Podeljeni rančevi sa školskim priborom đacima osnovne škole „Jovan Ristić“ u kojoj nastavu pohađaju i deca izbeglice i migranti

04 Septembar 2017
Michel Saint-Lot i ministar Zoran Đorđević dele rančeve
UNICEF Srbija/2017/Vaš

Beograd, 4. septembar 2017 – Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, pomoćnica za predškolsko i osnovno obrazovanje ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vesna Nedeljković, direktor kancelarije UNICEF-a u Srbiji Michel Saint-Lot i šef Predstavništva UNHCR-a u Srbiji, Hans Friedrich Schodder, posetili su jutros osnovnu školu „Jovan Ristić“ u Borči u kojoj će ove godine nastavu pohađati i deca izbeglice i migranti. Školski rančevi sa didaktičkim materijalima podeljeni su svoj deci osnovne škole „Jovan Ristić“, među kojima su i deca izbeglice i migranti i deca iz socijalno ugroženih porodica.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja ranije je najavilo niz novih projekata i platformi, koji imaju za cilj podršku ranjivim kategorijama izbeglica i migranata, naročito deci. 

Ministar Đorđević je istakao da sva deca u Srbiji moraju imati isti tretman, bez obzira na versku, nacionalnu pripadnost i socijalni status i dodao da je nesmetano obrazovanje svakog deteta jedno od osnovnih ljudskih prava.

Đorđević je dodao i da Ministarstvo konstantno radi na unapređenju u oblasti podrške osetljivim grupama dece, kao što su deca bez roditeljskog staranja, deca u zavodima za vaspitanje i deca izbeglice i migranti.

Pomoćnica za predškolsko i osnovno obrazovanje Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vesna Nedeljković ukazala je da je, nakon prošlogodišnjeg učešća ministarstva u projektu „Podrška učenicima izbeglicama/migrantima na teritoriji Republike Srbije“ realizovanim zajedno sa UNICEF-om i drugim partnerima, kojim je 200 učenika izbeglica pohađalo naše škole, ministar propisao Stručno uputstvo za uključivanje učenika izbeglica/tražilaca azila u sistem obrazovanja i vaspitanja.

Osnovna škola „Jovan Ristić“ već je učestvovala u mnogim projektima, ali je kroz projekat „Podrška učenicima izbeglicama/migrantima na teritoriji Republike Srbije“ u toku prošle školske godine obrazovala sedam dečaka uzrasta od 13 do 15 godina iz Avganistana, a od marta 2017. godine 13 učenika od 7 do 17 godina.

Njime je omogućeno da sistemski pripremimo ulazak sve dece izbeglica i migranata, njih 645, u sistem osnovnog obrazovanja i vaspitanja koje je zakonom propisano kao obavezno i besplatno.Učenici će pohađati škole na teritoriji 17 opština gde se nalaze kolektivni centri u svim delovima Srbije, a nastavnici u školama gde su raspoređeni već su pohađali obuku za primenu Stručnog uputstva.

„Ovaj trenutak predstavlja pravu priliku da zaštitimo pravo na obrazovanje dece izbeglica i migranata. Za njih je obrazovanje od suštinskog značaja, jer im pruža stabilnost i osećaj normalnosti. Obrazovanje je jedna od retkih stvari koje mogu da ponesu sa sobom u svoje buduće živote. UNICEF blisko sarađuje sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Komesarijatom za izbeglice i migracije, kako bismo osigurali da ove godine najmanje 700 dece može da ide u škole na lokacijama u kojima postoje prihvatni centri. Obezbeđujemo podizanje kapaciteta u školama – za oko 500 članova školskih timova iz oko 90 škola iz 17 lokalnih samouprava, kao i rančeve i školski pribor za izbegličku i migrantsku decu školskog uzrasta,“ izjavio je direktor UNICEF-a u Srbiji Michel Saint-Lot.

Šef predstavništva UNHCR-a u Srbiji, Hans Friedrich Schodder, je izjavio: „Agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice je srećna što vidi da deca izbeglica i migranata kreću u školu zajedno sa njihovim vršnjacima iz Srbije. Ovo je uzbudljiv dan za sve nas, a posebno za decu koja su prešla dug, težak put iz svojih domovina. Uveren sam da će steći puno novih drugova i drugarica i da će vredno učiti. UNHCR ostaje opredeljen da nastavi da pruža čvrstu podršku vladi Srbije u svim njenim uspešnim naporima da postupa humano prema izbeglicama, a od čega će korist imati i lokalne zajednice.“

Osnovna škola „Jovan Ristić“ već je učestvovala u mnogim projektima, ali je kroz projekat „Podrška učenicima izbeglicama/migrantima na teritoriji Republike Srbije“ u toku prošle školske godine obrazovala sedam dečaka uzrasta od 13 do 15 godina iz Avganistana, a od marta 2017. godine 13 učenika od 7 do 17 godina.

Sa sjajnim iskustvom koje ima, ove školske godine upisuje 12 učenika i učenica iz Avganistana koji će pohađati nastavu od 4. do 8. razreda.

Kontakti za medije

Jadranka Milanović
Communication Officer
UNICEF Srbija
Tel: + 381 11 3602 104
Tel: +381 63 336 283

O UNICEF-u

Prisutni smo u više od 190 zemalja i teritorija, a kroz sve što radimo promovišemo prava i dobrobit dece, posebno one koja su najugroženija i isključena. U potpunosti se finansiramo od dobrovoljnih priloga pojedinaca, država i vlada, fondacija i kompanija.

Pratite UNICEF Srbija na: FacebookTwitterYouTubeInstagram i LinkedIn.