Nijedno dete ne sme da bude gladno

UNICEF u Srbiji poziva građane i poslovnu zajednicu da svojim donacijama pomognu deci koja su pogođena humanitarnim krizama

19 Decembar 2022
poverty serbia campaign
UNICEF Srbija/2021

Beograd, 16. decembar 2022 – UNICEF u Srbiji se pridružio globalnom pozivu za hitno prikupljanje pomoći za decu pogođenu humanitarnim krizama koje su izazvanim dugoročnim efektima pandemije COVID-19, klimatskim promenama i ratnim sukobima, kao i za decu u Srbiji koja žive u siromaštvu.

Humanitarne krize ne znaju za državne granice. Sukob i kriza u jednom delu sveta mogu uticati na decu hiljadama kilometara dalje. Danas  ima više dece kojoj je potrebna humanitarna pomoć  nego ikada ranije u novijoj istoriji.

Više od 400 miliona dece živi u oblastima sa aktivnim sukobima. Procenjuje se da jedna milijarda dece u svetu živi u zemljama koje su izuzetno izložene uticajima klimatskih promena. Najmanje 36,5 miliona dece je raseljeno iz svojih domova – što je najveći broj ikada zabeležen. A 8 miliona dece mlađe od 5 godina u 15 zemalja pogođenih krizom je u riziku od smrti usled teške neuhranjenosti.

Životi miliona dece u Somaliji, Etiopiji, Jemenu, Avganistanu i na Haitiju su ugroženi zbog gladi. Izostanak kišnih perioda, rast cena hrane i energenata su, uz inflaciju, doveli do krize gladi bez presedana.

I u Srbiji kriza najviše pogađa najranjivije. Usled rata u Ukrajini i pandemije virusa COVID-19 došlo je do porasta rizika od siromaštva, nejednakosti i ugroženosti mnoge dece i  porodica i dece. U našoj zemlji svako dvanaesto dete ne može da ostvari osnovne životne potrebe, a trećina dece živi u riziku od siromaštva koje veoma negativno utiče na sve oblasti razvoja i dobrobiti dece.

U susret novogodišnjim i božićnim praznicima, kada uz prazničnu trpezu razmenjujemo poklone sa onima koje volimo, UNICEF u Srbiji je pokrenuo kampanju NIJEDNO DETE NE SME DA BUDE GLADNO i pozvao zajednicu da pokaže solidarnost prema deci kojoj je pomoć najpotrebnija.

Prikupljene donacije omogućiće UNICEF-u da obezbedi pomoć najugroženijoj deci u svetu čiji su životi na ivici zbog gladi i da pomogne porodicama i deci u Srbiji da se izbore sa siromaštvom.

Svi građani i preduzeća u Srbiji koji žele da se priključe UNICEF-ovom pozivu  donacije mogu izvršiti putem veb sajta donacije.unicef.rs ili uplatom na račun kod Banke Intesa, broj: 160-666-18, svrha uplate: Nijedno dete ne sme da bude gladno.

Kontakti za medije.

Jadranka Milanović
Communication Officer
UNICEF Srbija
Tel: + 381 11 3602 104
Tel: +381 63 336 283

O UNICEF-u

Prisutni smo u više od 190 zemalja i teritorija, a kroz sve što radimo promovišemo prava i dobrobit dece, posebno one koja su najugroženija i isključena. U potpunosti se finansiramo od dobrovoljnih priloga pojedinaca, država i vlada, fondacija i kompanija.

Pratite UNICEF Srbija na: Facebook-uTwitter-uYouTube-uInstagram-u i LinkedIn-u.