Nova isporuka vakcina za Srbiju

Kroz COVAX mehanizam stiglo 306.000 Sinofarm vakcina

05 Novembar 2021
Nova isporuka vakcina za Srbiju - COVAX
UNICEF Srbija/2021/Vas

Beograd, 5. novembar 2021 – U Srbiju je danas stigla nova isporuka vakcina protiv COVID-19 koja je nabavljena kroz COVAX mehanizam. Ova isporuka obuhvata 306.000 doza vakcina Sinofarm.

Nova isporuka vakcina protiv COVID-19 dolazi u trenutku kada je u Srbiji epidemiološka situacija nepovoljna, sa visokim brojem novozaraženih na dnevnom nivou, dok je obuhvat vakcinacije u ukupnoj populaciji ispod evropskog proseka.

UNICEF u Srbiji posebno radi na dodatnom osnaživanju prosvetnih radnika i svih koji rade u obrazovnom sistemu u borbi sa pandemijom COVID-19. Vakcinacija, uz poštovanje preventivnih mera nošenja maski, pranja ruku i fizičku distancu štiti od korona virusa i utiče da se tok pandemije u kolektivu zaustavi, spreči mutiranje i dalje razmnožavanje virusa.

U Srbiju je do sada kroz COVAX mehanizam dopremljeno više od pola miliona doza vakcina protiv COVID-19 - 295.200 doza AstraZeneka vakcina i 306.000 doza Sinofarm vakcina. Vlada Republike Srbije finansirala je nabavku ovih vakcina, dok je UNICEF kao posrednik u COVAX mehanizmu, obezbedio nabavku, transport i dostavu u Srbiju.

COVAX inicijativu vode GAVI - Alijansa za vakcine, Svetska zdravstvena organizacija i CEPI – Koalicija za inovacije i epidemiološku spremnost.

Cilj ove inicijative je da obezbedi da sve zemlje na svetu imaju pravičan i pristupačan pristup bezbednim i efikasnim vakcinama protiv COVID-19, bez obzira na stepen razvijenosti.

Kontakti za medije.

Jadranka Milanović
Communication Officer
UNICEF Srbija
Tel: + 381 11 3602 104
Tel: +381 63 336 283

O UNICEF-u

Prisutni smo u više od 190 zemalja i teritorija, a kroz sve što radimo promovišemo prava i dobrobit dece, posebno one koja su najugroženija i isključena. U potpunosti se finansiramo od dobrovoljnih priloga pojedinaca, država i vlada, fondacija i kompanija.

Pratite UNICEF Srbija na: Facebook-uTwitter-uYouTube-uInstagram-u i LinkedIn-u.