Izabrani novi članovi i članice UNICEF-ovog Omladinskog odbora

02 Decembar 2021
Omladinski odbor 2021
UNICEF Srbija / 2021 / Vaš

Omladinski odbor UNICEF-a dobio je 14 novih članova i članica uzrasta od 15 do 24 godine čiji je mandat do kraja 2022. godine.  Oni će, u saradnji sa svojim mentorima - Tiborom Ilićem, Ninom Glišić i Jovanom Vasić -  doprineti  adolescenti i mladi otvoreno dele svoje mišljenje i ideje  o temama koje ih se tiču i utiču na njihove živote, bilo da se radi o  obrazovanju, zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti,  nejednakosti, nasilju, zapošljavanju i  drugim oblastima.

 “UNICEF mi je pružio spektar znanja  koje su mi mogućile  da se razvijam u oblastima koje mi nisu bile jača strana i u okviru kojih sam se osećao nesigurno, na primer zagovaranje - Tibor Ilić, član Omladinskog odbora 2020-2021 i mentor Odbora 2021-2022.  

Omladinski odbor, kao savetodavno telo programa za mlade u UNICEF-u, će se aktivno baviti osiguravanjem prostora za mlade da budu deo zagovaračkih i pregovaračkih inicijativa UNICEF-a, boljem informisanju mladih o mogućnostima uključivanja, posebno onih iz najugroženijih i marginalizovanih grupa, kao i uvažavanju mišljenja i preporuka mladih u donošenju strateških odluka koje ih se tiču. 

“Dolazim iz male sredine, gde se borim sa raznim predrasudama, drago mi je da sam dobila priliku da budem deo UNICEF omladinskog odbora. Jako sam srećna zbog šanse da nadograđujem svoje iskustvo i znanje.” - Anastasija Petković, članica omladinskog odbora 2021-2022 

 Rad Odbora će doprineti  daljem razvoju mehanizama za učestvovanje mladih, kao što je U-Report platforma koja okuplja preko 10.000 adolescenata i mladih u Srbiji, razvoju volonterskog programa i inicijative Volonteri na mreži na kojoj je već  preko 1.200 volontera. Takođe će  učestvovati  i u  omladinskim konsultacijama sa donosiocima odluka i kampanjama o podizanju svesti kod mladih na različite teme. 

 “Želim da svi otvoreno kažu ono što misle i ostvare svoje interese i potencijale, bez straha i predrasuda. Zato hajde da se upoznamo sa okruženjem, sa mogućnostima, hajde da razgovaramo. Mi smo društvo puno ideja, zaokreta i inovacija. Mnogo je lakše kada zajedno stanemo na startnu poziciju kako bismo ostvarili ciljeve, a takve želje i interesovanja su me dovela do UNICEF omladinskog odbora - tima koji igra za glas i dobrobit svih, a ja sam zahvalna što sam postala deo tog tima.” - Milica Otović, članica Omladinskog odbora 2021-2022.  

 

Članovi i članice Omladinskog odbora 2021-2022: 

 1. Milica Otovic 
 2. Jovana Gojkovic 
 3. Aleksa Nikolić 
 4. Bogdan Matić 
 5. Nikola Samardžić 
 6. Katarina Jovanović 
 7. Petar Aničić 
 8. Kai Vainomaa 
 9. Anastasija Petkovic 
 10. Vojislav Đorđević 
 11. Emanuel Jasarevic  
 12. Tara Kragulj  
 13. Lidija Anđelković 
 14. Benazir Numanović 

Kontakti za medije.

Jadranka Milanović
Communication Officer
UNICEF Srbija
Tel: + 381 11 3602 104
Tel: +381 63 336 283

O UNICEF-u

Prisutni smo u više od 190 zemalja i teritorija, a kroz sve što radimo promovišemo prava i dobrobit dece, posebno one koja su najugroženija i isključena. U potpunosti se finansiramo od dobrovoljnih priloga pojedinaca, država i vlada, fondacija i kompanija.

Pratite UNICEF Srbija na: Facebook-uTwitter-uYouTube-uInstagram-u i LinkedIn-u.