Dva miliona dece izbeglo je iz Ukrajine do sada u potrazi za bezbednošću

Sa dodatnih 2,5 miliona dece raseljenih unutar zemlje, 60% dece je sada primorano da napusti svoje domove, dok se sukobi u urbanim područjima nastavljaju

30 Mart 2022
Eight-year-old Karina fled from the village of Zolote in the Luhansk region
UNICEF/UN0615962/Hrom

NJUJORK/ŽENEVA/KIJEV, 30. mart 2022. – Dva miliona dece je do sada bilo prinuđeno da pobegne iz Ukrajine, dok traju sukobi.
 
„Situacija unutar Ukrajine se razvija“, rekla je izvršna direktorka UNICEF-a Ketrin Rasel. „Kako broj dece koja beže iz svojih domova raste, moramo zapamtiti da je svakom od njih potrebna zaštita, obrazovanje, bezbednost i podrška“.
 
Prema podacima UNICEF-a i UNHCR-a deca čine polovinu svih izbeglih zbog konflikta u Ukrajini. Više od 1,1 milion dece stiglo je u Poljsku, a stotine hiljada je stiglo i u Rumuniju, Moldaviju, Mađarsku, Slovačku i Češku.
 
UNICEF nastavlja da upozorava na povećan rizik od trgovine ljudima i eksploatacije. U nastojanju da smanje rizike sa kojima se deca i mladi suočavaju, UNICEF, UNHCR i partneri iz vlade i civilnog društva povećavaju broj „Plavih tačaka“ u zemljama u kojima se nalaze izbeglice, uključujući Moldaviju, Rumuniju i Slovačku. „Plave tačke“ su bezbedni prostori gde se na jednom mestu pružaju informacije porodicama, pomaže u identifikaciji dece bez pratnje i razdvojene dece i obezbeđuje njihova zaštitu od eksploatacije i služe kao centri za pristup osnovnim uslugama.
 
UNICEF sarađuje sa nacionalnim vladama i drugim vlastima širom regiona i radi na uvođenju daljih mera, kako bi deca bila bezbedna. To uključuje i jačanje kapaciteta za zaštitu dece na graničnim prelazima.
 
UNICEF procenjuje da je više od 2,5 miliona dece interno raseljeno unutar Ukrajine. Kancelarija visokog komesara UN za ljudska prava je dokumentovala da je više od 100 dece ubijeno tokom sukoba, a još 134 dece je povređeno. Konačne brojke će, strahuje se, biti veće.

UNICEF je takođe duboko zabrinut za decu i porodice koji ne mogu da napuste konfliktna područja zbog povećanih bezbednosnih rizika i nedostatka sigurnih izlaznih puteva. Izveštaji o ozbiljnoj nestašici hrane, vode, ogreva i drugih osnovnih potrepština nastavljaju da rastu, naglašavajući važnost bezbednog, nesmetanog humanitarnog pristupa svim delovima zemlje. 

Neka deca koja su pobegla iz Ukrajine i dalje mogu da pristupe svom školskom programu putem interneta. Za druge, moraju se uložiti kolektivni napori, uključujući i zemlje koje primaju izbeglice, kako bi se osiguralo da se njihovo obrazovanje nastavi. Pored mogućnosti da nastave da uče, pristup obrazovanju takođe daje deci izvesnu stabilnost, zaštitu i osećaj pripadnosti u vremenu neizvesnosti.

UNICEF nastavlja da pojačava svoj odgovor unutar Ukrajine i širom zemalja u kojima se nalaze izbeglice.
Ove nedelje, UNICEF je započeo humanitarni program gotovinskih novčanih davanja za podršku 52.000 najugroženijih porodica u Ukrajini.
Od 28. marta 2022, UNICEF je poslao 114 kamiona sa 1.275 metričkih tona hitnih zaliha za podršku deci i porodicama u Ukrajini i pograničnim zemljama. U Ukrajinu su stigla 63 kamiona sa zalihama, koji će zadovoljiti potrebe preko 8 miliona ljudi, uključujući 2 miliona dece. Zalihe obuhvataju lekove i medicinsku opremu, zimsku odeću za decu i higijenske, obrazovne, rani razvoj dece i komplete za igru.

Kontakti za medije.

Jadranka Milanović
Communication Officer
UNICEF Srbija
Tel: + 381 11 3602 104
Tel: +381 63 336 283

O UNICEF-u

Prisutni smo u više od 190 zemalja i teritorija, a kroz sve što radimo promovišemo prava i dobrobit dece, posebno one koja su najugroženija i isključena. U potpunosti se finansiramo od dobrovoljnih priloga pojedinaca, država i vlada, fondacija i kompanija.

Pratite UNICEF Srbija na: Facebook-uTwitter-uYouTube-uInstagram-u i LinkedIn-u.