortopedsko-hirurške bolesti “Banjica”, KC Vojvodina, KBC Dragiša Mišović, KC Kragujevac, Infektivnoj Klinici i Klinici za pulmologiju KC Srbije, OB Novi Pazar, a danas i KBC u Nišu i COVID centru u Leskovcu.

U narednim danima,  KBC Dragiša Mišović u Beogradu će dobiti dodatnih pet protokomera. Prošle nedelje, UNICEF je isporučio i prva četiri od ukupno 50 respiratora nabavljenih zdravstvenim ustanovama u Srbiji. 

Kontakti za medije.

Jadranka Milanović
Communication Officer
UNICEF Srbija
Tel: + 381 11 3602 104
Tel: +381 63 336 283
Kontakt za donacije

O UNICEF-u

Prisutni smo u više od 190 zemalja i teritorija, a kroz sve što radimo promovišemo prava i dobrobit dece, posebno one koja su najugroženija i isključena. U potpunosti se finansiramo od dobrovoljnih priloga pojedinaca, država i vlada, fondacija i kompanija.

Pratite UNICEF Srbija na: Facebook-uTwitter-uYouTube-uInstagram-u i LinkedIn-u.