Kragujevac dobio treći inkubator od UNICEF-a

22 Jul 2021
Kragujevac dobio treći inkubator od UNICEF-a
UNICEF Srbija/2021/Storyline

Kragujevac, 22. jul 2021. godine -  UNICEF je danas poklonio i treći  inkubator Centru za neonatologiju UKC Kragujevac, zahvaljujući donaciji  Eurobank a.d.

Inkubator je uručen  u okviru kampanje Tako mali da bi u srce stali koja je pokrenuta sa ciljem opremanja i modernizacije neonatalnih jedinica u našoj zemlji, a koju je podržalo Ministarstvo zdravlja. Od početka kampanje krajem prošle godine, obezbeđeno je ukupno 8 inkubatora i  dva aparata za terapijsku hipotermiju novorođenčadi koji su poklonjeni Nišu i Beogradu, dva reanimaciona stola koja su otišla u Kragujevac i 13 infuzionih pumpi. 

Centar za neonatalogiju u Kragujevcu je već dobio dva inkubatora i dva reanimaciona stola, što je značajno poboljšanje uslova za negu i zbrinjavanje prevremeno rođenih beba. Naš Centar obuhvata čak 13 porodilišta iz Centralne i Jugoistočne Srbije, što znači  da ova oprema služi za zbrinjavanje i negu prevremeno rođenih beba iz celog regiona.

Iskreno smo dirnuti podrškom koju smo samo u ovoj godini dobili od UNICEF-a i njegovih partnera. Sa ponosom mogu da kažem da je UNICEF naš pouzdan partner koji je i u vreme najveće krize izazvane virusom korona bio uz nas. Verujem da će naša saradnja da se nastavi i u godinama koje su ispred nas“, izjavila je direktorka Klinike za pedijatriju UKC Kragujevac, prof. dr Anđelka Stojković.

U Srbiji se svake godine rodi 65 hiljada dece, od kojih je 4000 prevremeno rođenih beba, a svakoga dana novih 7 beba zahteva neki vid urgentne podrške. Prevremeno rođenje je odgovorno za više od 60% smrtnih slučajeva novorođenčadi u Srbiji.

EUROBANK je naš veliki partner i snažan oslonac već nekoliko godina. Prošle godine, neposredno po izbijanju krize izazvane virusom korona, podržali su nas u nabavci respiratora, a i ove godine su se jako brzo odazvali našem apelu da doniraju za modernizaciju neonatalne službe u Srbiji. Sa ovako pouzdanim partnerima koji umeju da prepoznaju značaj naših inicijativa i na njih brzo reaguju vrednim donacijama, UNICEF može u kontinuitetu da sprovodi programe koji su usmereni na podršku deci i osetljivim grupama.

Ova kampanja primer je kako zajedno možemo da kreiramo sistemske promene za male heroje koji, uprkos svojoj osetljivosti, pokazuju divovsku snagu koja je inspiracija svima nama“, izjavila je Jelena Kovačević iz UNICEF-a u Srbiji.

Zahvaljujući saradnji sa vodećim nacionalnim stručnjacima iz oblasti neonatologije, UNICEF je od 2017. godine do danas definisao niz mera kojima su podržane jedinice za intenzivnu neonatalnu negu u osam zdravstvenih ustanova u Nišu, Kragujevcu, Beogradu i Novom Sadu. Nakon izbijanja pandemije COVID-19, UNICEF je,  kao dodatni vid podrške, obezbedio 12 neonatalnih respiratora za potrebe intenzivnog zbrinjavanja prevremeno rođenih beba u ovim ustanovama.

Radujemo se što je naša pomoć stigla u prave ruke i što, kroz odgovor na poziv UNICEF-a, pomažemo najmlađim članovima našeg društva u borbi protiv virusa COVID-19. Za inkubator na neonatalnom odeljenju u KC Kragujevac izdvojili smo više od 1,2 miliona dinara, a činjenica da će on pomoći bebama da se izbore sa ovim opakim virusom  zaista nema cenu. Mi smo izuzetno ponosni na saradnju sa UNICEF-om i zajedničku podršku koju smo pružili našem zdravstvenom sistemu i ujedno omogućili kvalitetniju zdravstvenu zaštitu svim našim građanima”, izjavila je Slavica Pavlović, predsednik Izvršnog odbora Eurobank.

UNICEF je od 2017. godine uložio ukupno 53.210.532 dinara u modernizaciju rada neonatalne službe u Srbiji. Nastavlja se nabavka neophodne opreme i pružanje  podrške jedinicama za intenzivnu neonatalnu negu da dosegnu evropske standarde, što uključuje i sprovođenje principa porodično orjentisane razvojne nege kao vitalnog koraka ka poboljšanju ishoda u pogledu smrtnosti, bolesti i razvoja dece rođene pre vremena i sa zdravstvenim komplikacijama.

Kampanji se do sada pridružilo više od 5100 pojedinca i 244 malih i srednjih preduzeća koji su donirali ukupno oko 14 miliona dinara.

 

 

UNICEF poziva sve građane i poslovnu zajednicu da svojim donacijama i dalje  pružaju pomoć. Tako pokazujemo svu snagu zajedništva i pomažemo da najosetljivije bebe dobiju najbolje uslove za početak života.

 

 

 

Kontakti za medije.

Jadranka Milanović
Communication Officer
UNICEF Srbija
Tel: + 381 11 3602 104
Tel: +381 63 336 283

O UNICEF-u

Prisutni smo u više od 190 zemalja i teritorija, a kroz sve što radimo promovišemo prava i dobrobit dece, posebno one koja su najugroženija i isključena. U potpunosti se finansiramo od dobrovoljnih priloga pojedinaca, država i vlada, fondacija i kompanija.

Pratite UNICEF Srbija na: Facebook-uTwitter-uYouTube-uInstagram-u i LinkedIn-u.