Kako podeliti znanje

29 Januar 2018
Početak konferencije
UNICEF Srbija/2018/Vaš

Beograd, 29. januar 2018 – Učenje kroz međusobno povezivanje učenika, nastavnika i školskih ustanova osnov je za unapređenje kvaliteta obrazovanja u Srbiji, poručeno je na konferenciji „Podeli znanje – škole u akciji“. Na konferenciji je predstavljen SHARE projekat posvećen unapređivanju sistema spoljašnjeg vrednovanja rada škole i razvoju horizontalnog učenja između škola.

Cilj projekta je poboljšanje kvaliteta obrazovnog sistema i pružanje jednakih mogućnosti obrazovanja učenicima širom Srbije.

„Ukupan sistem vrednovanja kvaliteta obrazovanja u Srbiji je naš prioritet. Cilj je da nastava bude u prvom planu, da se nastavnici obuče da rade na nov i kvalitetniji način i da sarađuju unutar škola, ali i sa drugim školama“, istakao je Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

„SHARE projekat je pokazao da u Srbiji postoje primeri dobre prakse, značajna ekspertiza i volja da se ona podeli radi unapređenja obrazovanja“, Jasminka Čekić Marković, direktorka Centra za obrazovne politike

„Ovaj projekat je omogućio da se dobre prakse šire, razvijaju i unapređuju kroz povezivanje škola i uspostavljanje međusobnog partnerstva. Namera nam je da ove procese produbljujemo, dobre prakse promovišemo, da istražujemo nove mehanizme sve dok takvi procesi konačno ne postanu svakodnevica i sastavni deo obrazovnog sistema,“ istakao je Branislav Ranđelović, direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

„Kvalitetno obrazovanje je osnova budućeg uspeha svakog deteta, ali i temelj održivog razvoja. A ipak, više od 1/3 ocenjivanih škola nije zadovoljilo minimum standarda kvaliteta, što znači da veliki procenat učenika nema kvalitetno obrazovanje. Jedno od rešenja za poboljšanje obrazovanja je projekat SHARE“, istakao je Michel Saint-Lot, direktor UNICEF-a u Srbiji.

Projekat SHARE je zajednički poduhvat Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Centra za obrazovne politike i UNICEF-a.

Od 2015. do 2017. godine, projektom je bilo obuhvaćeno 20 škola, 1.080 nastavnika/ca i 12.665 učenika/ca.

Kontakti za medije.

Jadranka Milanović
Communication Officer
UNICEF Srbija
Tel: + 381 11 3602 104
Tel: +381 63 336 283

O UNICEF-u

Prisutni smo u više od 190 zemalja i teritorija, a kroz sve što radimo promovišemo prava i dobrobit dece, posebno one koja su najugroženija i isključena. U potpunosti se finansiramo od dobrovoljnih priloga pojedinaca, država i vlada, fondacija i kompanija.

Pratite UNICEF Srbija na: FacebookTwitterYouTubeInstagram i LinkedIn.