Potpisan Okvir razvojnog partnerstva između Vlade RS i Tima UN za period od 2016-2020

30 Maj 2017
Karla Robin Herši i Ivica Dačić na potpisivanju Okvira
Ministarstvo spoljnih poslova/2017

Beograd, 30. maj 2017 – Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, u ime Vlade Republike Srbije, i stalni koordinator Ujedinjenih nacija u Beogradu Karla Robin Herši, potpisali su danas Okvir razvojnog partnerstva između Vlade Republike Srbije i Tima Ujedinjenih nacija za period od 2016. do 2020. godine.

Ovaj dokument predstavlja sveobuhvatni osnov za saradnju i pomoć UN sistema, uključujući 19 UN agencija, fondova i programa, koja je usmerena na podsticanje i unapređenje sveukupnog ekonomskog, socijalnog i ekološkog razvoja Republike Srbije.

Okvir razvojnog partnerstva je u punoj meri usklađen sa nacionalnim razvojnim prioritetima Vlade Republike Srbije, kao i sa procesom predpristupnih pregovora Republike Srbije i Evropske unije i Agendom održivog razvoja UN-a do 2030 godine.

Procenjena vrednost programa aktivnosti za petogodišnji period, na koji se odnosi Okvir razvojnog partnerstva, iznosi 170 miliona dolara (USD).

Sa svojih pet stubova i devet ishoda koji treba da se ostvare do 2020. godine, Okvir razvojnog partnerstva predstavlja svojevrsnu mapu puta za dalje unapređenje dobre uprave i vladavine prava, razvoj socijalnih i ljudskih resursa, ekonomski razvoj, rast i zapošljavanje, zaštitu životne sredine, borbu protiv klimatskih promena i izgrađivanje otpornih zajednica, kao i integrisanje kulture u ukupni proces održivog razvoja.

Na ceremoniji potpisivanja, obostrano su izražena očekivanja da će petogodišnji Okvir razvojnog partnerstva dati novi zamajac zajedničkim naporima za dalje unapređivanje saradnje Republike Srbije sa sistemom UN-a.

Šef srpske dipomatije Ivica Dačić izrazio je zahvalnost Timu UN-a, na čelu sa stalnim koordinatorom Karlom Robin Herši, na upornom i predanom radu na Okviru razvojnog partnerstva, kao i očekivanje da će se kroz zajednički rad naših ministarstva, kancelarija i agencija sa UN sistemom, Okvir uspešno sprovesti u delo, u interesu boljitka svih građana Republike Srbije.

Kontakti za medije

Jadranka Milanović
Communication Officer
UNICEF Srbija
Tel: + 381 11 3602 104
Tel: +381 63 336 283

O UNICEF-u

Prisutni smo u više od 190 zemalja i teritorija, a kroz sve što radimo promovišemo prava i dobrobit dece, posebno one koja su najugroženija i isključena. U potpunosti se finansiramo od dobrovoljnih priloga pojedinaca, država i vlada, fondacija i kompanija.

Pratite UNICEF Srbija na: FacebookTwitterYouTubeInstagram i LinkedIn.