Predstavnici UNICEF-a sa donatorima posetili obnovljeno odeljenje neonatologije u Nišu

23 April 2019
Poseta Nišu
UNICEF Srbija/2019/Vaš

Niš, 23. april 2019 - Nakon što su pre godinu dana uputili donaciju od 50.000 američkih dolara za unapređenje rada odeljenja za neonatologiju u Kliničkom centru Niš, kao i za podizanje svesti o ranom razvoju deteta u Srbiji, predstavnici kompanije VODAVODA, njihovih partnera iz kuvajtske kompanije Caro General Trading i UNICEF-a, danas su posetili Klinički centar Niš. 

„Godinu dana nakon uručenja donacije, zadovoljstvo je videti kako je odeljenje neonatologije u Nišu u svoju svakodnevnu brigu o preveremeno rođenoj deci ugradilo principe razvojne nege. Ova inicijativa je jedan mali, ali značajan doprinos sveukupnim naporima države na osavremenjivanju neonatološke zdravstvene zaštite u Srbiji. Naša saradnja sa kompanijom VODAVODA i njihovim distributerima u zemljama Persijskog zaliva pravi su primer koliko kompanije, kroz saradnju sa UNICEF-om, mogu da doprinesu stvaranju boljih uslova za decu i njihove porodice”, izjavila je Jelena Jakovljević Zajeganović, rukovoditeljka programa za rani razvoj deteta u UNICEF-u. 

Deo doniranih sredstava bila su namenjena za nabavku neophodne medicinske opreme, kao i za poboljšanje uslova koji omogućavaju aktivno uključivanje roditelja u lečenje dece koja su rođena pre vremena, povećanu dostupnost majčinog mleka u ishrani, i smanjenje uticaja faktora koji negativno utiču na razvoj novorođenčadi.

„Na našem Odeljenju godišnje se zbrine oko 300 najugroženije prevremeno rođene dece sa područja čitave jugoistočne Srbije. Imajući u vidu da naš region karakterišu stope perinatalne smrtnosti koje su značajno više od prosečnih za nivo Republike (u 2017. godini npr. 8,5 u Vranju i 10,5 u Pirotu na 1.000 rođene dece u odnosu na 7,8 u Srbiji) podrška koju smo dobili ima još veći značaj. Zahvaljujemo UNICEF-u i njegovim partnerima što su doprineli da uslovi za zbrinjavanje prevremeno rođene dece i rad zaposlenih na Odeljenju neonatologije Klinike za interne dečije bolesti u Nišu budu značajno unapređeni“, izjavila je prof. dr Emilija Golubović, upravnica Klinike za interne dečije bolesti Kliničkog centra Niš.

Partneri VODAVODA iz Kuvajta su istakli da gaje posebna osećanja prema Srbiji, a da je društveno odgovorno poslovanje prirodni deo biznis kulture. 

„Pomoći deci je naša nacionalna odgovornost, koju težimo da proširimo i izvan granica naše zemlje. Kako volimo Srbiju, odlučili smo da i deci u ovoj zemlji omogućimo zdravo detinjstvo. To je jedino ispravno i dobro, pozivamo sve kompanije u Srbiji i širom sveta da se uključe“, izjavio je Abdulazziz Abdeen, direktor Caro General Trading-a. 

„Mi kao VODAVODA podržavamo UNICEF, a za Niš smo se odlučili zato što verujemo da UNICEF najbolje zna gde je pomoć najpotrebnija i da zajedno unosimo toplinu koja je najranjivijim bebama potrebna. Nas ispunjava da pomažemo, a drago nam je da sa partnerima sa Bliskog istoka delimo iste vrednosti“, rekao je Vojin Đorđević, kreator brenda VODAVODA.

Kontakti za medije.

Jadranka Milanović
Communication Officer
UNICEF Srbija
Tel: + 381 11 3602 104
Tel: +381 63 336 283

O UNICEF-u

Prisutni smo u više od 190 zemalja i teritorija, a kroz sve što radimo promovišemo prava i dobrobit dece, posebno one koja su najugroženija i isključena. U potpunosti se finansiramo od dobrovoljnih priloga pojedinaca, država i vlada, fondacija i kompanija.

Pratite UNICEF Srbija na: Facebook-uTwitter-uYouTube-uInstagram-u i LinkedIn-u.