Najugroženija deca posebno podložna negativnom uticaju klimatskih promena

06 Mart 2019
Vesna Savić Đukić
UNICEF Srbija/2019

Kopaonik, 6. mart 2019 - Zatvaranje 26. po redu Kopaonik Biznis Foruma obeležila je plenarna sednica “Oblikovanje budućnosti životne sredine u uslovima klimatskih promena i manjka ljudskih resursa“.  

Na panelu su govorili Vesna Savić Đukić ispred UNICEF-a u Srbiji i Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine.

“Ove godine se obeležava tridesetogodišnjica usvajanja Konvencije o pravima deteta. Tri decenije kasnije, dečija prava se nisu promenila. Ali globalne promene, kao što su razvoj digitalnih tehnologija, promene u životnoj sredini, dugogodišnji konflikti i masovne migracije, iz korena menjaju detinjstvo. Zato moramo da gledamo unapred u budućnost detinjstva, da se ponovo obavežemo na hitno i konkretno delovanje kako bismo zaštitili i unapredili prava svakog deteta, za sadašnje i buduće generacije”, apelovala je Vesna Savić Đukić i istakla:

“U Srbiji se suočavamo sa negativnim demografskim trendom, a neiskorišćeni izvor talenta - deca i mladi -  su ključni resurs na koji koji treba da se usredsrede i ulažu vladine institucije, biznis sektor, nevladine i organizacije civilnog društva”.

Najugroženija deca iz najsiromašnijih i najmarginalizovanijih porodica su posebno podložna negativnom uticaju klimatskih promena, iako su ona u najmanjoj meri doprinela njihovoj pojavi. 

“Srbija ostvaruje napredak u  postizanju ciljeva definisanih u Sendaj okviru. Napravljeni su značajni koraci u izgradnji i jačanju institucionalnih kapaciteta i pravnog okvira da se smanje rizici. UNICEF pruža podršku Kancelariji za upravljanje javnim ulaganjima i Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kako bi se smanjenje rizika od nepogoda uvelo u školski program.

Podržao je integraciju sadržaja koji se odnose na smanjenje rizika od nepogoda i u saradnji sa Savezom učitelja Srbije i doprineo obuci 496 nastavnika iz 224 škole iz 56 opština, obuhvatajući 60.000 dece. Vodič za nastavnike sa materijalima za decu je razvijen u saradnji sa stručnjacima Instituta za geografiju i dostupan je svim školama u Srbiji.

Kontinuirano radimo i na mobilisanju privatnog sektora za unapređenje praksi u zaštiti životne sredine kako bi se poboljšao položaj dece koja se nalaze na udaru klimatskih promena i ekološkog razaranja”, poručila je Vesna Savić Đukić.

Kontakti za medije.

Jadranka Milanović
Communication Officer
UNICEF Srbija
Tel: + 381 11 3602 104
Tel: +381 63 336 283

O UNICEF-u

Prisutni smo u više od 190 zemalja i teritorija, a kroz sve što radimo promovišemo prava i dobrobit dece, posebno one koja su najugroženija i isključena. U potpunosti se finansiramo od dobrovoljnih priloga pojedinaca, država i vlada, fondacija i kompanija.

Pratite UNICEF Srbija na: Facebook-uTwitter-uYouTube-uInstagram-u i LinkedIn-u.