Generation Unlimited omladinski izazov 2019/2020

Poziv mladim inovatorima u Srbiji da osmisle rešenje za unapređenje edukacije, zapošljivosti i građanskog aktivizma.

15 Novembar 2019
Učesnici prethodnog GEN U izazova
UNICEF

Beograd, 15. novembar 2019 – Pozivamo mlade inovatore širom Srbije da osmisle rešenja za unapređenje edukacije, zapošljivosti i građanskog aktivizma i prijave se za učestvovanje u programu Generation Unlimited koji se pokreće 2. decembra 2019. godine.

Program se organizuje u 40 zemalja sveta, a sačinili su ga UNICEF, UNDP, Plan International i Svetska organizacija izviđačkog pokreta, uz podršku Irish Aid-a.

Cilj mu je da inspiriše mlade koji imaju dobre ideje ali nedovoljno finansijskih sredstava da te ideje sprovedu u delo.

Program je otvoren za sve mlade, uključujući i osobe sa invaliditetom, izbeglice i migrante, i sve one koji se suočavaju sa diskriminacijom zbog svoje etničke pripadnosti, pola ili invaliditeta, kao i one koji su u ugroženi zbog siromaštva. 

Konkurs za prijavljivanje u Srbiji će biti raspisan u ponedeljak 02.12.2019. godine.

Kandidati čija idejna rešenja budu imala najviše potencijala će biti pozvani da učestvuju u radionicama  tokom februara 2020. godine u Beogradu.  

Po pet najperspektivnijih rešenja iz svake zemlje, uključujući i iz Srbije, biće nagrađeno  finansijskom podrškom u visini od po 1.000 dolara, a timovi  će  dobiti i podršku mentora za sprovođenje projekata.

Najbolja rešenja iz svake zemlje učestvovaće u finalnom takmičenju, a izabrani timovi će kao nagradu za dalje razvijanje projekta dobiti do 20.000 američkih dolara.

U junu 2020. godine, najbolja rešenja iz svake zemlje učestvovaće u finalnom globalnom takmičenju, a izabrani timovi će kao nagradu za dalje razvijanje projekta dobiti do 20.000 američkih dolara  i učestvovati u prilagođenom globalnom programu inkubacije od strane Generation Unlimited partnera.

Izazov u Srbiji za UNICEF i UNDP realizovaće organizacija Razlivalište uz podršku Saveza izviđača Srbije. 

Omladinski izazov je deo Generation Unlimited programa u okviru partnerstva koji omogućuje mladim ljudima da postanu produktivni i angažovani članovi društva.

Uslovi za učešće:

  • Tim može imati minimum 3 i ne više od 5 članova;
  • Podržavamo nove ideje i projekte. Ukoliko je ideja/projekat već imala finansijsku podršku ili ukoliko je kompanija/organizacija već registrovana, prijava se neće razmatrati;
  • Svaki član tima mora imati između 14 i 24 godine na dan 23. septembra 2019. godine;  
  • Podržavamo različitost! Dobrodošli su svi bez obzira na rod, seksualnu orijentaciju, nacionalnost, veroispovest.
  • Svaki član tima mora sva tri dana prisustvovati dizajn radionici (27 -2 9. februara 2020.) i pripremnom online vebinaru koji će mu prethoditi (22. februar 2020.);
  • Ukoliko tim bude izabran za finansijsku podršku i mentorstvo, potrebno je da se posveti razvijanju i sprovođenju projekta, što će trajati do juna 2020.
  • Timovi se biraju i za učešće u globalnom takmičenju, koje se održava u junu, a oni koji pobede dobiće nagradu od 20 000 dolara i mentorsku podršku.

 

Generation Unlimited: Generation Unlimited je globalno partnerstvo koje radi na pripremi mladih da postanu produktivni i angažovani građani. Povezuje srednje obrazovanje i obuku sa zapošljavanjem i preduzetništvom, omogućavajući svakoj mladoj osobi da napreduje u svetu rada.

 

UNICEF: UNICEF je prisutan u više od 190 zemalja i teritorija, a kroz sve što radimo promovišemo prava i dobrobit dece, posebno one koja su najugroženija i isključena. U potpunosti se finansiramo od dobrovoljnih priloga pojedinaca, država i vlada, fondacija i kompanija.

Pratite UNICEF Srbija na: Facebook-uTwitter-uYouTube-uInstagram-u i LinkedIn-u.

 

UNDP: Program Ujedinjenih nacija za razvoj sprovodi aktivnosti u više od 170 država i teritorija, uključujući Republiku Srbiju. U skladu sa globalnom Agendom za održivi razvoj do 2030. godine, pomažemo državama i partnerima kako bismo zajednički iskorenili siromaštvo, zaštitili i sačuvali planetu i prirodne resurse i osigurali da svi pojedinci mogu podjednako da uživaju u miru i napretku.

 

Savez izviđača Srbije: Savez izviđača Srbije član je i jedan od osnivača Svetskog izviđačkog pokreta koji broji preko 50.000.000 članova.  Takođe je i najstariji pokret za decu i omladinu u Srbiji sa tradicijom od 1911. godine i kao vodeća organizacija mladih i za mlade u Republici Srbiji, nudi programe za devojčice, dečake i mlade uzrasta od 7 do 25 godina starosti u više od pet stotina izviđačkih radnih jedinica organizovanih u više od 50 mesta.

 

Za dodatne informacije, molimo kontaktirajte:

Jovanu Kovačević

UNICEF Srbija

Tel: +381 64 308 62 89

Email: jokovacevic@unicef.org

 

Kontakti za medije.

Jadranka Milanović
Communication Officer
UNICEF Srbija
Tel: + 381 11 3602 104
Tel: +381 63 336 283

O UNICEF-u

Prisutni smo u više od 190 zemalja i teritorija, a kroz sve što radimo promovišemo prava i dobrobit dece, posebno one koja su najugroženija i isključena. U potpunosti se finansiramo od dobrovoljnih priloga pojedinaca, država i vlada, fondacija i kompanija.

Pratite UNICEF Srbija na: Facebook-uTwitter-uYouTube-uInstagram-u i LinkedIn-u.