Ministarstvo intenzivira rad na podršci uključivanju dece izbeglica u škole

15 Avgust 2017
Učesnice konferencije
UNICEF Srbija/2017

Beograd, 15. avgust 2017 – U susret narednoj školskoj godini i primeni Stručnog uputstva za uključivanje učenika izbeglica/tražilaca azila u sistem obrazovanja i vaspitanja, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja organizovalo je danas u Beogradu sastanak sa rukovodiocima školskih uprava, prosvetnim savetnicima iz školskih uprava od kojih se očekuje da podrže decu iz prihvatnih centara (Beograd, Niš, Kraljevo, Novi Sad, Leskovac, Sombor, Valjevo, Zrenjanin i Grupa Novi Pazar), kao i sa članovima Radne grupe koju je imenovao ministar za sistemska pitanja uključivanja izbeglica/tražilaca azila u ustanove obrazovanja.

Na sastanku su učestvovali i predstavnici Komesarijata za izbeglice, a sve je organizovano uz podršku UNICEF-a i Centra za obrazovne politike.

Na sastanku će učestvovati 10 mentora za škole kako bi se obezbedila eksterna stručna podrška koja će sa savetnicima iz školskih uprava MPNTR osigurati kvalitet i doslednost poštovanja procedura, kao i kvalitet podrške obrazovanju dece tražilaca azila i izbeglica.

Anamarija Viček, državna sekretarka je istakla da to ne bi bio veliki izazov kada bi deca poznavala srpski jezik, imala dokumentaciju o pohađanju škole u zemljama iz kojih dolaze (Avganistan, Sirija, Irak, Iran, Pakistan, Somalija i dr.), ali Stručno uputstvo koje je ministar doneo u maju mesecu predstavlja snažnu podršku tome, novoformirana Radna grupa takođe, a najveća podrška jeste saradnja sa UNICEF-om i COP kao partnerima i entuzijazam u radu koji nam je svima svojstven.

Osim državne sekretarke govorile su u uvodnom delu i Vesna Nedeljković, pomoćnica ministra, kao i Svetlana Velimirović, zamenica komesara Komesarijata za izbeglice.

Kontakti za medije

Jadranka Milanović
Communication Officer
UNICEF Srbija
Tel: + 381 11 3602 104
Tel: +381 63 336 283

O UNICEF-u

Prisutni smo u više od 190 zemalja i teritorija, a kroz sve što radimo promovišemo prava i dobrobit dece, posebno one koja su najugroženija i isključena. U potpunosti se finansiramo od dobrovoljnih priloga pojedinaca, država i vlada, fondacija i kompanija.

Pratite UNICEF Srbija na: FacebookTwitterYouTubeInstagram i LinkedIn.