Upozorenje: Šire se lažne vesti o korona virusu koje navodno potiču od UNICEF-a

12 Mart 2020
Devojčica pere ruke
UNICEF/UN0324432/Fernandez

Beograd, 10. mart 2020 –  Upozoravamo da su se na društvenim mrežama, kao i u onlajn i nekim štampanim medijima počele pojavljivati lažne poruke o zaštiti od  korona virusu koje se pripisuju UNICEF-u. Na primer, da izbegavanje sladoleda i druge hladne hrane može da pomogne u sprečavanju nastanka bolesti. To je, naravno, potpuno neistinito.

Tvorcima takvih neistina šaljemo jednostavnu poruku: PRESTANITE.

Građani treba da potraže tačne informacije o tome kako da zaštite sebe i svoje porodice od poznatih izvora, kao što su Svetska zdravstvena organizacija, UNICEF, državne zdravstvene institucije ili zdravstveni radnici. 

Molimo građane da ne dele informacija iz nepouzdanih ili neproverenih izvora.

Dezinformacije za vreme zdravstvene krize mogu da izazovu paniku, strah i stigmatizaciju, kao i da ljudi ostanu nezaštićeni ili da budu ranjiviji na virus.

UNICEF preduzima sve korake da obezbedi tačne informacije o virusu u bliskoj saradnji sa  Svetskom zdravstvenom organizacijom i državnim zdravstvenim organima, ali i sa partnerima poput Facebooka, Instagrama, LinkedIna i TikToka. 

Na linku ovde se nalaze UNICEF-ovi odgovori na 11 najčešćih pitanja o COVID-19.

Kontakti za medije.

Jadranka Milanović
Communication Officer
UNICEF Srbija
Tel: + 381 11 3602 104
Tel: +381 63 336 283

O UNICEF-u

Prisutni smo u više od 190 zemalja i teritorija, a kroz sve što radimo promovišemo prava i dobrobit dece, posebno one koja su najugroženija i isključena. U potpunosti se finansiramo od dobrovoljnih priloga pojedinaca, država i vlada, fondacija i kompanija.

Pratite UNICEF Srbija na: Facebook-uTwitter-uYouTube-uInstagram-u i LinkedIn-u.