Očevi su jedan od najvrednijih, ali još uvek nedovoljno iskorištenih resursa za razvoj deteta

11 Jun 2018
Otac u igri sa sinom u parku
UNICEF Srbija/2017/Pančić

Beograd, 11. jun 2018 – Dan očeva obeležiće se širom sveta 17. juna 2018. godine.

Prošle godine UNICEF-u se u proslavi očinstva priključilo više od 100 zemalja, 74 ambasadora, uticajnih ličnosti, partnera, a poruke 4 405 super očeva doprle su do 2.6 miliona ljudi.

Ove godine, u okviru kampanje “Svaki trenutak je važan”, želimo da uključimo još više super tata i da zajedničkim snagama podsetimo koliko je važna uloga oca za rast i razvoj deteta.

Želimo da pomognemo da se sruše barijere koje sprečavaju očeve da provode kvalitetno vreme sa svojom decom.

Sa ovim ciljem, ovogodišnji Dan očeva ćemo obeležiti uz podršku brojnih pojedinaca, sportista i kompanija. Oni će kroz svoje lične primere govoriti o pozitivnom roditeljstvu, poslati poruku o značaju oca u odgajanju i odrastanju dece, a kompanije će omogućiti očevima da provedu više vremena sa svojom decom.

Očevi u Srbiji su retko uključeni u doba trudnoće, tokom porođaja i kasnije u direktnu brigu o bebi. Kada dete ima tri do pet godina, samo 36.5 odsto očeva prati svakodnevne aktivnosti deteta, uključujući učenje i igru.

Dan očeva je prilika da podstaknemo sve očeve da se ovi podaci promene, da uzmu aktivnu ulogu u zdravom razvoju svoje dece i postanu njihovi junaci.

Zdravlje dece, sreća, blagostanje, sposobnost učenja i kasnijih profesionalnih dostignuća određeni su iskustvom u najranijem detinjstvu.

Pozitivna interakcija deteta sa roditeljima, posebno sa ocem, pozitivno utiče na psihološko zdravlje deteta, samopoštovanje, razvijanje socijalnih kompetencija, učenje i uspeh kasnije u životu.

 

O ‘Super tatama’

‘Super tate’ inicijativa deo je UNICEF-ove globalne kampanje “Svaki trenutak je važan”, koja ima za cilj da pomogne roditeljima i starateljima da naprave izbore koji će dovesti do optimalnog razvoja njihove dece, kako bi svako dete dobilo šansu za najbolji početak u životu i dobre osnove za budućnost.

Sadržaj povodom obeležavanja Dana očeva na UNICEF-ovim društvenim mrežama biće propraćen uz haštagove #SuperTata #SvakiTrenutakJeVazan #FathersDay #SuperDad #EarlyMomentsMatter i @unicefsrbija.

Kontakti za medije.

Jadranka Milanović
Communication Officer
UNICEF Srbija
Tel: + 381 11 3602 104
Tel: +381 63 336 283

O UNICEF-u

Prisutni smo u više od 190 zemalja i teritorija, a kroz sve što radimo promovišemo prava i dobrobit dece, posebno one koja su najugroženija i isključena. U potpunosti se finansiramo od dobrovoljnih priloga pojedinaca, država i vlada, fondacija i kompanija.

Pratite UNICEF Srbija na: Facebook-uTwitter-uYouTube-uInstagram-u i LinkedIn-u.