Neophodna veća podrška institucija i poslodavaca za poboljšanje statusa roditelja u Srbiji

Konferencija „Roditelj u centru pažnje“ o podsticajnom roditeljstvu

06 Novembar 2020
Konferencija „Roditelj u centru pažnje“ o podsticajnom roditeljstvu
UNICEF Srbija/2020/Pančić

Beograd, 6. novembar 2020 -  Roditeljima je potrebna veća podrška institucija i poslodavaca  u važnoj životnoj ulozi koju imaju roditelji, zaključili su danas stručnjaci na konferenciji o podsticajnom roditeljstvu "Roditelj u centru pažnje" u organizaciji UNICEF-a. Igra kao važan faktor za prevazilaženje stresa čitave porodice, posebno u vreme pandemije virusa korona, rodno izbalansirano roditeljstvo, neophodnost veće podrške roditelja od strane privatnog sektora neke su od tema o kojima se vodila diskusija.

Roditelji svakodnevno utiču na iskustva svoje dece i stvaraju mogućnosti za njihovo zdravlje, učenje, zaštitu, rast i razvoj. Prvenstveno brinemo o zdravlju svoje dece, trudimo se da im pružimo pravilnu ishranu i stvorimo sigurno i zaštitno okruženje. Ipak, najvažniji faktori za razvoj dečjeg mozga su ljubav, briga, naklonost, slušanje i reagovanje na dete - responzivno staranje“, izjavila je Deyana Kostadinova, direktorka UNICEF-a u Srbiji, i dodala:

Prema rezulatatima najnovijeg istraživanja MICS, koje su sproveli Republički zavod za statistiku i UNICEF-a većina staratelja (90%) ne odobrava fizičko kažnjavanje. Ipak, svako treće dete uzrasta 3-4 godina izloženo je fizičkom kažnjavanju kod kuće koje može ostaviti posledice za ceo život. Još uvek je samo 41% očeva aktivno uključeno u učenje i igranje sa svojom malom decom. Dok je svim roditeljima potrebna određena podrška, nekima je ona potrebnija.

Otvarajući današnju konferenciju, ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar je  rekao da je roditeljstvo često uloga koja se podrazumeva, „a kada se nešto podrazumeva, onda se manje o tome manje vodi računa“. 

Voleo bih da shvatimo koliki je značaj roditeljstva. To se odnosi i na zdravstveni sistem koji od samog rođenja usmeren na roditelje i decu i treba da pomogne i pruži punu podršku roditeljima da ostvare njihove roditeljske uloge. Nadam se da ćemo u ovim teškim vremenima, i uprkos koroni, sve naše snage usmeriti na to da ih podržimo. Ovo je i trenutak i prilika da roditelje stavimo u centar naše pažnje i od ove konferencije očekujem da čujemo kako to zajedno možemo da uradimo,“  poručio je ministar Lončar.

U ime LEGO fondacije koja ima višegodišnju saradnju sa UNICEF-om, skupu se obratila  Sara Buči, direktorka globalnih programa i potpredsednica Fondacije.

Sve više dokaza o roditeljskim programima podrške pokazuje da kvalitetnije interakcije kroz igru roditelja i staratelja sa decom u ranom detinjstvu imaju za ishod bolje učenje i zdravlje tokom celog života. Kada roditelji imaju kvalitetnu interakciju sa decom, koja omogućava njihovo aktivno učestvovanje, kada pomažu svojoj deci i da imaju česte prilike za interakciju sa drugima i kada unose radost u odnos sa svojom decom, pomažu im da u potpunosti razviju svoje potencijale. Učenje kroz igru je polazišna tačka sa koje je LEGO Fondacija započela višegodišnju saradnju sa UNICEF-om u u cilju unapređenja podsticajnog roditeljstva kroz igru“, izjavila je Sara Buči.

Na panelu „Radno mesto po meri porodice“ predstavljeno je UNICEF-ovo istraživanje o poslovanju po meri porodice koje je ukrstilo stavove dece i mladih o uticaju radnog mesta roditelja sa praksama poslovanja po meri porodice u poslovnom sektoru u Srbiji.  Rezultati istraživanja pokazuju evidentan jaz između očekivanja dece od radnog mesta roditelja i praksi po meri porodice koje nude poslodavci svojim zaposlenima. Zašto je to tako i da li firme u svojim organizacionim i kadrovskim procedurama vode računa o deci zaposlenih, razgovarali su predstavnici korporativnog sektora. Primere  dobre prakse predstavili su kompanije Direct Media, VIP Mobile i Nordeus.

Posmatramo zadovoljstvo zaposlenog u celosti, jer znamo koliko je danas teško postići balans između posla i porodice. Briga o zaposlenima podrazumeva brigu o svim članovima porodice, naročito deci. Tako Nordeus raste kao kompanija kojoj je porodica na prvom mestu - od toga da nam je radno vreme fleksibilno, naročito u vreme pandemije, odmor neograničen, svima omogućen rad na daljinu, privatno zdravstveno osiguranje obuhvata sve članove porodice, do toga da nam je prostor prilagođen boravku dece kako bi zaposleni mogli da ih dovode i da u gotovo sve lepe zajedničke trenutke volimo da uključimo i naše porodice”, izjavila je Marija Beslać iz kompanije Nordeus.

Prema apelu UNICEF-a i Međunarodne organizacije rada (ILO) 13, poslovni sektor ima ključnu ulogu u pružanju podrške porodicama pogođenim pandemijom virusa COVID-19. Gubitak posla, zatvaranje škola i nedostupnost brige o deci podrazumevaju da zaposlenim roditeljima treba dodatna podrška kako bi se negativne posledice po decu i porodice svele na minimum.

 

Kontakti za medije.

Jadranka Milanović
Communication Officer
UNICEF Srbija
Tel: + 381 11 3602 104
Tel: +381 63 336 283

O UNICEF-u

Prisutni smo u više od 190 zemalja i teritorija, a kroz sve što radimo promovišemo prava i dobrobit dece, posebno one koja su najugroženija i isključena. U potpunosti se finansiramo od dobrovoljnih priloga pojedinaca, država i vlada, fondacija i kompanija.

Pratite UNICEF Srbija na: Facebook-uTwitter-uYouTube-uInstagram-u i LinkedIn-u.