Parlamentarci za decu

15 Decembar 2021
Parlamentarci za decu
UNICEF Srbija / 2021

ŽENEVA , 15. decembar 2021. – UNICEF je juče organizovao konsultacije na visokom nivou sa parlamentarcima iz cele Evrope i centralne Azije u cilju promovisanja i zaštite prava dece i mladih u regionu.

U Evropi i Centralnoj Aziji, dodatnih 3,2 miliona dece biće među procenjenih 6,4 miliona ljudi koji će se pridružiti 22 miliona dece i njihovih porodica koje žive ispod nacionalne granice siromaštva. Najviše su pogođena deca sa smetnjama u razvoju, na institucionalnom zbrinjavanju, izbeglice i migranti i iz manjinskih zajednica.

„Uticaj COVID-19 nije podjednako raspoređen: bio je i biće najteži i najdugotrajniji za decu koja su već bila u situaciji ugroženosti. Zatvaranje škola je, posebno, povećalo jaz u pristupu kvalitetnom obrazovanju, ostavljajući mnogu decu bez sredstava ili institucionalne podrške da imaju koristi od digitalnog učenja. Rešavanje ovih pitanja i osiguranje da mere odgovora na COVID-19 uzmu u obzir potrebe dece zahtevaju naše hitne kolektivne napore“, rekla je gospođa Afshan Khan, regionalna direktorka UNICEF-a za Evropu i centralnu Aziju.

Događaj Regionalne konsultacije parlamentaraca okupio je oko 110 učesnika koji predstavljaju nacionalne parlamente, međunarodne i regionalne parlamentarne organizacije iz cele Evrope i Centralne Azije. Virtuelni sastanak se fokusirao na hitne potrebe dece i mladih u regionu i bitnu ulogu koju parlamentarci mogu da imaju u rešavanju ključnih razvojnih izazova koji utiču na njihove živote. Sastanak je angažovao zakonodavce i zainteresovane strane da identifikuju saradnju, napredak i nove mogućnosti u vezi sa zakonodavstvom, budžetiranjem i javnim finansijama za decu, zagovaranjem, partnerstvima i angažovanjem mladih.

"Ustav Republike Srbije sadrži posebne odluke o pravima deteta i njihovog poštovanja. Relevantno je oko 100 zakona u oblasti prava deteta ali i pored toga postoji prostor za poboljšanje normativnog okvira i stalnog unapređenja postojećih i donošenja novih zakonskh rešenja." rekla je poslanica u Skupštini Republike Srbije i članica Odbora za prava deteta, Dubravka Filipovski

Kao nastavak, UNICEF će uspostaviti regionalnu parlamentarnu platformu za zakonodavce za razmenu iskustava, razmenu znanja, informisanje i ubrzavanje značajnih promena politike i konkretnih rešenja za ostvarivanje prava dece.

„Možemo dati nadu našoj deci, posebno najugroženijoj i marginalizovanoj, kroz društvenu koheziju i inkluziju“, rekao je g. Filip Kori, zamenik regionalnog direktora UNICEF-a za Evropu i Centralnu Aziju, koji je zaključio sastanak obećanjem da će UNICEF nastaviti da pruža kontinuiranu podršku parlamentarcima u unapređenju prava deteta u regionu.

Sastanak je završen tako što su parlamentarci iz 22 zemlje potvrdili privrženost svojih zemalja pravima deteta podržavajući deklaraciju o namerama za izgradnju bezbednije i bolje budućnosti za svako dete širom Evrope i Centralne Azije.

Kontakti za medije.

Jadranka Milanović
Communication Officer
UNICEF Srbija
Tel: + 381 11 3602 104
Tel: +381 63 336 283

O UNICEF-u

Prisutni smo u više od 190 zemalja i teritorija, a kroz sve što radimo promovišemo prava i dobrobit dece, posebno one koja su najugroženija i isključena. U potpunosti se finansiramo od dobrovoljnih priloga pojedinaca, država i vlada, fondacija i kompanija.

Pratite UNICEF Srbija na: Facebook-uTwitter-uYouTube-uInstagram-u i LinkedIn-u.