Nova isporuka vakcina protiv COVID-19 za Srbiju kroz COVAX mehanizam

12 Maj 2021
PODRŠKA UNICEF-a PROCESU VAKCINACIJE PROTIV COVID-19 U SRBIJI
UNICEF Srbija/2021/Vaš

Beograd, 12. maj 2021 - U Srbiju je u sredu ujutro stigla nova, druga isporuka vakcina protiv COVID-19 kroz COVAX mehanizam.

Druga isporuka obuhvata 120.000 doza vakcina AstraZeneca koje su u sredu ujutro dopremljene na Beogradski aerodrom „Nikola Tesla”. Vakcine su stigle na vreme, a uoči početka revakcinacije građana Srbije koji su krajem februara počeli da primaju prve doze vakcine AstraZeneca.

Republika Srbija je u potpunosti obezbedila sredstva za nabavku ovih vakcina. UNICEF je kao partner COVAX-a omogućio da se vakcine nabave, prevezu i dostave u zemlju. U Srbiju je do sada kroz COVAX mehanizam dopremljeno ukupno 177.600 doza vakcina AstraZeneca.

COVAX inicijativu vode GAVI - Alijansa za vakcine, Svetska zdravstvena organizacija i CEPI – Koalicija za inovacije i epidemiološku spremnost i UNICEF kao ključni partner u distribuciji. Cilj ove inicijative je da obezbedi da sve zemlje na svetu imaju pravičan i pristupačan pristup bezbednim i efikasnim vakcinama protiv COVID-19, bez obzira na stepen razvijenosti. 

Kontakti za medije.

UNICEF Srbija
Tel: + 381 11 3602 104

Multimedijalni sadržaj

Nova isporuka vakcina protiv COVID-19 za Srbiju kroz COVAX mehanizam

Nova isporuka vakcina protiv COVID-19 za Srbiju kroz COVAX mehanizam

O UNICEF-u

Prisutni smo u više od 190 zemalja i teritorija, a kroz sve što radimo promovišemo prava i dobrobit dece, posebno one koja su najugroženija i isključena. U potpunosti se finansiramo od dobrovoljnih priloga pojedinaca, država i vlada, fondacija i kompanija.

Pratite UNICEF Srbija na: Facebook-uTwitter-uYouTube-uInstagram-u i LinkedIn-u.