UNICEF u Srbiji prikuplja pomoć za decu i porodice nakon razornih zemljotresa u Siriji i Turskoj

10 Februar 2023
syria turkiye earthquake
UNICEF/UN0778529/Watad/AFP

Beograd, 10. februar 2023. – UNICEF u Srbiji se pridružio globalnom apelu da se obezbedi pomoć za više desetina hiljada dece i porodica pod rizikom nakon dva razorna zemljotresa i desetina naknadnih potresa koji su pogodili jugoistočnu Tursku i Siriju.

Prema navodima vlasti, u ove dve zemlje poginulo je više od 17.000 ljudi, uključujući decu, a više desetina hiljada je povređeno. Očekuje se da će se ove brojke dodatno povećati.

Hiljade domova je uništeno, zbog čega su porodice ostale bez krova nad glavom i izložene vremenskim neprilikama u doba godine kada temperature redovno padaju ispod nule, a sneg i ledena kiša su uobičajeni. Jake snežne oluje nedavno su pogodile i delove Sirije i Turske, a prognoziraju se i dalje temperature ispod nule.

Iako još uvek nemamo precizne brojke, znamo da su stotine škola, bolnica i drugih zdravstvenih i obrazovnih ustanova oštećene ili uništene zemljotresom, što značajno utiče na decu.

Deca u Siriji i dalje se suočavaju s jednom od najsloženijih humanitarnih situacija na svetu. Sve teža ekonomska kriza, nastavak lokalizovanih neprijateljstava nakon više od decenije žestokog sukoba, masovno raseljavanje i razorena javna infrastruktura učinili su da je potrebna pomoć za dve trećine stanovništva. Prehrambena nesigurnost, oslanjanje na nepouzdane i alternativne izvore vode, bezbednosni problemi i visoke stope napuštanja škole predstavljaju akutne probleme.

Bolesti koje se prenose vodom predstavljaju još jednu smrtonosnu pretnju za pogođenu decu i porodice. U Siriji, epidemija kolere koja je proglašena 10. septembra 2022. brzo se proširila zemljom, a deca su bila posebno ugrožena.

„Slike koje stižu iz Sirije i Turske vrlo su potresne“, rekla je izvršna direktorka UNICEF-a Ketrin Rasel. „Činjenica da se prvi zemljotres dogodio tako rano ujutru, kada je veliki broj dece čvrsto spavao, učinila ga je još opasnijim, a naknadni potresi donose kontinuirane rizike. Naša srca i misli su sa pogođenom decom i porodicama, posebno onima koji su izgubili najmilije ili su povređeni. Naš prvi prioritet je da obezbedimo da deca i porodice koji su pogođeni posledicama zemljotresa dobiju podršku koja im je očajnički potrebna."

UNICEF u Srbiji poziva građane i kompanije da upute hitnu finansijsku pomoć za ugrožene decu i porodice u Turskoj i Siriji. Donaciju možete uplatiti na račun UNICEF-a u Srbiji kod banke Intesa broj: 160-666-18, svrha uplate: 0123 – Pomoć deci i porodicama u Siriji i Turskoj ili putem sajta: https://donacije.unicef.rs

Kontakti za medije.

Jadranka Milanović
Communication Officer
UNICEF Srbija
Tel: + 381 11 3602 104
Tel: +381 63 336 283

O UNICEF-u

Prisutni smo u više od 190 zemalja i teritorija, a kroz sve što radimo promovišemo prava i dobrobit dece, posebno one koja su najugroženija i isključena. U potpunosti se finansiramo od dobrovoljnih priloga pojedinaca, država i vlada, fondacija i kompanija.

Pratite UNICEF Srbija na: Facebook-uTwitter-uYouTube-uInstagram-u i LinkedIn-u.